Aktuális

Akár száz évig is élhetnek a mai gyerekek

Minden eddiginél hosszabb életre számíthatnak az angol újszülöttek: tízből hárman-négyen várhatóan a százéves kort is megérik.

A ma születő kislányok közül minden harmadik megéri majd a százéves életkort brit statisztikai adatok szerint. A fiúgyermekeknél nem ilyen jó a helyzet: nekik egy a négyhez az esélyük ugyanerre.

Ez azt jelenti, hogy a ma születő gyermekek várható élettartama minden korábbi generációénál hosszabb lehet. A munka- és nyugdíjügyi minisztérium megbízásából készült jelentés szerint nem csak a ma születő gyermekek néznek szembe a hosszú élet lehetőségével; minél fiatalabb valaki, annál hosszabb életben reménykedhet.

Akár száz évig is élhetnek a mai gyerekekAzon fiatalok közül, akik 2011-ben töltik be a 20. életévüket, majd minden negyedik meg fogja ünnepelni a 100. születésnapját is. Az idén 20 éves nők 26, a 20 éves férfiak 19 százalékának van erre esélye. A ma húszévesek 1,6-szor nagyobb valószínűséggel élik meg a matuzsáleminek tűnő életkort, mint azok, akik már az 50. életévükben járnak, igaz, utóbbiak körében is elég sokan örülhetnek még további fél évszázadnak. A ma ötvenéves nők 17, a férfiak 11 százalékának van erre esélye, az ennél idősebbek közül már csak minden nyolcadiknak.

Az előrejelzés szerint a legifjabbaktól a ma 89-90 évesekig folyamatosan csökken annak valószínűsége, hogy valaki eléri a 100 éves kort, de azok a szépkorúak, akik már a kilencvenes éveikben járnak, nagyobb eséllyel számíthatnak erre: itt kicsit javul a statisztika. A ma 95 évesek 20, a 98 évesek 47, a 99 évesek 67 százaléka megtarthatja a kerek évfordulót!

A statisztikai hivatal becslése szerint a javuló élettartamnak köszönhetően 2066-ra a félmilliót is elérheti a 100 éves vagy idősebb brit állampolgárok száma. A kérdés persze számukra és a világ teljes lakossága számára inkább az: vajon milyen életminőségben?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top