Aktuális

Sachernek hívjuk

A sötét tekintetű Sacher-torta legalább annyira Bécs jelképe, mint a Stephansdom, de az öreg katedrálissal ellentétben megvásárolható, becsomagolható, hazavihető és megkóstolható.

A Sacher puritán, már-már unalmasan leegyszerűsített külseje igazi gasztronómiai minimalizmus, de a sötét külső igazán édes és a lágy belsőt takar. A tisztesség kedvéért azonban rögtön el kell mondani, hogy az alábbi recept nem a valódi Sacher-torta elkészítéséhez nyújt segítséget, mert az igazi Sacher-torta receptjét mélységes titok övezi, kizárólag a bécsi Sacher cukrászdában sütik, minden más csak hamisítvány. Ez a recept is az, ámbár kiváló Sacher-hamisítvány.

A Sacher-torta 1832-ben született, Metternich kancellár utasítására – látható tehát, hogy a mindenhatónak tartott osztrák herceg még a konyhaművészetnek is képes volt parancsolni. A híressé vált süteményt az akkor 16 éves szakácsinas, Franz Sacher tervezte meg, mivel a herceg szakácsa éppen betegeskedett. Nem lehetett kicsi az a stressz, amely alatt az ifjú Franz alkotott, hiszen gazdája közismert ínyenc volt, de az izgalom megtermékenyítően hatott, és Metternich herceg büszkén hívta a vendégeket tortakóstolásra.
A 20. század elejére a Sacher-torta már híresebb volt, mint Ferenc József, és minden bizonnyal többen is szerették, mint az agg császárt. A század első felének évtizedei mégis a Sacher-háború jegyében zajlottak, amely megelőzte az I. világháborút és túlélte a másodikat. A bajt az okozta, hogy Franz Sacher fia, Eduard az egyik legrégibb, 1786-ban alapított Demel cukrászdában tanulta a mesterséget, mielőtt megnyitotta elegáns kávéházát a bécsi Operaház mögött, a Kärtnerstrasse sarkán, amely azóta is töretlenül működik ott és változatlanul elegáns. A Demel viszont tovább árusította Eduard Sacher tortáját, amelyet a fiú apja híres alkotásának alapjain ott tökéletesített. A vita sok pereskedés után 1963-ban ért véget, igazi Sacher-torta azóta csakis a Hotel Sacher cukrászdájában kapható.
A többit csak Sachernek hívjuk. De így is jók.

                                                                       Sacher-torta

Hozzávalók:

  • 25 dkg minőségi étcsokoládé (min. 60% kakaótartalom),
  • 18 dkg Rama sütőmargarin,
  • 12 dkg cukor,
  • 12 dkg liszt,
  • 8 tojás,
  • 20 dkg sárgabaracklekvár

Máz: 20 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tejszín

Sachernek hívjuk1. A csokoládét daraboljuk fel, és vízfürdő fölött olvasszuk fel. Mivel itt minden a csokoládén múlik, annak minősége egyenes arányban áll a torta minőségével. A Rama margarint a cukorral keverjük világosra, majd egyenként adjuk hozzá a tojássárgájákat. Amikor világos-habos krém lett belőlük, keverjük bele az olvasztott csokoládét és az átszitált lisztet is.

2. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, felét jól keverjük el a csokoládés masszával, a másik felét viszont már kíméletesebben. Kifejezetten előnyös, ha a csokoládéörvények valamennyire láthatók maradnak a tésztában. 20-22 cm-es formában süssük 50-55 percig, 180 fokon, nem légkeveréssel!

3. Ha kissé kihűlt, borítsuk ki a formából, és ha teljesen kihűlt, vágjuk ketté, és mindkét tortalap tetejét kenjük meg a kevés vízzel felforrósított, szitán átpasszírozott baracklekvárral. Az egyik lapot helyezzük a másikra, és vastagon vonjuk be a mázzal.

4.
A máz a Sacher-torta esetében roppant fontos, de nyugodjunk bele, hogy olyan sima és ragyogását el nem veszítő csokoládémázat, mint a Hotel Sacherben, otthon nem tudunk előállítani. Olvasszuk fel – most is gőz fölött – a csokoládét, keverjük bele a tejszínt, és öntsük a tortára. A csillogás elősegítésére léteznek mindenféle trükkök: egy evőkanál étolajat vagy egy mogyorónyi kókuszzsírt lehet a mázba keverni, esetleg kevés mézet adni hozzá – ez lenne a mézes máz? A lényeg úgyis a máz alatt van.

 

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Sachernek hívjukA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Jegyes-Tóth Kriszta
  • Visszautak az életbe
  • Sachernek hívjuk  
  • Dr. Vekerdy Tamás válaszol
  • Hangok a görcs fogságában
  • Anyu mostantól néha távol lesz
  • A mesék gyógyító ereje

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top