Aktuális

Felmondtak! Aláírjam a közös megállapodást?

Ha munkavállalóként nem vagy elég öntudatos, olyan megállapodás aláírására is rávehetnek, amiből hátrányod származhat.

Mit takar a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése?

A munkáltató és a munkavállaló bármikor úgy dönthetnek, hogy a munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetik, s itt a hangsúly minden esetben a kölcsönös és egybehangzó akaratnyilvánításon van. Ebből fakadóan tehát a munkavállalót nem lehet kényszeríteni a közös megegyezés aláírására. A fentiekből következik, hogy a felek a megállapodásban sok mindenben dűlőre juthatnak.

Felmondtak! Aláírjam a közös megállapodást?

Nyílt titok, hogy a munkáltatónak ez a munkaviszony megszüntetési forma nyújtja messzemenőkig a legnagyobb biztonságot, mert ekkor a munkavállalót nem illeti meg jogorvoslati jog, és csak speciális esetekben támadhatja meg az általa is aláírt megállapodást. A munkavállaló számára elsősorban azért lehet előnyös a közös megegyezés aláírása, mert így magasabb juttatásban részesülhet, mint más munkaviszony-megszüntetési formáknál.

A közös megegyezést – a többi munkaviszony-megszüntetési formához hasonlóan – írásba kell foglalni. Fontos, hogy az aláírás előtt a dokumentumot olvassuk el, és ha úgy érezzük, hogy valami nem teljesen világos a számunkra, akkor kérjünk elegendő időt az átgondoláshoz vagy a jogi képviselőnkkel való konzultációhoz.

A bírói gyakorlat szerint a munkáltató az azonnali döntésre való felszólítással olyan helyzetet teremt, amely alkalmas arra, hogy a munkaviszony jogi feltételeiben járatlan munkavállalóra kényszerítően hasson. Ebből fakadóan az ily módon létrejött megállapodás érvénytelen.

Felmondtak! Aláírja a közös megállapodást? Milyen járandóságok illetik meg a munkavállalót a munkáltatói rendes felmondás esetén?

kattints ide, ha állást keresel!
Kattints ide, ha
állást keresel!

A munkaviszony megszüntetésének talán egyik leggyakoribb módja a munkáltatói rendes felmondás. Ebben az esetben a munkavállalót megilleti az évi szabadság időarányos, igénybe nem vett összege, a felmondási időre járó átlagkeresete és a végkielégítés.

A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg, továbbá végkielégítés illeti meg a munkavállalót abban az esetben is, ha ő szünteti meg jogszerűen a munkaviszonyt rendkívüli felmondással. Végkielégítés jár továbbá a munkavállaló számára, ha azt a munkaszerződése vagy kollektív szerződés tartalmazza. Az Mt. szerint azonban nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top