Aktuális

Együtt sétálunk, hogy rózsaszínben láthassuk a világot

Október 2-án, vasárnap este immár tizedik alkalommal borul rózsaszín fénybe a Lánchíd, és több ezer nő és férfi sétál át rajta a mellrák elleni küzdelem jegyében.

Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület rendezvénye arra figyelmeztet bennünket, hogy vegyük végre kezünkbe a sorsunkat, éljünk egészségesen, és járjunk el a kötelező szűrővizsgálatokra! Az idejében felfedezett mellrák ma már 97 százalékban gyógyítható! A szervezet alapítói és arcai arról vallanak, miért csatlakoztak a mozgalomhoz.

Együtt sétálunk, hogy rózsaszínben láthassuk a világotKörtvélyes Éva és Szabó Eszter – „Nem szabad késlekedni!”

– Tíz éve, amikor néhány érintettel és rákellenes szervezettel együtt megindítottuk a mozgalmat, még senki nem mert beszélni erről a betegségről – mondja Körtvélyes Éva. – Az emberek szégyellték a rákot. Egyesületi munkánk legnagyobb sikerének tekintem, hogy ez az áldatlan állapot megváltozott. A legveszélyeztetettebb, 45–65 év közötti nőknek ugyan még ma is csak a negyven százaléka megy el a szűrővizsgálatokra, de többek közt a mi felvilágosító munkánknak köszönhetően ez az arány évről évre nő. A nők ma már mernek beszélni a mellrákról, biztatják egymást, és erőt merítenek a másik történetéből. Az én szemem előtt Olivia Newton-John énekesnő sorsa lebegett. Miután megbetegedett, anyagi csődbe ment, a férje is elhagyta. Ebből a helyzetből állt fel. Nekem az édesanyám is mellrákban szenvedett, jobban oda kellett volna figyelnem, eljárni a rákszűrésekre. A késlekedés nagy tanulság volt számomra. Felgyógyulásom után ezért is vállaltam el a mozgalom szervezését.  

„Hiszek az önkéntes munka becsületében!”

A mellrákszűrés Magyarországon 2002-ben indult meg. A kormánynak azonban nem volt elég anyagi forrása ahhoz, hogy részvételre buzdító egészségtudatos kampányt szervezzen, ezért Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövetasszony megkísérelte különböző cégek és a civil szféra bevonásával megvalósítani a tervet – tudtuk meg Szabó Esztertől. – A General Electric (GE) nagyvállalat ebben oroszlánrészt vállalt. A gyakorlati munkára engem kértek fel. Igyekszem a cégektől anyagi támogatást szerezni a kampányra. Ez a munka tíz éve még óriási erőfeszítést kívánt, mert első volt a civil kezdeményezések között. A munkám további haszna, hogy az egyesületnek nem kell állami támogatásért kilincselnie. Évente egy éjszakára rózsaszín lesz a Lánchíd, ez mára szimbólummá vált, és bejárta a világsajtót. Szeretek olyan emberekkel együtt dolgozni, akik a közösség érdekeit a maguké elé helyezik. És hiszek az önkéntes munka becsületében.

Együtt sétálunk, hogy rózsaszínben láthassuk a világotKozó Liza és Balogh Mária – „A daganat döbbentett rá, hogy figyelni kell a jelekre!”

Szorítottam az orvosi rendelő kerítését, kezemben a diagnózissal, és úgy éreztem, nem kapok levegőt. Mindössze huszonkilenc éves voltam – osztja meg velünk betegsége történetét Kozó Liza. – Én fedeztem fel a daganatot egy nyári napon, fagylaltozás közben. Egy darab ostya esett a dekoltázsomba, és miközben megpróbáltam kiszedni, rátapintottam egy csomóra. Azonnal rohantam az orvoshoz. Megműtöttek, kemoterápia, sugárkezelés… Közben az okokon törtem a fejem. Zaklatott gyerekkorom volt, apukám négyéves koromban öngyilkos lett, anyukám tíz évvel később távozott. Hosszú ideig csak kallódtam, nem tudtam feldolgozni a tragédiát. A Facebookon kezdtem el erőt önteni a sorstársaimba, beszélgetni a tapasztalataimról. Arról, hogy a daganat csak jel. A betegség okát a lelki gubancainkban kell keresnünk!

„Az egészséges életmód a kulcs!”

– Gyógyszeripari cég vagyunk, tehát elsősorban a gyógyításban vállalunk szerepet – mondja Balogh Mária. – De fontosnak tartjuk, hogy az emberek tudják: saját szerepük az egészségük megőrzésében, illetve ha már betegek, a gyógyulásukban ugyanolyan fontos, mint a jó orvos és a jó gyógyszer. Miért pont a mellrák elleni küzdelmet támogatjuk? Mert úgy látjuk, az időben történő felismerés itt életmentő lehet. Ha a szűrésen korán felfedezik a bajt, az érintettek több mint 90 százaléka meggyógyul. Az utóbbi években a megelőzésre helyeztük a hangsúlyt, és arra próbáljuk ösztönözni az embereket, hogy figyeljenek az egészséges életmódra, és lehetőleg kerüljék a stresszt. Én magam is igyekszem jó példával elöl járni, elsősorban a családom körében. Figyelek arra, hogy mindannyian helyesen táplálkozzunk, és a három gyermekem közül mindegyik sportol.

Együtt sétálunk, hogy rózsaszínben láthassuk a világotTóth Gabi és Sebestyén Márta – „Ügyelj a testi-lelki egyen-súlyodra, akkor nem lesz baj!”

– Év elején kértek fel az egyesület arcának, és én örömmel elvállaltam – kezdi Tóth Gabi. – A saját példámmal tudom igazolni: ha az ember megküzd a testi-lelki egyensúlyáért, megelőzheti a bajt. Tizenhárom éves koromban fedezték fel a mellemben az első cisztát, megijedni se volt időm, azonnal megműtöttek. Később a petefészkemen is találtak ilyen elváltozást, majd nemrégiben a májamon egy jóindulatú daganatot. Serdülőkorom óta azon gondolkodom, miért történik velem mindez? Sok bajom volt magammal. Sokáig rettentő fiús voltam, törvényszerű volt, hogy az első szerelmi kapcsolataim se sikerüljenek. Rájöttem, hogy a ciszták figyelmeztető jelek. A mell a nőiesség szimbóluma, a befogadást, a nyitni tudást jelképezi. És nekem éppen ezzel voltak problémáim. Két évvel ezelőtt jött el a pillanat, amikor világossá vált: változtatnom kell az életmódomon, ha nem akarok újra beteg lenni. Egészségesen kezdtem étkezni, naponta biciklizem, és ügyelek arra, hogy időben lefeküdjek aludni. Saját magamon tapasztalom, ahogy a pozitív gondolatok egy idő után testi szinten is megjelennek.

„Az apró falvakban is meg kell oldani a szűrést”

– Az egyesület engem kért fel elsőként, hogy képviseljem az ügyüket a nyilvánosság előtt. Ennek már tíz éve – tudtuk meg Sebestyén Mártától. – Vannak állandó dolgok az életemben, amelyek mellett kitartok, ilyen a mellrák elleni küzdelem is. Emlékszem, négyéves lehettem, amikor a nagymamám ebben a betegségben meghalt. Iszonyúan szenvedett. Úgyhogy én mindenkit arra biztatok, ne hanyagolja el a rákszűréseket! Én tudatosan szorítom rá magam, hogy ott legyek a kiírt időpontokban. Szerencsére Budapesten nem nehéz eljutni a szűrőállomásokra. Szerintem nem is a fővárossal van a baj, hanem az apró falvakkal, ahonnan a nőknek utazniuk kell, hogy az aktuális szűréseken részt vehessenek. Erre nem mindenkinek van pénze, ideje. Jó lenne, ha minél több vidéki településeken lehetőség lenne arra, hogy mozgó szűrőállomáson vizsgáltathassák meg magukat az asszonyok!  

Együtt sétálunk, hogy rózsaszínben láthassuk a világot

Csatlakozzon a Partnerlánchoz!

Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület nemcsak a rózsaszín Lánchídon sétál, de egészségkampányt is készít a különböző cégek dolgozóinak. A „Partnerlánc” egyedülálló kezdeményezés hazánkban; a résztvevő cégek dolgozói rendszeresen kapnak egészségüzeneteket, orvosi tudnivalókat, sőt orvosokkal is konzultálhatnak, ugyanakkor számos nyereményjáték, verseny és más aktivitás teszi színesebbé az egészséges életmód népszerűsítését. Idén az ősz 17 cégnél már harmadik alkalommal szól az egészségről és a megelőzésről. Még nem késő csatlakozni! www.egeszseghid.hu

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

AEgyütt sétálunk, hogy rózsaszínben láthassuk a világot legfrissebb szám tartalmából: 

  • Együtt sétálunk, hogy rózsaszínben láthassuk a világot
  • Akiknek szerencséjük van a nőkkel
  • Minden a lúdtalppal kezdődik  
  • Dr. Vekerdy Tamás válaszol
  • Anya főz
  • 5 álomállás – itthon!
  • „Elmondom, hogy miért járok prostituálthoz”

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top