Aktuális

Egy jól sikerült nap: Nők Lapja Café Fesztivál

Otthagytuk a monitorokat és egy napra szabadtéri kávézóvá változtattuk a budapesti Szabadság teret. Lányok, asszonyok, anyukák, nagymamák, olvasók és szerzők együtt ünnepelték a Nők Lapja Café tízéves születésnapját.
Fotó: Hernád Géza
Szalóki Ági a gyerekekkel
Több fotó galériánkban!
Fotó: Hernád Géza

Nem kaphattunk volna szebb időt az első Nők Lapja Café Fesztiválhoz, mint ami szeptember 3-án fogadott minket a budapesti Szabadság téren. Nemcsak az időjárás, minden más úgy sikerült, ahogyan terveztük: nyárvégi-őszelejei piknikhangulat: hatalmas szabadtéri kávézóban barátkozhattunk.
A délelőttöt főként a gyerekekre szántuk: reggel 10 órakor cirkuszi felvonulással és tánctanulással kezdődött a napot, majd Szalóki Ági és a Karavan Familia vette át a színpadot és zenélt azoknak, akik nem épp a foglalkoztató sátorban festettek-gyurmáztak.

A Sülvefőve oldal séfjei  és közismert gasztrobloggerek főztek, délután pedig volt improvizációs színház, street fashion divatbemutató, 4 Free Birds-, Shodeinde Dorka- és Gáspár Laci-koncert. Este Roy és Ádám, majd a Gringo Sztár zenéjére ugrálhatott, aki még bírta.
Ám a Nők Lapja Café nemcsak szórakoztat: szeretünk komoly dolgokról is beszélgetni: szakértőink ezúttal is várták a kérdéseket és személyre szóló tanácsokat is kaphattunk.

Egy csepp figyelem Alapítvány sátra
Egy csepp figyelem Alapítvány sátra
Fotó: Hernád Géza

Az Egy csepp figyelem Alapítvány sátránál több mint hétszázan mérették meg vércukor-szintjüket. Mint Kántor Erika egészségügyi asszisztens elmondta, találtak néhány kiugró értéket, de a többség eredménye az elfogadható keretek között maradt. Mint a szakértőtől megtudtuk, veszélyeztetettségünk nem feltétlen függ attól, mennyire szeretjük az édességeket. Inkább a rendszeres étkezés kis mennyiségekkel és egészséges összetevőkkel a kulcsa a normál vércukorszintnek. Hogy értékük a megfelelőnek tartott 6-os érték alatt marad-e: főleg nők szerették volna megtudni. Kor tekintetében vegyes volt a kép: volt olyan hatéves is, aki adott vérmintát. Legalább ennyi embert érdekelt, hogy rendben van-e a koleszterinszintje, de sokan még mindig nem tudják, miért fontos ez. – A magas vérnyomás, a magas vércukor- és koleszterinszint „egymást húzzák fel” – magyarázta Forgács Anna főkoordinátor. – Ez az a metabolikus szindróma, ami szív és érrendszeri problémákat okozhat.
Míg a vidéki mérésekre főként nyugdíjasok kíváncsiak, ezúttal fiatalok is eljöttek. – Szeretnénk őket is elérni, hiszen nem tudják, hogy éppúgy veszélyeztetettek, mint az idősek, hiszen a mesterséges élelmiszerek hátrányai őket is sújtják – mondta Forgács Anna.

Míg az egészségügyi pontoknál érdeklődtek férfiak is, a stylist tanácsadását érdekes módon kizárólag nők vették igénybe. Olyan sokan, hogy egy idő után sorszámot kellett osztani… – Bizony van mit alakítani az emberek ízlésén, de sebaj, legalább van igazi kihívás – nevet Czakó Kinga stylist, aki azt mondja, kimondottan öröm számára, ha hatni tud valakire. – Olyan jó, amikor később összefutok valakivel az utcán és látom, hogy megfogadta a tanácsaimat! Kinga szerint minden az arányokon múlik, azon, hogy öltözékünkkel hogyan korrigáljuk az esetleges alkati hiányosságokat. A Fesztiválon is előkerült egy gyakori tévhit: – Az erősebb testalkatúak sokszor hiszik, hogy bő leplekbe kell bújniuk, pedig épphogy egy jó szabásvonal tud segíteni! – mondta el sokaknak a szakértő.

Legalább ilyen népszerű volt a hennafestés a szomszéd asztalnál. Többen kértek tradicionális keleti mintát, de ahhoz nem elegen, hogy a pillangóminta egyeduralmát megtörjék. Sokaknak csak a díszítés számított, ám – mint Horák Attila hennafestő elmondta – mindig akad olyan, aki az ábrák mögötti filozófiára is kíváncsi. – Hogy mit viselünk a bőrünkön, az legalább annyira befolyásol miniket, mint hogy milyen ruhát, színt vagy illatot „hordunk” – magyarázta a szakértő.

A Gringó Sztár
A Gringó Sztár
Fotó: Hernád Géza

Nagyon sokan hallgatták a drogprevenciós kerekasztal-beszélgetést is. Zacher Gáborhoz csak akkor tudtunk közelférkőzni, amikor az előadás után pipára gyújtott. Hát igen, mint mondja, mindenkinek van valamilyen függősége: „nekem legalább hatféle” – mondja. A toxikológus számára az
ismeretterjesztés legalább olyan fontos, mint maga a gyógyítás: – Mindig szerettem tanítani. Ahogy Newton mondta: álljatok a vállamra és messzebbre fogtok látni, mint én. Erről van szó: akinek átadom a tudást, az tőlem is tanul és maga is tapasztal. Úgyhogy minden alkalmat meg kell ragadni a kommunikációra, arról nem beszélve, hogy én is tanulok ilyenkor a közönségtől.
Négyszemközt mindig sokan kérdezik Zacher Gábort arról, vajon a szenvedélyük elérte-e már azt a határt, amitől kezdve betegségnek számít. A szakember szerint ez szubjektív, csak az számít, hogyan éljük meg az adott függőségünket. A leszokáshoz viszont kell motiváció és esetenként olyan ember, akinek hiszünk. Mint Zacher elmondta: „nekem például semmilyen motivációm nincs jelenleg arra, hogy abbahagyjam a pipázást, de szerencsére 51 évesen teljesen jól vagyok egészségileg. A Dr. Zachernek az is fontos persze, hogy mások jól legyenek: ha csak egy ember hall itt egy jó mondatot, nekem már megérte – mondja – hátha öt év múlva kevesebb páciensem lesz. Nagyon jó lenne, de sajnos egyelőre nem ez a realitás, úgyhogy jövünk beszélgetni az emberekkel, amikor csak lehet.

A Nők Lapja Café Fesztiválon lehetett, de olyan is volt, aki egy-egy órára otthagyta az eseményeket, hogy a környéken kalandozzon. A Budapest Underground programszervező műhely környékbeli városnéző sétára hívott, de aki akart, biciklis túrán is résztvehetett.  Már esteledett, mikor láttuk, hogy az utolsó csoport azt találgatja az egyik mellékutcában, vajon pávát vagy galambot faragott-e a művész a szecessziós épület homlokzatára. Sebaj, a Gringó Sztárra ők is visszaértek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top