nlc.hu
Aktuális
A bennünk élő istennő

A bennünk élő istennő

Tudta, hogy mindannyian istennők vagyunk? Van, akit Athéné bölcsessége irányít, mások Déméter, a földanya hatása alatt állnak, megint mások Aphrodité csábító erejét örökölték. A modern pszichológia hét, a kollektív tudatalattinkban ősidők óta öröklődő női archetípust különböztet meg egymástól, melyeket egy-egy görög istennő szimbolizál. Fejtse meg, melyikük uralja leginkább az ön természetét, illetve melyek keverednek a lelkében.

ARTEMISZ A VADÁSZAT ÉS A HOLD ISTENNŐJE

A bennünk élő istennőKarrierista: Ha ön Artemisz-nő, bármilyen távoli célt szemel is ki, nyila tévedhetetlenül beletalál. Az érdeklődésének vagy érdekeinek megfelelő tevékenységre komoly erővel képes összpontosítani, s a versengés lehetősége emeli a zsákmány értékét. Céltudatossága, kitartása lehetővé teszi
a legmerészebb álmok megvalósítását is.
Makacs kislány: Már kislányként sportversenyeket nyer, kitartó, bátor. Meglehetősen fiús alkat, minden tiltás, ami a „nem lánynak való” kijelentés kíséretében hangzik el, lepereg róla. Rajong az apjáért, és ha az nem értékeli eléggé, az önértékelése csorbát szenved. A tinédzserben egy nagy felfedező veszett el. Természetrajongó, és nem tűri, ha korlátozzák vagy féltik. Kevésbé kezelhető, mint a társai, mert tudja, mit akar, és nem ösztönzi szófogadásra a megfelelési kényszer.
Jó nővér: Érzéke van ahhoz, hogy nőtársaival szövetségre lépjen. Lánycsapatot szervez a legjobb barátnőikből, és akár évtizedeken át tartja velük a kapcsolatot. Bár individualizmusa meghatározza jellemét, nőtársaival mégis szolidáris, még az is elképzelhető, hogy lelkes feminista lesz.
Sebezhetetlen szerelmes: Számára a szerelem csak kaland. A munka, a karrier, vagy egy ügy, amelyet szolgál, mindig előbbre való. Házasságra ritkán szánja rá magát, ha mégis, olyankor egyenrangú, hasonló érdeklődésű férfit választ.
Miben kell fejlődnie? Hangolódjon rá az embertársaira! Lelje örömét az intimitásban, a szerelemben, a párja és a gyerekei gondozásában! Meg kell tanulnia szeretni, és elfogadni mások szeretetét!

ATHÉNÉ A BÖLCSESSÉG, A STRATÉGIA ÉS A MESTERSÉGEK ISTENNŐJE

A bennünk élő istennőRemek stratéga: Képes a legforróbb helyzetekben is hideg fejjel mérlegelni. Uralkodó nőtípus, mozgatja a szálakat maga körül, és mindig felismeri, mire van szüksége az előmeneteléhez a tehetségén és a tudásán kívül. Főként a diplomácia berkeiben csilloghat, de mivel a szelleme és a keze mindig szinkronban van, tehetsége akár az iparművészetekben is kamatozhat.
Fő erőssége az előrelátás, a tervszerűség,
a míves kivitelezés és a türelem. Konzervatív értékeket képvisel. Jelmondata: „Haladj az arany középúton!”
Okos kislány: Éppoly jó koncentrációs készségű, mint Artemisz, de intellektuális érdeklődése élénkebb. Megesik, hogy már négyévesen magától megtanul olvasni, hogy aztán soha többé ne essen ki a kezéből
a könyv.
Athéné, a nő: Befelé forduló, értelmes, energikus, következetes. A legkitűnőbb tanárnők közülük kerülnek ki. Általában jó egészségnek örvend, nincsenek lelki gubancai, és fizikailag is aktív. Barátnője ritkán akad, mert a józan, racionális Athénéval a nők nem szívesen osztják meg titkaikat.
Apja lánya: Zeusz leánya erősen vonzódik a tekintélyes, hatalommal bíró férfiakhoz, azokhoz, akik magukhoz ragadják a kezdeményezést, és vállalják a felelősséget. Athéné az egyetemen az évfolyamelsővel jár, a hivatalban kiszemeli a felfutó ágban levő férfit. Hatodik érzéke van a győztes kiválasztásához. Házassága inkább bajtársi partnerkapcsolat, mint szenvedélyes egyesülés.
Miben kell fejlődnie? Foglyul ejti a munkája vagy a hivatása, ezért mielőtt még túlságosan kiégne, nézzen feltöltődés után! Fedezze föl magában a gyermeket!

HESZTIA A HÁZITŰZHELY ÉS A TEMPLOM ISTENNŐJE

A bennünk élő istennőBefelé néző: Hasonlóan független és sebezhetetlen, mint az előzők. Csakhogy míg Artemisz és Athéné a külvilágra koncentrálnak, az ön érdeklődésének gyújtópontja a saját lelkében van. Hesztia befelé figyel, és szívesen hagyatkozik az intuícióira. Mindennél előbbre valónak tartja a zavartalan nyugalmat, kerüli a társaságot, és szeret az otthonában tenni-venni. Soha semmit nem siet el, és ami a fő jellemvonása: mindig jelen van a pillanatban! Ez az istennő segít meglelni énünk belső magvát, és megteremteni saját, belső rendünket. A Hesztia-nők legtöbbször a háttérben maradnak. Jó házvezetőnők, és gyakran csatlakoznak vallási közösségekhez.
Problémátlan kislány: Nála még a dackorszak is komolyabb konfliktusok nélkül zajlik. Jól kezelhető, megteszi, amit kérnek tőle, de aztán hagyják békén, boldogan eljátszik egyedül is. Észrevétlenül nő fel, és általában noszogatni kell, hogy kilépjen a nagyvilágba. Sem férjfogás, sem sport, sem intellektuális kihívások nem csalogatják.
Önzetlen barátnő: Hesztia legszebb adottsága, hogy meghallgatja a hozzá menekülőket, jó tanáccsal szolgál, és kéretlenül is helyet kínál a tűzhelye mellett.
Az otthonteremtő: Hesztia kitűnő háziasszony, nincsenek merész ambíciói, nem rivalizál a férjével, és hűséges.
A látszat azonban csalóka. Őrzi autonómiáját. Gyakran nem is megy férjhez, és ő lesz a kedvenc nagynénink.
Miben kell fejlődnie? Halk, szelíd, ezért meggyűlik a baja a külvilággal, ha kilép otthona szentélyéből. El kell sajátítania az önérvényesítés szabályait.

HÉRA A HÁZASSÁG ISTENNŐJE

A bennünk élő istennőElkötelezett feleség: Ha ön Héra-típusú nő, nyilván tökéletes feleség (vagy legalábbis arra vágyik, hogy az legyen). Intenzíven elmerül a párkapcsolatában, szereti és tiszteli a férjét, mondhatni, ő az élete értelme. Az esküvőjén valódi istennőnek érzi magát, és erről sugárzó szépségével a násznépet is meggyőzi. Az ilyen nőt az élettársi kapcsolat nem elégíti ki, a párjától is teljes elköteleződést vár el. Hűséges és állhatatos, minden nehézség ellenére kitart a partnere mellett. Éppen ez a teljes feloldódás teszi sebezhetővé. Ha ugyanis elveszíti a párját, nehezen áll újra talpra. Ha pedig visszaélnek a bizalmával, megcsalják, bosszúálló sárkánnyá változik.
Kis menyasszony: A Héra-kislányok már az óvodában is feleségszerepben tündökölnek. Kituszkolják a „papát” a homokozóból, majd szorgosan sütni-főzni kezdenek, hogy mire hazaérkezik, készen álljon az ebéd. Kamaszlányként ez a típus ezerszer megtervezi az esküvői ruháját, és ha továbbtanul, azt kizárólag azért teszi, hogy aztán jó házasságot köthessen.
„Valakiné”: Hérára csak a sikeres férfiak hatnak igazán. Éhező művészek és poéták nem méltók a figyelmére. Ő a melegségre vágyó nagy embert várja, akinek az oldalán nagyasszony lehet.  
Miben kell fejlődnie? Figyelnie kell rá, hogy hasonló értékrend szerint élő, kellőképpen érett partnert válasszon. És hogy az esküvő után ne szűküljön be, ne veszítse el korábbi kapcsolatait, barátnőit. Különben a férje egyszer csak azon veszi észre magát, hogy nem avval a nővel él, akinek udvarolt.

DÉMÉTER A TERMÉKENYSÉG ISTENNŐJE

A bennünk élő istennőŐsanya: Ha kislányként Barbie-kat fésülgetett, öltöztetett naphosszat, valószínű, hogy erős önben a Déméter-hatás. Két alternatíva kínálkozik. Vagy tudatosan készül a szülésre, és előre megtervezi a családi életét, vagy véletlenül fog teherbe esni. Mindkét esetben gondoskodó, gyermekeit szeretettel nevelő édesanyává válik. Az így kiteljesedő nők bőkezűek, nagyvonalúak, tökéletesen boldoggá teszi őket a család. Olykor munkájuk is a gondoskodásról szól, ápoló- vagy tanítónők, önkéntes munkások.
„Kisfiúk” gyámolítója: Az ősanyatípusra általában azok a férfiak vadásznak, akik az édesanyjukat keresik minden nőben. A másik típus a szélhámos, aki kihasználja párja nagy szívét, és a végén csupán annyit kell mondania, hogy az asszony megbocsásson: „Mi lenne velem nélküled?” Előfordul azonban, hogy pont a Déméter-anya lesz az, aki öntudatlanul és csupa jó szándékból teljes önállótlanságba taszítja a családját. Az ilyen nehézsúlyú „mammák” fennhatósága alól nehéz kiszabadulni.
Miben kell fejlődnie? Tanuljon meg időnként nemet mondani! Legyen önmaga Déméterje is! Ha pedig hajlamos a „túlszeretésre”, fegyelmezze magát, hogy ne „fojtsa meg” a gyermekeit.

PERSZEPHONÉ AZ ALVILÁG KIRÁLYNÉJA

A bennünk élő istennőÖrök fiatal: Ön az, akire a húszéves osztálytalálkozón mindenki rácsodálkozik, hogy semmit nem változott? Akkor valószínűleg Perszephoné-archetípus, aki a koránál mindig fiatalabbnak látszik, és a személyiségében is van valami kislányos, afféle „tessék törődni velem, hiszen én olyan gyenge és kicsi vagyok” kisugárzás. Ezt a nőtípust sajátos hajlékonysága készteti arra, hogy mindig alkalmazkodjék egy erősebb egyéniséghez vagy a körülményekhez. Hajlik ide is, oda is, de kiegyenesedik, ha az erők már nem hatnak rá, és érintetlenül kerül ki az élményekből, mindaddig, amíg egy kapcsolatban vagy egy hivatás mellett el nem kötelezi magát. Kitűnő festő, költő, terapeuta, természetgyógyász vagy pszichológus válhat belőle. Bármit csinál, az eredeti, személyes és szabálytalan.
Óvatos kislány: Gyerekként befelé forduló, óvatos fajta, aki csak hosszú megfontolás után dönt. Ha ezt
a felnőtteknek van türelmük kivárni, a kislány megtanulja, hogy bízzék saját ítéleteiben, intuícióiban, és a maga idejében jól fog választani.
Csipkerózsika: A férfiakkal szemben bizonytalan, tapasztalatlan, és üdén fiatalos. Ő a legkiszolgáltatottabb az istennők közül. Amikor azt mondja, „csináljuk azt, amit te akarsz!”, komolyan is gondolja. A házasságkötés általában csak „megtörténik” vele, ám az is megeshet, hogy szelíd, mosolygós, háttérbe húzódó feleség és szerető anya lesz.

Miben kell fejlődnie? Mivel nehezen tud elköteleződni és felelősséget vállalni bármiért is, tudatosan kell erre nevelnie magát. Előbb-utóbb úgyis fel kell nőnie. Negyven fölött már nem biztos, hogy jól állnak neki a kislányos allűrök.

APHRODITÉ A SZERELEM ÉS SZÉPSÉG ISTENNŐJE

A bennünk élő istennőSzületett csábító: Ön az, akinek a kisujját sem kell mozdítania ahhoz, hogy a férfiak a lába előtt heverjenek? És az is ön, aki folyton azt hiszi, hogy megtalálta az igazit, de mindig rájön, hogy tévedett? Ez esetben Aphrodité közvetlen leszármazottja, ennek minden előnyével és hátrányával. Előny, hogy úgy tud embertársa felé fordulni, hogy az illető szinte aranyló fényben érzi magát, és azonnal az ön bűvkörébe kerül. Hátránya, hogy hajlamos felelőtlenül csak a pillanatnak élni, és nem törődni ennek következményeivel.
Kacér kislány: A gyermek Aphrodité ártatlan, kacér kis jószág, öntudatlanul az ujja köré csavarja a férfiakat, különösen az apját. Nagyon élvezi, ha a középpontban lehet, szereti a szép ruhákat, és már háromévesen a tükör előtt parádézik az anyja tűsarkú cipőjében. Tízévesen alig várja, hogy sminkelhesse magát, és serdülőkorában már tudatában van a vonzerejének. Élvezi a hatalmát.
Kreatív munkaerő: Az ilyen típusú nőkhöz olyan foglalkozás illik, amely érzelmileg is leköti őket. A monoton munka nem nekik való. Jó teljesítményt akkor nyújtanak, ha a kreativitásukra is szükség van. Sok Aphrodité-nő van a művészet területén, de az újságírók és a tanárok között is. Ha lelkesednek a hivatásukért, sikeresek lesznek, de nem törekszenek erre úgy, mint az Artemisz- vagy Athéné-nők.
A férfi, aki kell: Az Aphrodité-nők a szenvedélyesen szeretni tudó, erős jellemű, kreatív férfiakkal alkotnak jó párt, akik kordában tudják tartani őket, és stabil hátteret biztosítanak számukra. Máskülönben az „istennő” virágról virágra száll majd, és előfordulhat, hogy hat-hét kudarcos házasságot is maga után hagy.
Miben kell fejlődnie? Aphrodité papnőinek tudniuk kell, hogy erős szexuális késztetésük állandóan veszélybe sodorhatja őket, ezért meg kell zabolázniuk kacér természetüket!
 

(A cikk Jean Shinoda Bolen Bennünk élő istennők című könyve nyomán született.)

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A bennünk élő istennőA legfrissebb szám tartalmából: 

  • „Nagyon féltem a lányaimat!”
  • Könnyűségem története 
  • Életre szóló barátság lett a vége  
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata
  • Fűszeres Eszter
  • Eljárások  a pigmentfoltok ellen
  • A bennünk élő istennő
  • Miben értek egyet Damu Rolanddal?

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top