Aktuális

Végtörlesztés: indulhat a roham!

Mától igényelhető az egyösszegű végtörlesztés rögzített árfolyamon: a svájci frank 180, az euró 250, a jen pedig 2 forintért lesz visszaváltható, de csak év végéig.

Végtörlesztés: indulhat a roham!Azok a devizahitelesek élhetnek a lehetőséggel, akik ingatlanalapú jelzáloghitelt vettek fel. A végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket ez év december 30-ig kell beadniuk a bankjuknak, és az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük. A hitelintézeteknek kötelező rögzített árfolyamon elfogadni a végtörlesztést, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb a törvényben rögzítettnél, és a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést. Azoknak a hiteleseknek, akiknek áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelük is van, most ezt a tartozásukat is egy összegben ki kell fizetniük, ha szeretnének végtörleszteni.

Ha tehát az adós teljesíti ezeket a feltételeket, a pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását, ráadásul a végtörlesztésért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék. A devizahitellel rendelkezők megsegítésére kidolgozott lehetőségekkel élőket a jogszabály mentesíti a személyi jövedelemadó, az ajándékozási, visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség alól, a pénzintézetek által elengedett követelés, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, a kedvezményes bérleti díj formájában juttatott bevétel, illetve az ingatlan kedvezménnyel történő visszavásárlása után.

Nem kell készpénz: a lakás értékével is kiváltható lehet a frankhitel?

Az erről szóló hivatalos közlemény szerint díjmentessé válik az állam lakásvásárlásával, valamint a devizában felvett lakáshitelből származó követelés rögzített árfolyamon történő végtörlesztésével összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás, akárcsak a vételi jog bejegyzésére irányuló eljárás és a Nemzeti Eszközkezelő javára történő vagyonkezelői jog bejegyzése.

Az új törvény korlátozza a devizaalapú hitel- és kölcsönszerződéseknél devizában felszámítható költségeket, díjakat is. Kizárólag azokat a költségeket és díjakat lehet felszámítani devizában, amelyek az adott szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak.

Egyes bankok lehetőséget biztosítanak arra, hogy forinthitellel váltsa ki a devizahitelt az adós, rögzített árfolyamon. Ezzel a megoldással bizonyos esetekben az árfolyamnyereség mellett a havi törlesztőrészleten is spórolhatnak az adósok.

A hitelkiváltásnál érdemes hangsúlyozni, hogy a bankok helyzete és jelenlegi stratégiája nem azonos. Vannak olyan pénzintézetek, amelyeknek nagyobb devizahitel-állományuk van és magasabb veszteséget fognak elkönyvelni a végtörlesztés miatt, miközben más bankok, amelyeknek kisebb a devizahiteles portfóliójuk, ügyfélszerzésre igyekeznek majd kihasználni a kínálkozó lehetőséget.

Emiatt, bár a legtöbb bank megpróbálja majd megtartani saját ügyfeleit, várhatóan jelentős különbségek lesznek az árazásban a különböző bankok között. Elképzelhető, hogy akkor jár a devizahiteles a legjobban, ha a forinthitelt nem annál a banknál veszi fel, ahol a jelenlegi devizahitele is van – olvasható a penzcentrum.hu írásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top