Hozzávalók:
- ½ kg rák,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 4 ek. olívaolaj,
- 4 dkg hideg vaj,
- tengeri só,
- 2 dl száraz fehérbor (chardonnay),
- 10 dkg koktélparadicsom
A rákot serpenyőben, kevés olívaolajon 2-3 perc alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott fokhagymát, amivel újabb 2 percig pirítjuk. Ezután felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat, kissé megsózzuk, és a felére visszafőzzük. A tűzről lehúzva elkeverjük benne
a kockára vágott vajat. Friss vagy pirított bagettel kínáljuk.
Hozzávalók:
- 60 dkg libamáj,
- 30 dkg mag nélküli fehér szőlő,
- 2 dl tokaji aszú,
- 6 dkg hideg vaj,
- 2 dl húsleves
A libamájból nyolc vastagabb szeletet vágunk és enyhén megsózzuk. Száraz serpenyőben, mindkét felén egy-egy percig sütjük. Papírra szedjük, lecsepegtetjük. A serpenyőből kiöntjük a keletkezett zsírt, és a vaj felét beletesszük. Rádobjuk a leszemezett szőlőt, és kissé átforgatjuk. Felöntjük a borral és a húslevessel. A felére visszafőzzük, beletesszük a libamájszeleteket, átmelegítjük, és a tűzről lehúzva elkeverjük benne a maradék hideg vajat. Kiváló ünnepi előétel, de burgonyafánkkal kínálva főételként is megállja a helyét.
TIPP: Kacsamájból vagy sertésszűzből is elkészíthetjük. |
Hozzávalók:
- 8 szem friss füge,
- 2 dl száraz fűszeres fehérbor,
- 2 tojás sárgája,
- 2 ek. cukor
Ezt a desszertet mindig frissen készítsük el, mert a hab hamar összeesik és elmúlik a habossága. Egy fémüstben a cukrot a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fehérbort is. Kis lángon vízgőz fölé tesszük, és habverővel folyamatosan kevergetve habosra főzzük. Nem szabad túlfőzni, mert a tojás kicsapódik. A habverővel keveréssel levegőt viszünk bele, ettől lesz könnyű az öntet. Közben a fügéket négybe vágjuk, tányéron szépen elrendezzük, és a borhabbal gazdagon meglocsoljuk.
Fotó: Körmendi Imre
Stylist: Kapolka Ágnes
Helyszín: Pesti Disznó Gasztrobisztró,
1065 Budapest, Nagymező utca 19.
Teríték: Goahome, 1075 Budapest, Király utca 19–21.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Hámori Gabriella „világgá megy”
- Miért nem nősül George Clooney?
- Nőnek öltöztetni veszélyes!
- Dr. Vekerdy Tamás rovata
- Tamással sülve-főve
- Konfliktus helyett együttműködés
- A nagy fogyás
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!