Aktuális

Miért nincs még mindig törvény a béranyaságra?!

Indiában nem szabályozzák kellőképpen a dolgot, Magyarországon még lehetőség sincs a béranyaságra. Für Anikó különvéleménye.

A hír: Jogi védelmet sürget egy indiai társadalmi szervezet az Indiában törvényesített béranyaságra vállalkozó nők számára. Míg az Egyesült Államokban akár 70 ezer dollárba is kerülhet a gyermekteleneknek a béranyával kihordatott és megszült gyermek, Indiában jóval kevesebbért adják szolgáltatásaikat az erre szakosodott klinikák. A virágzó üzletágat növekvő aggodalommal figyelik a jogvédő szervezetek, amelyek a béranyaságra vállalkozó, jobbára szegény családokból származó, olykor írástudatlan nők érdekeinek sérelmére hívják fel a figyelmet. Magyarországon egyáltalán nem megengedett a béranyaság. 12 éve a magyar parlament előtt volt egy, a dajkaanyasággal kapcsolatos javaslat, amelyből nem született törvény, az embrió beültetése más nő méhébe jogszerűen nem végezhető el.

Für Anikó különvéleménye:
Miért nincs még mindig törvény a béranyaságra?!Nem értem!
De hát ezt már megszokhattátok, én már csak ilyen értetlenkedős vagyok. Szóval nem értem, mi ebben a bonyolult?! Lehet, hogy most felhördültök, hogy mégsem csomagmegőrzésről van szó, vagy hogy Rózsika néni X összegért süssön nekünk egy tepsi meggyes rétest, mert holnap jönnek a vendégek, és mi nyakig ülünk a melóban. Hát persze! A világ legnagyszerűbb, ha mondhatom, hitem szerint legszentebb dolgáról beszélünk. Igen! De hát ha a tudomány ezt a csodát lehetővé tette, miért nem válik ez ugyanolyan orvostechnikai evidenciává, mint az ultrahang vagy az MRI? Persze mégis teljesen más a kérdésfeltevés problematikája, hiszen itt belép az emberi faktor is. De ha lehetséges szervadományozással, illetve bármilyen donori (csontvelő, vér…) funkcióval kapcsolatos jogi dolgot tisztázni, miért ne lehetne értelmes embereknek összeütni azt a néhány paragrafust a béranyasággal kapcsolatban is?

Most Indiáról is meg szép hazánkról is meg az egész világról beszélek. Hiszen az egyik részét – érdekes módon a jól szituáltabbat, amint ez a világ egyik vezető közgazdászának nem kis felháborodást kiváltó véleménye, amennyiben a legjobb fogamzásgátló maga a jóléti társadalom – a demográfiai csőd, míg a másikat a túlnépesedés gondja nyomasztja. Nos, kedves jogtudorok! Miért nem lehet ezeket „tiszta paraszti ésszel” szabályozni? Igen, az emberi faktor. Értem. Akkor sem gondolom, hogy egy másik kontinensen attól lennének boldogok a családok, hogy tíz-húsz gyereket kell nevelniük úgy, ahogy a bádogvárosban szemétdombok között, járványoktól sújtva, mert ezt sem jogilag, sem biológiailag nem szabályozzák. És meggyőződésem az is, hogy a vén Európában nem kéne mindenféle nyomorult kis stiklire kényszeríteni azt a rengeteg gyermek után sóvárgó párt, akik nem a második randi után döntenek úgy, hogy: „te, figyelj, nekünk úgyis annyi dolgunk van, nem kéne valakivel kihordatni a gyermekünket”?

Azt hiszem, jól gondolom, hogy a béranyaverzióhoz csak azok fordulnak, akik már minden létező és nem létező orvosi, természetgyógyászati, ájurvédikus és még ki tudja hányféle módszerrel sikertelenül próbálkoztak.

Kérem tehát – a rengeteg párral együtt – a szabályokat hozókat, hogy ha már a fent említett közgazdász véleménye igazolódni látszik ezen az égövön, tegyék lehetővé, hogy jóléti mivoltunkat legalább annyiban élvezhessük, hogy meg tudunk fizetni egy ilyen csodát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top