Aktuális

Tudnivalók a diákhitelről

Ki és milyen keretek között vehet fel diákhitelt? Milyen törlesztései feltételek vannak? Kisokos a tanév elejére.

Tudnivalók a DiákhitelrőlNoha a diploma értéke az elmúlt években csökkenni látszott, tény, hogy a felsőfokú képesítést megszerzők jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, s magasabb jövedelemre számíthatnak, mint a középfokú végzettségűek. A főiskola, illetve egyetem elvégzése azonban azoktól is anyagi áldozatokat kíván, akik bekerülnek az ingyenes képzésbe. Akinek pedig költségtérítéses hely jut, annak gyakran komoly problémát jelent a tanulmányokhoz szükséges összeg előteremtése. Szerencsére Magyarországon kiépült és jól működik az a rendszer, mely igen kedvező kondíciókkal biztosít forrásokat a diákok számára úgy, hogy a visszafizetést ráérnek akkor elkezdeni, amikor már dolgozni kezdenek a kölcsönt felvevők – ez a diákhitel, melyet már több mint 300 ezer hallgató vett eddig igénybe.

A felsőoktatásban részt vevők számára „alanyi jogon” jár a diákhitel, nincs semmiféle előzetes hitelbírálat. Csak az igényt kell benyújtani, és ha valaki valóban aktív hallgató, meg is kapja a kívánt pénzt. A maximálisan igényelhető összeg szemeszterenként az állami támogatású képzésben havi 40 ezer, összesen 200 ezer forint, költségtérítéses képzés esetén pedig havi 50, összesen 250 ezer forint.  A hallgató választhat, hogy bankszámlájára kéri az összeget, vagy ebből fizeti a költségtérítést – utóbbi esetben egyenesen a felsőoktatási intézményhez megy a pénz. Ez utóbbi azonban csak egy kényelmi opció, maga a hitel szabad felhasználású – vagyis arra költi a diák, amire akarja. Akinek nincs bankszámlája, annak mindenképp nyitnia kell egyet, ez azonban nem jelent számottevő költséget, mert a bankok elég nagy versenyben próbálják elnyerni a diákok kegyeit – sokan kínálnak igen kedvezményes számlacsomagokat számukra.

A diákhitel kamatozása igen alacsony, lényegében egyetlen szabad felhasználású hiteltípus sem versenyezhet vele. Ennek az az oka, hogy a hitelt az állami tulajdonú Diákhitel Központ folyósítja nonprofit alapon. A kamat változó, s attól függ, hogy a Központ milyen kondíciókkal tud forrást szerezni a hitelezéshez, illetve milyen a nem törlesztők aránya – idén a kamat az első félévben 8,5 százalék volt, majd a második félévre 8 százalékra csökkent.

A törlesztés a tanulmányok befejezését követő 4. hónapban, de legkésőbb 40 éves korban kezdődik. A törlesztőrészleteket úgy határozták meg, hogy az még az alacsony kezdő fizetésből is kigazdálkodható legyen. A munkanélküliség nem mentesít a törlesztési kötelezettség alól, azonban a gyermeket várók és nevelők halasztást kapnak – ha ezt  kérik. A törlesztendő összeg nagyságát az első két évben a minimálbérhez kötik, majd a hitelt  igénylő előző időszaki fizetésétől függ. Ebből az is következik, hogy a futamidő változik, ki gyorsan, ki lassabban fizeti vissza diákhitelét. Ha valaki megszorul, kérhet törlesztési könnyítést, aki viszont olyan jól áll, hogy a szükségesnél magasabb összeget is visszafizetne, ezt is megteheti külön díjak nélkül. Az adatok azt mutatják, hogy utóbbi lehetőséggel nagy számban élnek is a diákhitelesek. Tavaly például 10,9 milliárd forintot kellett volna törleszteniük a volt diákoknak, azonban 18,8 milliárd forint érkezett be a Diákhitel Központba.

Tudnivalók a DiákhitelrőlA 2008-ban kitört válság nyomán a következő évben egy olyan lehetőség is életbe lépett, mely a nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek számára jelentett könnyebbséget. Ez alapján a legalább harmadik törlesztési évben járó adósok maximum két évre kérhették, hogy csökkentett részleteket fizessenek. Ez a minimálbér 6-8 százalékát jelentette. A fenti lehetőség idén június végén lejárt, júliusban azonban egy kormányrendelet-módosítással meghosszabbították, vagyis ma is elérhető. Szerencsére elég szerény számban csúsznak meg a diákhitelek törlesztésével a korábbi hallgatók: tavaly a válság nyomán arányuk csúcsra járt, de még ez is csak 3,4 százalékot jelentett – ilyen arányban volt kénytelen felmondani a szerződést a Diákhitel Központ. Felmondásra egyébként 6 hónapnál hosszabb csúszás esetén kerülhet sor, ezt követően pedig az adóhivatalnak adják át a követelést behajtásra.

S hogy a sok előny mellett mik a legfontosabb buktatói a diákhitelnek? Igazából egy nagy ellensége lehet a hallgatónak, ez pedig saját maga. A szinte automatikus folyósítás miatt azok is kérhetnek a hitelből, akiknek nincs szükségük rá. Az se szerencsés, ha „majd csak lesz valahogy” alapon veszik fel a hitelt olyanok, akik már tudják, hogy nem fejezik be a főiskolát vagy egyetemet, és fogalmuk sincs, miből fognak törleszteni.

A hamarosan induló új szemeszter legfontosabb újdonsága a Diákhitel Direkt indulása – hívják fel a figyelmet a Diákhitel Központ szakértői. Ez elektronikus ügyintézést tesz lehetővé. Az ügyintézéshez szükséges összes nyomtatvány megtalálható a rendszerben, s a felület használatával kiszűrhetők a téves adatmegadások, gyorsítva ezzel a hitel folyósítását is. Természetesen a személyes adatok vagy a hallgatói státusz megváltozását is bejelentheti online a hallgató, vagy megváltoztathatja a hitel folyósításának gyakoriságát, kérheti a felvétel szüneteltetését majd újrakezdését – több egyéb szolgáltatás mellett. Ami pedig a küszöbön álló legfontosabb határidőt illeti: a következő szemeszter első hiteligénylési időpontja szeptember 15.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában:www.mindennapipenzugyeink.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top