Aktuális

11 ok, amiért jó magyarnak lenni

Sokszor legszívesebben elköltöznénk a világ másik végébe. Aztán mégis maradunk. De miért is?

Inkognitóban lehetünk
Az olaszokat kiszúrjuk a séróról és testszőrzetről, a görögöket az orrukról, a hollandokat a magasságukról, a szlávokat pedig az arcformájukról. Mi viszont bárkinek mondhatjuk, hogy a szüleink azeri szőnyegkereskedők, és kénytelenek lesznek elhinni, ugyanis a magyarokat nem lehet csak úgy külsőről felismerni. 

11 ok, amiért jó magyarnak lenniCsak mi ismerjük a titkos kódokat
A portugálokat megértik a spanyolok, a hollandok, szegények sem a németek, sem az angolok előtt nem nagyon titkolózhatnak, minket viszont a finnek sem értenek, ha esetleg rosszmájúskodni szeretnénk az országukban. Manysikon nem teszteltük, de még sosem buktunk le, amikor megjegyzéseket tettünk a szomszéd törölközőn terpeszkedő részeg angolokra.

Sosem tudhatod, barátok vagyunk-e, vagy ellenségek
A magyar a barátait eteti, a libáit pedig tömi. A kettő közötti határvonal viszont gyanúsan elhalványodik néhány pohárka szesz után, amikor a házigazda megsértődik, ha a vendég nem eszik még egy tállal a pörköltjéből. A tömés módszerével bárkit ki lehet készíteni a barátságosság leple alatt.

Saját istenünk van…
…és kétfunkciós: egyrészt lehet vele fenyegetőzni, hogy kedves felebarátunk majd megismeri, és ez csakis olyasféle rosszat jelenthet, mint a hunok nyilai, vagy valami irdatlan uráli barna medve, másrészt lehet rá esküdözni kollektíve. Lehet, hogy nem mindentudó és mindenható, de legalább a mienk.

Nincsenek érthetetlen szokásaink
Nem imádjuk a teheneket, mint az indiaiak, nem teázunk megszállottan délután ötkor, mint az angolok, és nem hisszük, hogy minden tilos, amire nem kaptunk írásos engedélyt, mint a németek, úgyhogy az ilyen-olyan kisebb nemzeti kattanásaink ellenére, viszonylag támadhatatlanok vagyunk.

11 ok, amiért jó magyarnak lenniA panaszkodással is építjük az országimázst
Biztos, hogy semmilyen külföldi nem fog meglepődni, ha negatív dolgokról kárálunk, sőt szinte várják, hogy mikor borul el a tekintetünk, hívjuk oda a cigányt, hogy húzzon el nekünk egy édes-bús nótát, miközben vörösbornyakalással heverjük ki, hogy már megint nem találtunk parkolót. Külföldi barátaink csakis attól tartanak, hogy nem tesszük-e fel a Szomorú vasárnapot.

Mindenhol ott vagyunk
Hollywood hemzseg a magyaroktól, csakúgy mint a Nobel-díjasok listája. Szóval sok a zsenink, ha pedig hozzászámolnánk a meg nem értett zseniket is, illetve az önjelölteket is, akkor az eredmény megegyezne az ország teljes lakosságával.

Szépek vagyunk

A magyar nemzettudat rögeszméje a helyi nők szépsége. Akár valós, akár nem, férfiak és nők egyaránt büszkék rá, hogy valakiknek valamikor sikerült elterjesztenie, hogy a női szépség leghivatottabb megtestesítője a magyar nő, és ez külföldön növeli az önbizalmunkat.

Nem vagyunk elszállva

A haitiak abban a tévhitben élnek, hogy minden teremtmény az ő szigetükön született, és hogy a sziget barlangjaiból először a Nap jött ki, és utána a Hold. A japánok szerint pedig először a világon a Nippon sziget lett megteremtve. Igaz, hogy nem kizárt, hogy mi is ilyen sztorikat találnánk ki magunkról, ha nem vándoroltunk volna több ezer kilométert a kiindulási pontunktól, de szerencsére a történelem megvédett az ilyen ostobaságoktól.

11 ok, amiért jó magyarnak lenniFeltörekvő gasztronagyhatalom vagyunk
Ez pedig nyilván nem véletlen: a magyar az egyetlen nép, aki fogásonként nem átall három fej vöröshagymát felhasználni, majd az így elkészült, helyi ízlés szerint ízetlen kaját elárasztani egy pirospaprika-tájfunnal. A csodás az, hogy ezt a kombinációt a szinte bármilyen húsra és bármilyen zöldségre alkalmazni tudjuk, a turisták pedig csak ámulnak-bámulnak, hogy milyen jó a magyar konyha, és hiába próbálják utánozni otthon.

A nők és a férfiak elvannak egymással
Nem pereljük be a kollégát szexuális zaklatásért, ha ki meri nyitni előttünk az ajtót vagy megdicséri az új frizuránkat, viszont nem is kell a férfiaknak birkaagyat sütnünk minden nap, vagy nekik engedelmeskednünk, mint a világ szerencsétlenebbik tájain, így elég békésen megvagyunk egymással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top