Aktuális

Lánya kihívó fotói miatt perli a Facebookot

Beperelte a Facebookot egy apa, akinek 12 éves lánya kihívó fotókat tett közzé magáról a közösségi oldalon.

Gyereknevelés helyett perel az apaAz ír édesapa szerint a fényképek, illetve egyéb tartalmak, melyeket a lánya feltöltött az adatlapjára, pedofilok célpontjává tette a gyermeket, aki felnőtt férfiaktól kapott szexuális ajánlatokat.

Bár a Facebook szabályzata szerint 13 éves kor alattiak nem lehetnek tagok az oldalon, de hamis adatok megadásával akár azok is regisztrálhatnak, akik valójában még nem lépték át a korhatárt. Becslések szerint így 750 000 13 évnél fiatalabb gyermek használja a Facebookot.

Az apa saját bevallása szerint megdöbbent, amikor rábukkant 12 éves lányának adatlapjára, ahol a kihívó fotók és állapotfrissítések mellett a gyermek olyan személyes adatokat is közölt, mint például a város, ahol él, vagy az iskola, ahová jár, így bárki, aki kiszemelte magának, könnyűszerrel megtalálhatta volna. „Túl fiatal ahhoz, hogy megértse, mit csinál. Problémái vannak és önpusztító a viselkedése. Rendszeresen jár tanácsadásra” – magyarázta a lány apja egy sajtónyilatkozatában.

A férfi azonnal kérelmezte lánya adatlapjának törlését, illetve azt, hogy az illetékesek oldják meg: soha többé ne tudjon újra regisztrálni a közösségi oldalon. Ennyivel azonban nem éri be, egyfelől pénzbeli kártérítést követel, másfelől pedig azt, hogy a Facebook ellenőrizze szigorúbban a regisztrálók életkorát, például tegye kötelezővé valamilyen igazolványszám megadását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top