Aktuális

“Edison óta nem élt ekkora feltaláló” – Steve Jobsra emlékezik a világ

Hasnyálmirigyrákban elhunyt az iPhone és a Mac atyja, az Apple cég alapítója. Gyászol a Jobs újításait nap mint nap használó világ: politikusok, celebek és a netezők.

A legnagyobb amerikai felfedezők egyike volt; mert másként gondolkodni, hitt abban, hogy meg tudja változtatni a világot, és megvolt hozzá a tehetsége, hogy tényleg átformálja” – nyilatkozta megrendült hangon Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke az 56 évesen elhunyt Jobs halálhírére reagálva.

Az Apple üzletének kirakatára festett,
Az Apple üzletének kirakatára festett, „Köszönjük, Steve” jelentésű
feliratot fényképezi le egy nő a kaliforniai Santa Monicában

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

„Steve, köszönöm, hogy mesterem és barátom voltál. Köszönöm, hogy megmutattad: amit felépítettél, megváltoztatja a világot. Hiányozni fogsz”Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója

„Nem hittem volna, hogy ennyire letaglóz valaki olyannak a halálhíre, akivel sosem találkoztam személyesen”Ashton Kutcher, színész

„Szomorú vagyok Jobs halála miatt. Henry Fordhoz, Carnegie-hez és Edisonhoz hasonló nagyság volt”Alec Baldwin, színész

Mindenki gyászol

Jobs valóban átformálta a világunkat, amiről az is árulkodik, hogy szinte mindenki, aki számít – politikusok, világcégek vezetői, véleményformálók, sztárok vagy közemberek –, szükségét érzi, hogy kifejezze az érzéseit. Az internetet ellepték az újítót búcsúztató üzenetek.

Edison óta nem élt akkora feltaláló, mint Steve Jobs” – mondta Steven Spielberg. „Milliók életére van hatással az, ahogyan átformálta kultúránkat” – nyilatkozta a Walt Disney elnöke, Bob Iger.

Túlzások nélkül mondhatjuk, hogy Jobsnak meghatározó szerepe volt abban, hogy a világ számítógépei olyanok lettek, amilyennek ma ismerjük őket: a kezünkkel egeret fogunk, és ikonokra kattintunk vele, ha el akarunk indítani egy számítógépes programot. Az iPhone pedig alapjaiban változtatta meg azt, ahogy a világ a számítógépek, az internet és a telefonok működését, egymáshoz való viszonyát látja. Szinte minden olyan számítástechnikai fejlesztésben benne volt (van) a keze, ami előremutató. És bár az internet feltalálása nem az ő nevéhez fűződik, az már igen, amilyen hipersebességgel elterjedt a világon.

 

A Google is megemlékezik Steve Jobsról
A Google is megemlékezik Steve Jobsról

Valószínűleg nem csak a 21. század technikai fejlődésére gyakorolt hatásának köszönhető, hogy Jobs személyére többen a guruknak kijáró ájult tisztelettel tekintettek – aki személyesen ismerte, mind egyetért abban, hogy különleges, megosztó személyiség volt.

Tisztelői a szinte példa nélküli munkamániáját, maximalizmusát és vizionárius képességeit emelték ki, akik pedig nem állhatták, azok nyers stílusát, másokon átgázoló agresszivitását hangoztatták. Jelentőségét jól mutatják a netet elárasztó kommentek, egy magyar blogon például az olvasható: „Azért fogom megvenni az iPhone 4S-t, mert ez az utolsó termék, ami még Steve életében kijött. És ezt a telefont meg is fogom őrizni.”

Valószínűleg Jobs különleges személyiségének és világlátásának köszönhető az is, hogy az Apple termékeket – marketinges nyelven – szuperszexivé tudta tenni a fogyasztók körében, macet venni, iPhone-on telefonálni egyszerűen menő dolog.

Jobs mindannyiunk mindennapjaira hatott, akár az elmúlt pár percben is, ahogy a számítógépen olvasva rákattintottál erre a cikkre.


Pályája

1955. február 24-én született a kaliforniai Cupertinóban, ami később az Apple fellegvára lett.

A főiskolát otthagyta, videojáték-fejlesztőnek ment, aztán onnan is kilépett és bejárta Indiát – ott vált buddhistává. Amerikába visszatérve összebarátkozott Steve Wozniakkal, akivel előbb a komputerkedvelők klubjába járt, később közösen megalapították az Apple Computert.

A ’78-ban egy garázsban összetákolt Apple I még elég kezdetleges volt: sem billentyűzete, sem képernyője nem volt, a vásárlóknak maguknak kellett volna azt összeszerelniük. Az Apple II azonban már a következő év nyugati parti komputervásárának slágere lett. A Macintosh 1984-ben került a piacra, ez volt az első igazán sikeres termékük. Jobs maximalizmusa és kemény stílusa aztán szakításhoz vezetett: 1986-ban az Apple elhagyására kényszerült.

Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

Megalapította a NeXT Computert, amelynek drága számítógépei sosem lettek sikeresek. Jó döntésnek bizonyult viszont a Pixar Animation Studios megvásárlása, ők készítették a világsikernek számító Némó nyomában és a Toy Story számítógépes animációs filmeket.

A NeXT-et végül 96-ban felvásárolta az Apple, s Jobs egy éven belül megint a cég élére került. 2001-ben mutatta be a iPod zenelejátszót, amivel kezdetét vette a cég szédítő felemelkedése. A fekete garbós guru bemutatóinak sorozata bombasikerekkel folytatódott, 2003-ban az iTunes, 2007-ben az iPhone, 2008-ban az App Store, majd 2010-ben az iPad debütálásával. Az Apple-nek ma világszerte 300 márkaüzlete van, s a több mint 275 millió iPodot, 100 millió iPhone-t és 25 millió iPadet adott el világszerte.

Meghalt Steve Jobs, korunk EdisonjaJobs először 2004-ben jelentette alkalmazottjainak, hogy rákos, és 2009-ben titokban májátültetésen esett át. Az Apple alapítója együttműködött az első hivatalos életrajzának megírásában, amely a tervek szerint novemberben jelenik meg.     

Jobs 2005-ben a Stanford Egyetemen elmondott beszédében elárulta, hogy kreativitásának motiválója a halandóság tudata volt. „A tudat, hogy hamarosan halott leszek, a legfontosabb eszköz, amellyel csak találkoztam, és segített meghozni az élet nagy döntéseit. Mert csaknem minden dolog – minden külső várakozás, minden büszkeség, minden megszégyenüléstől és bukástól való félelem – szertefoszlik a halál színe előtt, csak azt hagyva meg, ami igazán fontos. Annak tudata, hogy meg fogsz halni, az egyik általam ismert legjobb módja annak, hogy kikerüljük azt a csapdát, hogy azt gondoljuk: van vesztenivalónk. Mert már meztelen vagy. És nincs rá ok, hogy ne a szívedet kövesd” – mondta Steve Jobs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top