Aktuális

“Jobban járt volna a családom, ha meghalok”

Elsírta magát a DTK Show felvétele közben Mario Sepulveda, a chilei bányászszerencsétlenség túlélője. "A bánya bohócaként" megismert férfi, aki a D. Tóth Kriszta Show kedvéért repülte át a fél világot, hatvankilenc napon át tartotta a lelket mélyben rekedt társaiban, miközben belül a poklok poklát élte át.

„Ha meghaltam volna, a biztosítási díjból a családom fedezhette volna a gyerekeim taníttatását” – a legismertebb chilei bányász, Mario Sepulveda mondatát döbbent csend fogadta a DTK Show nézőterén. Az egy évvel ezelőtti bányaomlás egyik túlélője D. Tóth Kriszta meghívására érkezett Magyarországra, a beszélgetést október 4-én, a DTK Show első adásában láthatják a tévénézők.

2010. augusztus 5-én egy sziklaomlást követően 33 bányász rekedt a chilei fővárostól, Santiagótól 725 kilométerre északra fekvő Copiago közelében lévő bányában. A szerencsétlenül járt férfiakat csak 17 nappal a baleset után találták meg, amikor a mentőalakulatok már fel akarták adni a kutatást. Innentől számítva még majdnem két hónapig tartott annak a rendszernek a kiépítése, amelynek segítségével végül október 12-én a felszínre hozták valamennyi vájárt.

fotót: DTK
Fotó: DTK

A több mint két hónapos föld alatti fogság után másodikként kimentett Mario a baleset előtt a bányászok bohóca volt. Mindenkit ugratott, mindig viccelődött, és ehhez a szerephez tartotta magát a bánya rabságában töltött három hónap alatt is. Néhány héttel a beomlás után a mentőcsoport kamerát küldött le a bányászokhoz, akik így üzenni tudtak szeretteiknek. „Ha tudtam volna, hogy ezek a felvételek bejárják a világot, kisminkeltem volna magam” – viccelődött Mario, akit felesége, a két és fél hónapra a bánya mellé letáborozó Katty is elkísért Magyarországra.

A férfi, aki elmondása szerint egy percig sem kételkedett abban, hogy kimentik őket, mégis majd minden nap elsírta magát – de soha nem a többiek előtt. Olyankor mindig távolabb ment, hogy ne lássák, mit él át, mert úgy érezte, őt nem láthatják kétségbeesettnek.

Feleségével jött Budapestre
Feleségével jött Budapestre

A nemzetközi sajtó által Super Mariónak is becézett férfi néhány követ hozott magával a mélyből emlékül, amelyek közül az elsőt a chilei elnöknek adta át kiszabadulása után. De egy követ ajándékozott D. Tóth Krisztának is. Hogy mivel köszöntötték a nézők a stúdióba belépő bányászt, és mivel szórakoztatta ő a közönséget, illetve hogy mit kapott Mario a 41. születésnapjára a stábtól, az a DTK – D. Tóth Kriszta Show legelső, október 4-ei adásából derül ki az M1-en.

A bányász egy követ adott D. Tóth Krisztának
A bányász egy követ adott D. Tóth Krisztának

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top