Aktuális

Mit ér ma az ártatlanság?

A szerelem nélküli szex a hatvanas években jött divatba, s azóta a szüzesség a világnak ezen a felén szinte szégyellnivalónak számított. Manapság azonban egyre több nő ébred rá, hogy a szexuális szabadságtól nem kapja meg azt, amire vágyik. Erőre kaptak azok a kezdeményezések, amelyek a szüzesség elvesztett becsületét igyekeznek visszaállítani.

Mit ér ma az ártatlanság?A 16 éves Lydia Playfoot büszke a szüzességét jelképező ezüstgyűrűre, amelyet addig kíván hordani, amíg jegygyűrű nem kerül a helyére. Lydia számára az ékszer egyrészt kereszténységének szimbóluma, másrészt azon szándékának, hogy szűz marad egészen az esküvőjéig. Az iskolája szerint azonban csupán egy ékszer, amelynek viselését tiltja a szabályzat.

A tanárok egy ideig szemet hunytak Lydia gyűrűje felett, de amikor 11 másik lányon is megjelent, kötelezték őket, hogy vegyék le. A lány szülei nem mellesleg a Silver Ring Thing keresztény mozgalom két vezető egyénisége Nagy-Britanniában.
„A szüleim ötlete volt a gyűrű, de én is egyetértettem vele – nyilatkozta Lydia a Daily Telegraphnak. – Manapság a fiatalokra óriási nyomás nehezedik a szexszel kapcsolatban, és szerintem fontos, hogy kiálljak azért, amiben hiszek. Az iskolánkban a szexuális nevelés 13 éves korban kezdődik, és szóba kerül minden a biztonságos szexről, az óvszerről és a fogamzásgátlóról is, mint a terhesség megelőzésének módjairól. De egy szó sem esik a szexuális önmegtartóztatásról.”
A Silver Ring Thing zenés és drámafoglalkozások, workshopok keretében igyekszik meggyőzni a fiatalokat a szexuális absztinencia áldásairól. A szervezet az Egyesült Államokban évi egymillió dolláros támogatást kap a nemi úton terjedő betegségek és a tinédzserkori terhességek számának csökkentésére, a Yale Egyetemen végzett kutatás szerint azonban a szüzességi fogadalmat tevő tinédzserek 88%-a szegi meg később az ígéretét, és kezd szexuális kapcsolatba házasságkötése előtt.

Jobban sikerülnek a szűz házasságok

Az utóbbi időben nemcsak az egyház, hanem a pszichológia is egyre gyakrabban áll elő érvekkel arról, hogy a késleltetett szexuális élet a boldog házasélet titka. Egy, az év elején publikált tanulmány szerint például kielégítőbb a kapcsolaton belüli kommunikáció, jobb a szex minősége, nagyobb a párkapcsolattal való elégedettség és annak stabilitása is azokban a házasságokban, ahol az esküvőig vártak a házasélettel. Azok, akik szüzen mentek férjhez, nagyobb valószínűséggel maradnak együtt a férjükkel, és jobb a házasságuk – azt azonban nem tudjuk, van-e a kettő között ok-okozati összefüggés. Hiszen előfordulhat, hogy azok, akiknek nem okoz gondot várni a nemi élettel, jobban veszik a párkapcsolat buktatóit is, és jobb döntéseket hoznak. Olyan párt választanak, aki a szó minden értelmében stimulálja őket, így a kapcsolatuk erősebb és hosszabb lehet. A fenti tanulmány egyébként az Economist nevű brit gazdasági magazin felkérésére készült, a lap ugyanis gyakran vizsgálja a családi stabilitás kérdését mint a gazdasági siker alapját.

Egy év szex nélkül

„Kultúránk elítéli a szexuális absztinenciát, számomra azonban nagyon termékenynek bizonyult az a tizenkét hónap, amikor lemondtam a szexről” – meséli Hephzibah Anderson arról az egy évről, amikor önként lemondott a testi kapcsolatról, hogy rátaláljon élete szerelmére. Élményeit Megzabolázva: A szex nélküli évem meglepő története című könyvében összegezte. – Újra kapcsolatba akartam kerülni az eredeti vágyaimmal és szükségleteimmel, és kideríteni, hogy a randizás ódivatú formája vajon szórakoztatóbb és nem utolsósorban sikeresebb módja-e annak, hogy megtaláljam az igazit. Úgy találtam, sokkal könnyebb érzelmileg megnyílni akkor, ha nem lépünk át bizonyos fizikai korlátokat. Az is kiderült, hogy amikor a szex nincs az étlapon, nagyobb esélyt adsz a randipartnerednek a kibontakozásra. A modern, szex vezérelte udvarlási szokások nem kedveznek a csendes, de hosszú távon jó társnak bizonyuló jelölteknek.”  
 
A szüzesség divatba jött

A 27 éves Dawn Reynolds az „abszolút igazi”-nak tartogatja magát, és biztos benne, hogy nem fekszik le senkivel azelőtt, hogy hozzámenne feleségül. „Azt hiszik, viccelek, amikor azt mondom, még szűz vagyok. Azt hiszik, a szüzek ronda, lapos, rosszul öltözött vénlányok. Azt képzelik, mivel jól nézek ki, tudnom kéne fogni magamnak valakit. Normális nő vagyok, a hormonjaimmal sincs semmi probléma. Alig várom már, hogy szeretkezhessek, hiszen erre teremtették a nőket és férfiakat.” Reynolds szociális munkásként dolgozik, és keresztény környezetben nőtt fel, de azt mondja, egészségesen állt a családja a testiséghez. „Láttam magam körül a barátnőim történeteit, és arra jutottam, a tinédzserkori szex egyiküket sem tette boldoggá. Az alkalmi együttlétből csak a szívfájdalom marad. Fontos lenne, hogy a fiatalok megtanulják: szex nélkül is jól érezhetik magukat valakivel. Azt, hogy összeillünk, a csókból is érezni lehet, ha izzik köztünk a levegő. Annyira félünk az elköteleződéstől, és mindent azonnal, itt és most akarunk. Én tudok várni, és biztos vagyok benne, hogy nem várok hiába.”       

SZÜZESSÉG ELADÓ!
Egy 22 éves kaliforniai diáklány, Natalie Dylan olyan nagyra értékelte saját szüzességét, hogy amikor aukcióra bocsátotta, végül egy 2,5 millió dolláros ajánlatot sem tartott megfelelő ellenértéknek érte. „Furcsa, hogy az emberek milyen sokat lennének képesek fizetni valamiért, amit ma már állítólag nem tartanak sokra” – nyilatkozta később. A lány nővére prostituáltként dolgozik.

Mit ér ma az ártatlanság?A SZEXUÁLIS SZABADSÁG ÁRA
A lányok kétszer olyan gyakran bánják meg az első aktust, és háromszor annyian mondják, hogy ők akarták kevésbé, csak hagyták magukat belevinni. Az indokok között gyakori a kortárs nyomás: mindenki túl volt már rajta, ezért akartak megszabadulni a szüzességtől.

VIGYÉK, MÍG SZŰZ

Ahol a lányokat akár 8-10 éves korukban férjhez adják, sokszor azért teszik, hogy még serdülőkora előtt „biztonságban tudják”. Amikor a hormonális változások megindulnak, már nehezebb egy kamaszlányt féken tartani, és megakadályozni, hogy olyasmit tegyen, amivel szégyent hoz a családra.

A LEGBIZTONSÁGOSABB SZEX

A Silver Ring Thinget 1996-ban alapította egy Denny Pattyn nevű evangélikus lelkész Arizonában, amikor megtudta, hogy városában a legmagasabb a tinédzserkori terhességek aránya. A gyűrű a fogadalom látható jele, és állandó emlékeztetőül szolgál. Az egyetlen biztonságos szex, mondja, ha tartózkodunk tőle egészen a házasságig.

Mit ér ma az ártatlanság?„A FEHÉR LÁNYOK KÖNNYŰ PRÉDÁK”
Két fiatal, nős pakisztáni férfi 17 alkalommal erőszakolt meg fehér tinédzser lányokat Derby városában. Amikor a BBC Radio Asia erről a témáról kezdeményezett beszélgetést, sorra telefonáltak be az ázsiai származású férfiak, és mind azt mondták: „A fehér nők könnyűvérűek.”

AZ ÉLETÜKKEL FIZETTEK ÉRTE
Egy líbiai apa elvágta három tinédzser lánya torkát, miután a Khadafihoz hű erők megerőszakolták mindhármukat.
A 15, 17 és 18 éves lányoknak azért kellett meghalniuk, mert a család nem tudta elviselni a szégyent és megaláztatást, amiért a lányaik házasságon kívül vesztették el szüzességüket.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Mit ér ma az ártatlanság?A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Adóstársak, házastársak, most pedig játszótársak lettünk!
  • Angelina Jolie, ahogy nem ismertük
  • Hullik, törik, kiszárad? Van megoldás!
  • Amikor nemet kell mondani
  • Másutt születtek,  de itt vannak otthon
  • Mit ér ma az ártatlanság?
  • Tamással Sülve-főve

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top