Aktuális

Decembertől eltűnhetnek a hajléktalanok az utcáról

"December elejétől senki nem tartózkodhat életvitelszerűen Budapest utcáin, főleg a téli időszakban mindenkinek fűtött helyen kell lennie, ha kell, kényszerrel kell fedél alá vinni az érintetteket" – jelentette ki Kocsis Máté nyolcadik kerületi polgármester.

A megoldás részletein Pintér Sándor belügyminiszter és Tarlós István főpolgármester már dolgozik. A polgármester – akit a héten a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának hajléktalanügyi referensévé kért fel a frakció elnöksége – szavai szerint inkább ettől az intézkedéstől legyen hangos a sajtó, mint attól, hogy emberek fagynak halálra az utcákon.

A hajléktalanszállók biztonságával kapcsolatos aggályok kapcsán úgy fogalmazott: „inkább a vagyoni értékeik kerüljenek veszélybe, mint az életük”.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Emellett egy éven belül el kell érni, hogy egyetlen magyar település se vonhassa ki magát a hajléktalan rászorulók ellátásának kötelezettsége alól – mondta Kocsis Máté, hozzátéve, ha kell, jogszabály-módosítást kezdeményez ennek érdekében.

December elejétől első ütemben három új hajléktalanszálló nyílik Budapesten, így senki nem éjszakázhat az utcán. Az ezzel kapcsolatos ellenvélemények kapcsán a polgármester így vélekedett: „vannak, akik teljesen abszurd helyzeteket óhajtanak konzerválni, ami nem viszi előre az ügyet”.

A józsefvárosi polgármester azt is jelezte: javasolni fogja az Országgyűlésnek, hogy a szabálysértési törvény hajléktalanok bírságolására vonatkozó része a tervezettnél később lépjen hatályba, „mire el lehet mondani, hogy mindenkinek van hová mennie”, vagyis hajléktalanszállón vagy egyéb módon megoldott a lakhatása. Ehhez persze szükséges lesz az ellátórendszer újragondolása is – tette hozzá.

Kocsis Máté sürgős tennivalóként jelölte meg a lakásmaffia és a koldusmaffia elleni küzdelmet is, valamint azt, hogy pontosítani szükséges, hogy kik is a valódi hajléktalanok, hiszen sok olyan ember tartózkodik az utcákon, akinek egyébként van ingatlantulajdona. Hozzátette: a közeljövőben kezdeményezni fogja, hogy szigorú büntetést kapjanak azok, akik pénzért megalázó cselekedetekre kényszerítik a hajléktalanokat. Erről egy interneten megjelent videó kapcsán beszélt, ahol fiatalok 10 ezer forintért meztelenül küldtek be egy hajléktalant egy üzletbe. A polgármester szerint ez az emberi méltóság megsértése, amit nem lehet annyiban hagyni.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top