Aktuális

Kevesebb fizetésünk, több kiadásunk lesz

A válás megadóztatása, baleseti adó, csipszadó... nem lesz könnyebb az életünk jövőre, ha 2012-től életbe lépnek az adórendszer változásai.

Jövőre újra a kis keresetűek zsebében marad majd kevesebb pénz, de hogy mennyivel, azt még nem lehet pontosan megmondani. A kormány „kivezeti” azt az adójóváírást, mely idén még 180 ezer forintos bruttó bérig 12 100 forint kedvezményt jelent, e felett, 260 ezer forintig pedig csökkenő mértékű jóváírást. Nem lesz szuperbruttó sem, vagyis már nem a bruttó bér 1,27-szerese után kell majd megfizetni a személyi jövedelemadót.

Kevesebb fizetésünk, több kiadásunk leszMivel ez mindenkinek 4,3 százalékos adóteher-csökkenést jelentett volna, az adójóváírás eltörlése viszont csak a kis keresetűeket sújtja, a kormány arra jutott, hogy a szuperbruttót a magasabb keresetűek körében csak két lépcsőben hagyja el. Számukra jövőre megmarad a szuperbruttó fele, s csak 2013-ban tűnik el teljesen. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egykulcsosnak kommunikált szja-rendszer jövőre kétkulcsos lesz: a 202 ezer forint alatt keresők 16, az e fölöttiek pedig a félszuperbruttó miatt 20,32 százalékkal adóznak.

A terv az, hogy a jól keresőktől befolyó többletet a kis keresetűeknek adják oda. A kompenzáció részleteiről azonban az ígéretek ellenére nem érkeztek részletek. Az korábbi bejelentések alapján biztosnak tűnik, hogy a minimálbér 92 ezer forintra nő, ezzel majdnem elérik, hogy az ezen az összegen bejelentett dolgozók nettója ne csökkenjen. Aki viszont minimálbér feletti, de 200 ezer alatti bruttóval rendelkezik, az mindenképp veszít a nettó jövedelméből. Hogy mennyit, az attól függ, hogy mekkora béremelést kap, illetve hogy igényel-e kompenzációt. Aki nem kap akkora béremelést, hogy szinten maradjon a nettója, az az adóhatóságtól kérheti a különbséget, de meglehetősen megalázó procedúra keretében. Nyilatkoznia kell arról, hogy nincs más jövedelme, legyen az bármi, a borravalótól a korrepetálásból vagy bébiszitterkedésből származó mellékesig. A kompenzációs rendszer részletei viszont még nem ismertek, várható még jó pár újdonság.

Ami a kiadásokat illeti, a termékek többsége drágább lesz. Az általános forgalmi adó felső kulcsa 25-ről 27 százalékra emelkedik, e mellett extra adót vetettek ki az egészségtelennek mondott élelmiszerek egy részére: a nagy só- és cukortartalmúak mind fizetnek, a csipszadót kiterjesztették a cukros italokra, a zsíros ételek viszont megúszták. Már a jövő héttől, november 1-jétől nő a gázolaj jövedéki adója, ami az erre rakódó áfával nagyjából 5 százalékkal emeli az üzemanyag árát. A kormány megtalálta azt a szolgáltatást is, melynek igénybevétele kötelező minden autós számára, ára pedig jelentősen csökkent az elmúlt években. Ezt a megtakarítást is elveszik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díjára pakolt, 30 százalékos, balesetinek nevezett adóval. Az átírási illetékek drágulása már csak hab a tortán.

De még ez se minden: egyelőre nem lehet tudni, mekkora mértékben emelkedhetnek a helyi adók. Annyi biztos, hogy az önkormányzatok lehetőségeit megnövelték, elméletben komoly mértékben is emelhetnék az általuk kivethető adókat. A durva elszállásnak azonban gátat szabhat az, hogy a lakosság hirtelen nagy drágítást nem viselne el, az erről döntő helyi politikusok pedig bizonyára saját népszerűségükre is figyelemmel lesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top