Aktuális

A férfiak sem halogathatják a gyermekvállalást

A férfiaknak is van biológiai órájuk, még ha később is kezd ketyegni, mint a nőké: 41 éves kor után rohamosan csökken az esélyük arra, hogy apává váljanak. Karafiáth Orsolya különvéleménye.

A hír: A vonatkozó vizsgálat helyszínéül szolgáló coloradói klinika orvosai hirtelen romlást tapasztaltak a reproduktivitás tekintetében a középkorúaknál. Lombikbeavatkozásra vállalkozók vizsgálatából kiderült, hogy a nemzési esély évente hét százalékkal csökken a férfiak 41 és 45 éves kora között, azután még nagyobb ütemben. 41 évesen még 60 százalékos az egészséges terhesség létrejöttének esélye, afölött ez az arány 35 százalékra csökken. Más tanulmányok azt találták, hogy az idősebb apák gyermekeinél nagyobb a szívfejlődési rendellenesség, az autizmus, a skizofrénia és az epilepszia kialakulásának kockázata.

A férfiak sem halogathatják a gyermekvállalástKarafiáth Orsolya véleménye: Eddig nemigen hallottam a férfiak kapcsán a biológiai órát emlegetni, sőt! Pár napja egy vacsorán üldögéltem, csak hárman voltunk lányok (bocsánat, egyes teóriák szerint már idősödő nők) a pasitársaságban, akik pár pohár ital után felvetették nekünk (lévén mindhárman gyerektelenek), hogy sürgősen döntenünk kell, mert ripsz-ropsz elszáll felettünk az idő, már így is kicsit késő, hamarosan lehúzhatjuk a redőnyt. Kiderült az is, hogy az egész banda egy szekérderékaljnyi utódot szeretne (külön-külön), bár tény és való, hogy nem most, hanem kicsit később, majd ha anyagilag minden rendben lesz körülöttük, ha kicsit elmegy a kedvük a sok bulizástól, és ha megtalálják hozzá az ideális partnert, aki a kicsinyek jó anyja lehet. Nos, ezek a srácok is a negyven felé járnak (van, aki már túl is rohant a kerek évfordulón), és semmi kétely nincsen bennük, hogy a projekt bármikor elkezdhető. Persze nem velünk, a három vénkisasszonnyal, hanem nyilván fiatalabb példányokkal, ha már. Kár, hogy akkor még nem volt nálam ez a kis cikk, hogy hahó, fiúk, a ti testetek is csak egy test, ami bizony ugyanúgy öregszik, mint a miénk!

Ráadásul a témának megörülve és utána olvasva másutt még meglepőbb számokkal találkoztam.  A seattle-i University of Washington kutatói szerint a zuhanórepülés már harmincöt éves korban megkezdődik, innentől már sokkal nagyobb a genetikusan sérült spermiumok tömege, ami terméketlenséghez is vezethet, vagy csupán ahhoz, hogy nehezebben jutnak el a későn eszmélő férfiak az apai örömökig. A vizsgálatban hatvan különféle korú (20–60 évesig) férfi vett részt. A spermiumszám minden életkorban megfelelő volt, de az ivarsejtek minősége és sebessége között drámai különbségek mutatkoztak. Persze a forrásul vett cikkek nagy része arról is beszél, hogy azért a dolog nem lehetetlen, és David Bowie-t, Mick Jaggert emlegetik meleg szívvel, de ha jól belegondolok (és bárki ha jól belegondol), a környezetünk telis-tele van idős (bár sajog a szívem, ha egy harmincöt feletti valakit, legyen az férfi vagy nő idősnek neveznek…) korban apává vált férfiakkal.

A legtöbb esetben felhívják a figyelmet arra, hogy a helyes életmóddal sokat tehetünk önmagunkért és tervezett utódainkért, de szerintem ez a figyelmeztetés sem nemspecifikus. Ráadásul ott van még a kiskapu: ha huszonéves petesejttel jön össze az öregedő spermium, az esélyek az egészséges utódra még így is igen nagyok. Akárhogy nézzük, a férfiak biológiai órája nem ketyeg olyan fenyegetően, mint a nőké, hiszen igen kevés olyanról hallunk, hogy X egy vele egyidős vagy idősebb nőért hagyta ott a családját, az eddigi életét, hogy új fészket béleljen ki, vagy hogy Y egy matrónával próbálja agglegényéveit eltemetni, és hogy a menopauza felé haladó friss barátnőjével még mindenképpen szeretnének egy közös bébit…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top