nlc.hu
Aktuális
Az Esterházyak asztala

Az Esterházyak asztala

Esterházy Antal Pál a 19. században híres diplomata és főúr volt, magyar főúr, noha Bécsben született és Regensburgban halt meg, a kettő között pedig Párizsban és Londonban szolgált, majd az 1848-as kormányban rövid időre ő lett a király személye körüli miniszter, azaz ő tartotta a kapcsolatot a Hofburggal.

Az Esterházyak asztalaEzt a szerepét mára már belengi a feledés, de az Eszterházy-rostélyos elevenen tartja a nevét, annak ugyanis ő volt a keresztapja. A család nagy tekintélynek számít – a történelem és az irodalom után – a konyhaművészetben is, bőséges az Esterházyak asztala, gondoljunk csak az Eszterházy-tortára.

A rostélyos nagyon népszerű a magyar konyhában, rostélyost mindenkiről elneveztek: Csáky Sándor konyhafőnökről, Feszty Árpád festőművészről, Budapestről, a Hortobágyról, Szegedről, így Esterházy sem maradhatott ki, sőt lényegében ő kezdte a sort.
Az Eszterházy-rostélyos akkor a legjobb, ha marhahátszínből készítjük, mivel ezt kiválóan lehet elősütni, és a zöldséges mártásában hamar meg is puhul. Azaz semmiképp ne abból főzzük, ami rostélyos névre hallgat a kofáknál, mert az jobbára csak levesbe való, abba viszont kitűnő. A fogás lényege a kapribogyó, a citromhéj és a tejföl, mégsem mondható Stroganoff-utánérzésnek, mert az Eszterházy-rostélyosban a kapri-citrom kombinációja egészen más világot épít, ráadásul édeskés tejszín helyett savanykás tejföllel gazdagítjuk.
Az Eszterházy-rostélyos azon kevés magyar étel közé tartozik, amely angol nyelvterületen is divatos, ott többnyire Worcester-szósszal készül. A zöldségeket Gundel Károly szerint metéltre kell vágni – ma julienne-nek mondanánk –, Krúdy nem foglalkozik a kérdéssel, viszont krumplit is említ. A krumplit én kihagyom, a zöldségeket pedig kockázom, de ennyiben nyugodtan ellenszegülhetünk a gasztronómiai hatalmasságoknak.


Eszterházy-rostélyos

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4-6 szelet hátszín (80 dkg)
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 sárgarépa és fehérrépa
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1 ek. liszt
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl marhahúslé
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom
  • só, bors, friss petrezselyem, a sütéshez vaj, olaj – de inkább zsír

  1. A húsokat sózzuk-borsozzuk, forró vajon, olajon vagy zsíron mindkét oldalukat süssük barnára. A paprika a zsírban adja ki a legfinomabb ízét, így mindenki maga mérlegeljen és válasszon.
  2. A felkockázott zöldségeket a hús helyén pirítsuk meg 4-5 perc alatt, hintsük meg a paprikával és a liszttel, fél percig pirítsuk együtt, majd öntsük fel a fehérborral és a marhahúslével. Keverjük hozzá a sűrített paradicsomot és a lecsöpögtetett kapribogyót. A citrom héját zöldséghámozóval vékonyan vágjuk le, az is mehet a fazékba. Forraljuk fel, tegyük bele a hússzeleteket, és lassú tűzön, fedő alatt, 30-40 perc alatt pároljuk puhára.
  3. Ha minden megfelelően megpuhult, akkor a húst vegyük ki az edényből, a tejfölt keverjük a mártáshoz, adjuk hozzá a citrom levét, s ha kell, ízesítsük sóval-borssal. Még egyet rottyantsunk rajta, és készen is van. Ha akarjuk, megszórhatjuk petrezselyemmel.
  4. Széles metélttel (pappardelle, tagliatelle) tálaljuk: egy szelet húst helyezzünk a tésztára, és öntsük le a gőzölgő zöldséges, citromos-kapribogyós mártással, amelyet a tejföl olyan szelíddé varázsol, amennyire szelíd csak egy mesebeli, anyapótló nevelőnő lehet, akit az özvegy férj ezek után elkerülhetetlenül feleségül vesz.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Hogy kevesebb legyen a kommunikációs zavar…A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Nagy gyakorlatom van a túlélésben és az újrakezdésben
  • Előzze meg a kimerülést!
  • Az Esterházyak asztala  
  • Dr. Vekerdy Tamás válaszol
  • Követhetem a holland nők példáját?
  • Mi vezethetett a brit zavargásokhoz?
  • Hogy kevesebb legyen a kommunikációs zavar…

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top