Aktuális

Légy előrelátó, növeld meg a nyugdíjad!

Van egy jó módszer, amivel bebiztosíthatod magad idős korodra, és megemelheted nyugdíjad összegét: ez az önkéntes nyugdíjpénztár. Kattints a részletekért!
Légy előrelátó, növeld meg a nyugdíjad!Bár a magyarok nagy része visszatért az állami nyugdíjrendszerbe, egy maroknyi csapat kitartott a magán-nyugdíjpénztári tagsága mellett, vállalva döntése minden rizikóját. De nemcsak a renegátok e szűk csapatának, hanem a többségnek is húsbavágóan fontos megismerni azokat a lehetőségeket, amik segíthetnek, hogy feljebb tornásszuk a nyugdíjunk összegét.
 
Önkéntes nyugdíjpénztár
 
Az önkéntes nyugdíjpénztárakat nem szabad összekeverni a magán-nyugdíjpénztárakkal – míg azok működése a változtatások miatt jelentősen beszűkült, az önkéntes nyugdíjpénztárak változatlanul üzemelhetnek tovább, bárki tag lehet amellett, hogy az állami nyugdíjrendszerben is bent marad.
 
A nyugdíjpénztár tehát egy olyan önszerveződő intézmény, amely lehetőséget teremt a tagoknak arra, hogy aktív éveik alatt biztonságos és hatékony módon félretegyenek a nyugdíjas éveikre.
 
Fontos, hogy az önkéntes pénztárak minimum 10 éves tagsági viszonyt követően, illetve a nyugdíjkorhatár elérésével fizetik vissza a felgyűlt megtakarítást a befizetőnek. Nem árt, ha tudjuk, hogy ha a 10 évet követően, de még nyugdíj előtt fel akarjuk venni a pénztári megtakarításunkat, akkor a felvett összeg tőkerésze után adóznunk kell, az összegyűlt hozam a 10 éves türelmi időszakot követően háromévente adómentesen felvehető.
 
A konstrukció egyik nagy előnye, hogy a 2011-ben nyilvántartott összeg 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint adó-visszatérítés illeti meg az önkéntes nyugdíjpénztári tagot. Tehát például ha valaki idén minden hónapban betesz 30 ezer forintot, és év végére összegyűlik 360 ezer forint megtakarítás a számláján, akkor a 2012-ben beadott adóbevallásban 72 ezer forint adó-visszatérítés illeti meg. Ezt az összeget azonban nem kapja meg azonnal: a pénzt az adóhatóság az önkéntes pénztári számlára utalja, így tovább emelkedik a megtakarított összeg.
 
Előnyök Rizikók 
Adó-visszatérítés illet meg, ha önkéntes nyugdíjpénztári tag vagyok  Ha nyugdíj előtt veszem fel a megtakarítást, a felvett pénz egy része után SZJA-t és egészségügyi hozzájárulást kell fizetnem 
Sok munkaadó a béren kívüli cafeteria részeként lehetőséget ad arra, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számlámra kérjem a megállapított összeget  Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseim befektetési jellegűek, úgyhogy a pénzpiaci mozgások kihathatnak a megtakarításom értékére 
Örökölhető   
 
 
Persze mielőtt ilyen hosszú távon elköteleznénk magunkat valamelyik önkéntes nyugdíjpénztár mellett, nagyon fontos, hogy alaposan tanulmányozzuk át a szerződés feltételeit, a nem egyértelmű pontokat pedig tisztázzuk a szolgáltatóval. Ne legyünk szemérmesek: a kérdéseket tegyük egyértelművé írásban, ez sokat segít abban, hogy elkerüljünk minden későbbi vitát.
 
További cikkek a témában:
www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top