Aktuális

Hullik, törik, kiszárad? Van megoldás!

A haj, a köröm, a bőr fontos üzenetet hordoznak rólunk. Az egészségünkről és arról is, mennyire jók a génjeink. Vagyis kiemelt szerepet játszanak a párválasztásban. Egész iparágak épülnek hát arra, hogy a hajunk és a körmünk a lehető legszebben mutasson a külvilág előtt.

Hullik, törik, kiszárad? Van megoldás!Amíg egészségesek vagyunk, és a haj, a köröm nőni, a bőr megújulni akar, nem tudjuk igazán „elrontani” semmivel. Mégis, a szép haj, bőr és köröm titka nem kívül, hanem belül keresendő. Hazudni egyik sem képes, de legnagyobb „árulónk” a haj, különösen, ha az orvostudomány diagnosztikai eszközeit is bevetjük titkai megfejtésére.

„Akinek optimálisak a körülményei szervezete működéséhez, azaz egészséges, annak jó minőségű haja, körme nő. Ezért ha betegség lép fel, az egész embert kell gyógyítani, mert pusztán hajat és körmöt nem lehet – magyarázza dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász. – Hogy mit jelentenek az optimális körülmények? Az egész szervezet működését, hiszen a haj, a köröm és a bőr egészsége összefügg a táplálkozással, a hormonműködéssel, a vérkeringéssel. A hajhullás számtalan betegségre utalhat, leggyakrabban azonban gyulladásos folyamatokra. Néha persze nem könnyű megítélni, mi az, ami már kóros, hiszen a haj, a köröm, a bőr szezonálisan, évszakváltáskor is átalakul.

Az, amit egy orvos lát a hajon, a körmön, a bőrön, a hetekkel korábbi állapotra utal. Például a hajhullást okozhatja egy egyszerű fogyókúra vagy tisztítókúra ugyanúgy, mint egy súlyos betegség, egy tüdőgyulladás. Az optimális működéshez tehát arra van szükség, hogy a szervezet az alapvető tápanyagok mellett megkapja a vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, és a felszívódásukhoz szükséges enzimeket is. Az viszont tény, hogy legelőször a haj jelzi, ha fölborult valami a működésben.”

Az immunszerv

A bőr hatalmas felületű, fontos szervrendszer, amely gyorsan jelez. Ha a szívritmus felgyorsul, kipirul az arc, ha lelassul, elsápad. A bőrön minden meglátszik, miközben folyamatosan megújul. Szerepe van a külvilág és a belső szervek közötti kommunikációban. A rajta megjelenő pattanások a hormonális állapotról vallanak, a test illata a belső, szinte titkos érzésekről is. A bőr immunszerv, immunsejteknek ad otthont. Ez  a speciális védelem velünk született, a bőr felszíne első percünktől véd, kedvezőtlen körülményeket teremt a rákerülő kórokozóknak. Ez a „jó” baktériumflóra biztosítja az első védelmet  az ember számára.

Az étrend hatása

A haj diagnosztikai vizsgálatakor a homlok és tarkó közeléből származó hajhagymás hajszálakat vizsgálják, és állapotukból sokféle működészavarra fény derülhet. A hajszálak végén lévő hajhagyma formájából, minőségéből és az egyes fázisban lévő hajszálak arányából látszik, hogy a szervezet küzd-e valamilyen általános működészavarral, észlelhető-e jelentős hormonális eltérés. A vizsgálat kideríthet korábban fel nem ismert betegségeket, például olyan lisztérzékenységet, amely nem járt együtt hasmenéssel, de utalhat vashiányra, magas koleszterinszintre, vitamin-, illetve ásványianyag-hiányra is.

A szakértő véleménye

Dr. Wikonkál  Norbert bőrgyógyász
„A bőr védőflórájának megőrzése létkérdés. Mégsem szabad túlzott tisztaságra törekedni, különféle antibakteriális vegyületekkel lemosni, mert épp a jó baktériumokat fogják először elpusztítani. A többi
közben megmarad, túléli a vegyszeres mosakodást, és árthat.
A túlkozmetikázás sem jó, hiszen a kozmetikumok gyakran megváltoztatják az egészséges bőrflórát. Van egy optimális hidratáltsági és zsírossági fok, amire szükség van, de az a jó, ha ezt belső folyamatokkal, ivással, táplálkozással, a védekezést segítő anyagokkal érjük el. A mai ember nagyon sokféle tápanyaghoz nem jut hozzá. Egyrészt a zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és vitamintartalma már nem olyan jó, mint korábban, másrészt sokféle ételt nem divat manapság fogyasztani. Ilyenek a belsőségek, a máj, a vese, a velő, miközben ezek kiváló vas- és ásványianyag-források volnának.”
A különféle diéták is vezethetnek hiányállapotokhoz.

A haj és a bőr varázsszerei

• Az A-vitamin erőteljes antioxidáns hatású, a haj sima és bársonyos lesz tőle, hiányában viszont száraz és töredezett.
• A jód és a vas olyan fontos nyomelemek, amelyek a haj egészségében is fontos szerepet játszanak. A vashiány csökkenti a hemoglobin képződését és ez az állapot szívdobogással, vérszegénységgel, fáradékonysággal jár együtt. Egyik jellemző tünete a hajhullás.
• A szelén, különösen E-vitaminnal kombinálva, számtalan bőrbetegség, ekcéma, pikkelysömör tüneteinek enyhítésére képes, ráadásul gyulladáscsökkentő hatású.

Figyelem!
➜ Kóros hajhullás, hajtöredezés, foltos kopaszodás esetén haladéktalanul keresse föl orvosát,
hogy kiderítsék, mi áll tünetei hátterében!
➜ A köröm elszíneződése, makacs repedezése, töredezése gyakran betegség tünete, ha ezt tapasztalja, keressen föl bőrgyógyászt!

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Hullik, törik, kiszárad? Van megoldás!A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Adóstársak, házastársak, most pedig játszótársak lettünk!
  • Angelina Jolie, ahogy nem ismertük
  • Hullik, törik, kiszárad? Van megoldás!
  • Amikor nemet kell mondani
  • Másutt születtek,  de itt vannak otthon
  • Mit ér ma az ártatlanság?
  • Tamással Sülve-főve

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top