Aktuális

Az év legrosszabb napjai várnak az allergiásokra

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az országban helyenként fekete, azaz a második legerősebb, ötödfokú riasztás van érvényben.

A kánikulában tovább romlott a helyzet, így – írja a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe alapján az oldal – már fekete riasztás lépett életbe Pécs és Nyíregyháza térségében. Ezeken a területeken naponta köbméterenként ötszáznál is több pollenszem lehet a levegőben. Emellett az ország túlnyomó részére sötétbordó, vagyis negyedik szintű riasztást adtak ki.

A térkép szerint csak az ország délkeleti csücskében, továbbá Tatabánya és Salgótarján környezetében van bordó, azaz harmadfokú riasztás. Ez még szintén nagyon magas pollenkoncentrációt jelent, ami minden allergiásnál heves tüneteket okoz.

Ezért a parlagfűre érzékenyeknek azt ajánlják, hogy napközben csukják be az ablakokat, éjjel szellőztessenek és vegyék be gyógyszereiket.

A Facebook-oldal szerint a pollenterhelés múlt szombaton érte el csúcsát, ekkor a parlagfű pollenkoncentrációja az országban mindenhol elérte a nagyon magas szintet.

A pollenjelentés folyamatosan nyomon követhető az Országos Környezet-egészségügyi Intézet honlapján és az ÁNTSZ weblapján, valamint a tisztiorvos Facebook-oldalon.
Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyarok 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny, ami a zsebkendőgyárakon kívül sajnos senkinek nem jó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top