Aktuális

Gyerekekre és idősekre veszélyes a szmog

Egyre több vidéki városban éri el a kritikus mértéket a szálló por koncentrációja, de Budapesten is tovább nőtt a levegő szennyezettsége. Azt ajánlják, hogy a déli órákban szellőztessünk, és a gyerekeket most inkább ne vigyük szabad levegőre.

Gyerekekre és idősekre veszélyes a szmogA fővárosban növekedett a szálló por koncentrációja, ezért továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása – közölte csütörtökön a Főpolgármesteri Hivatal. A kis szemcseméretű szálló por szintje az összes fővárosi mérőponton – tizenkét helyen – meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, átlagkoncentrációja pedig három mérőállomáson elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket is, de egyelőre nem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Mindenkit arra kértek, hogy lehetőleg inkább a tömegközlekedést válasszák, mert még az is kevésbé káros, mintha még többen autóba ülnének.

A jelenlegi enyhébb, úgynevezett tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása már veszélyt jelent az érzékenyebbekre: a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre (Budapesten szerda óta tart ez az állapot).

A riasztási fokozatot akkor kell elrendelni, ha három fővárosi mérőállomáson egyidejűleg azt mérik, hogy a légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő napon meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.

 

A vidéki nagyvárosok is befulladtak

Az elmúlt napokban több nagyvárosban is tovább romlott a levegő minősége. Szerdáig csak Nyíregyházán rendeltek el riasztást, de tájékoztatási szint van érvényben Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Várpalotán is, valamint Esztergomban, Százhalombattán, Vácon és Szegeden emelkedett a szálló por koncentrációja (ezt elsősorban a közlekedésből származó szennyező anyagok okozzák, de a mostani helyzethez hozzájárult a háztartások fűtése és az ipari tevékenység is).

Nálunk most épp ez a helyzet: a Vidékfejlesztési Minisztérium most azt közölte: a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is anticiklon alakítja az időjárást, ami nem kedvez a levegőminőség gyors javulásának.

Többen halnak meg szmogriadó alatt

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettese korábban azt mondta: szmogriadó idején az érintett területeken hat százalékkal emelkedik a halálozások száma (főleg szív- és érrendszeri problémák miatt) és tíz százalékkal több embert vesznek fel a kórházak.

A szálló por hatására romlik az agy és a szív oxigénellátottsága, továbbá fokozódik a véralvadás, s ez növeli az infarktus, a trombózis és az embólia kockázatát. A szálló por a tüdőben felszívódva gyulladást okoz, ennek hatására romolhat a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők állapota, az asztmások jobban köhöghetnek, fulladhatnak, könnyebben kaphatnak rohamot.

Ilyenkor nem ajánlják, hogy a veszélyeztettek, vagyis a krónikus betegségekben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek a szabadban tartózkodjanak, de magasabb porkoncentráció esetén már az egészségeseknél is jelentkezhetnek allergiához hasonló tünetek, mint a tüsszentés, orr- és szemviszketés, orrfolyás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top