Aktuális

Nőnek öltöztetni veszélyes!

Óvodás kislányok csillámos sminkben, miniszoknyában ünnepelnek. Tízévesek riszálják kis feneküket a táncórán. Kamasz lányok dekoltált pólóban, meztelen háttal ülnek az iskolapadban. Kislányok, lányok, gyerekek, akik nőnek akarnak látszani. Csakhogy ez veszélyes játék.
A tízéves francia Thylane Loubry Blondeau, a Vogue nagy vihart kavart mellékletének egyik szereplője.
A tízéves francia Thylane Loubry
Blondeau, a Vogue nagy vihart kavart
mellékletének egyik szereplője.

A kislányok 43%-a MÁR 6–9 éves korában használ rendszeresen rúzst és szájfényt Amerikában.
A Vogue francia divatmagazin decemberi számában tíz év körüli gyerekmodellek pózoltak kisminkelve, felnőttes ruhákban, erotikus pózokban. A fotósorozat felélesztette a kérdést: miért kell szexuális tárgyként használni kislányokat? Pontosabban: miért szabad?

A gyerekkor szexualizálása része annak a folyamatnak, amelyben gyerekek életkoruknak nem megfelelő helyzetekbe kerülnek. Komoly üzleti érdek hajszolja őket, hogy minél előbb soroljanak be a fogyasztók közé. Váljanak márkafüggővé, olcsó rugdalózó helyett farmert, szoknyacsodákat hordjanak, és így tovább. Ennek része a kislányok idő előtti nőiesítése is.

„A kultúránk egyre inkább arról szól, hogyan lehet a gyerekeket – és minden mást is – eszközként használni – magyarázza Vajda Zsuzsanna pszichológus, egyetemi tanár. – Az állam annyi mindent szabályoz, ám ezt tétlenül nézi.
A szemforgatás amúgy is jellemző: mindenhonnan árad az erőszak, kialakul egy közeg, ahol ez természetes, de az erőszakos cselekedeteket büntetik. Ugyanígy a pedofília esetében is: a legszigorúbb büntetésre számíthat, aki gyereket zaklat, de filmekben, reklámokban láthatunk szexuális felhívójelekkel teleaggatott gyerekeket. Nemrég láttam egy amerikai filmet, abban egy 13 éves kisfiú szerelmes a 17 éves bébiszitterbe – hangsúlyozottan nem plátói módon. A lány végül maga helyett a saját meztelen képeit ajándékozza a gyereknek. Egyre több üzenet szól arról, hogy nincs is akkora különbség gyerekek és felnőttek között, előbbiek is képesek saját sorsuk alakítására. Csakhogy ez elfogadhatóvá teszi a gyerekmunkát és a gyerek szexuális partnerré választását is.”

Kislányüzenetek – férfiválaszok
A testileg már felnőttnek látszó, de lelkileg még gyereknek számító tizenéves lány sok olyan reakcióra számíthat a férfiak részéről – különösen, ha hangsúlyozza nőiességét –, amelyekre még nincs felkészülve. Az érzelmi élet a különböző élmények és azok feldolgozása során épül fel, és mindkettőhöz időre van szükség. Ez az érés természete, a felnőtté válás része, ám ha ez a folyamat felgyorsul, és túl korán zajlik le, a lányok kiéghetnek, ami nagyon gyakori manapság. Így már a felnőttkor előtt elveszítik annak az esélyét, hogy gazdag érzelemvilágú nőkké válhassanak.

Minden lehet belőled!

Vajda Zsuzsanna
Vajda Zsuzsanna
pszichológus

A minél fiatalabb lányokkal történő szexuális kapcsolat mindig is úri passzió volt. Régen a földesuraknak eshettek áldozatul, ma gazdag nyugatiak keresgélnek ázsiai gyerekek között, vagy éppen hírességek, döntéshozók próbálnak megújulást találni bennük. A törvény tiltja, sőt szigorúan bünteti, de az ilyen cselekedetekhez vezető utat járhatóvá teszi. A gyermekvédelem nem foglalkozik a gyerekszépségversenyekkel, a gyerekek plasztikai műtéteivel, a tehetségkutató versenyekkel, a gyerekek nyilvánosság előtti szerepeltetésével, nincs felkészülve a mai világ veszélyeire. 

„Egy gyerek önértékelésének az kell, hogy a kortársai, a közvetlen környezete adjon neki visszajelzéseket, ne egy zsúfolt terem, vagy az ország nyilvánossága, meg egy zsűri mondja: szép vagy, csodásan énekelsz – magyarázza Vajda Zsuzsanna. – Megint a szemforgatás: az iskolában nem lehet versenyeztetni, frusztrálni a gyereket, de olyan versenyen indítani, ami egy felnőtt számára is különleges lelki terhet jelent, ezt szabad. Pedig súlyos, akár egy életre kiható kudarcélményt jelenthet, ha nem ő lesz az első. Ha nem is a tiltás, legalább a felvilágosítás szintjén foglalkozni kellene ezekkel a problémákkal.”

Mozgalom a lányok méltóságáért
A Pure Fashion (Tiszta Divat) mozgalom Amerikából indult. Keresztény szülők elégelték meg, hogy lányaik kihívó, ízléstelen ruhákba járjanak, ezért összefogtak, hogy egyszerű, a női méltóságra ügyelő, de csinos, divatos holmik készüljenek a gyerekeknek. Magyarországon is elindult a mozgalom. A 14–18 éves lányok képzése az öltözködés titkain túl, a testápolással és a magabiztosságot adó illemtannal is kiegészül. A katolikus Regnum Christi mozgalom kezdeményezéséhez iskolák is csatlakozhatnak (www.purefashion.hu)

Dresszkód az iskolában?
Nőnek öltöztetni veszélyes!„A lányom most került gimnáziumba – mondja egy kilencedikes lány édesanyja. – Az első szülői értekezleten elmondták, hogy ne engedjük a gyereket sortban, kivágott felsőben, magas sarkú cipőben az iskolába. De ha bemegyek, döbbenten látom, hogy a lányok miniprostituáltaknak öltöznek, agyon vannak festve, műkörmük van. Miért nem tiltja ezt az iskola?!”
Nemrég egy rádióműsorba egy nagymama telefonált be kétségbeesve, hogy tizennégy éves unokája olyan kivágott ruhában, rövid, feszes szoknyában jár, amit ő elborzadva néz. Ám lánya és veje büszkék, hogy ilyen szép a lányuk, fényképsorozatot készítettek a kifestett gyerekről. „Az unokám nemrég azt mesélte, hogy egy harminckét éves férfi kerülgeti. Szerintem ez nem normális dolog…”
Angliában tízéves kislányoknak árulnak betétes, a mellet nagyobbnak mutató melltartót, sminkkészletet már óvodásoknak is gyártanak, nem csoda, ha még a legjobb szándékú szülő is megzavarodik, mit engedjen és mit tiltson, ha a lánya öltözködéséről van szó.
„Az iskolákban tartanak előadást a kábítószerről, de arról nem, hogyan és mit roncsol a műköröm, a hajfesték, a magas sarkú cipő – mondja a pszichológus. – Miért ne lehetne dresszkód egy iskolában, ha munkahelyeken van? Egyénileg ugyanis nagyon nehéz ellenállni mindennek, ezért lenne fontos, hogy az állam, az iskola tekintse ezt megoldandó problémának, védje meg a gyerekeket. Kisebb közösségekben ki lehet alakítani egy közös normát, konstruktív irányba fordítani őket, mindehhez persze érvek kellenek. A tiltás nem elég. Sajnos sok családban meglazult a kapcsolat, és a szülő nem mer követelni, ahhoz ugyanis folyamatos és intenzív érzelmi kötelék kell. Ezek híján a gyerekek kallódnak, a lányok között is egyre erőteljesebb az alkoholizálás, a nemzetközi tapasztalatok is ezt mutatják.
A lányok jelentős részéről van a közösségi oldalakon kihívó, szexuális töltetű fotó. Ez is olyan új veszély, amellyel a felnőtteknek foglalkozniuk kellene. Hiszen a kamaszkor, mondja szakértőnk, a kockáztatás kora. A kamaszok nem félnek a veszélytől, a fájdalomtól, egyáltalán: a következményektől. De nekünk meg kell védenünk őket!

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Nőnek öltöztetni veszélyes!A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Hámori Gabriella „világgá megy”
  • Miért nem nősül George Clooney? 
  • Nőnek öltöztetni veszélyes!  
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata
  • Tamással sülve-főve
  • Konfliktus helyett együttműködés
  • A nagy fogyás

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top