nlc.hu
Aktuális
“Férfi nem teheti be a lábát közénk”

“Férfi nem teheti be a lábát közénk”

Külön koncertet ad a Die Ärzte német zenekar férfiaknak és nőknek. Soma különvéleménye.

A hír: Nemek szerint osztja fel közönségét dortmundi dupla koncertjén a Die Ärzte német zenekar: az egyik koncertet kizárólag nők, a másikat pedig férfiak előtt adják. Arról, hogy vajon a két fellépés tartalmában is különbözik-e majd egymástól, nem közöltek információkat.
 

Soma véleménye: Egyszerű, nagyszerű, kiváló ötlet! És miért? Mert nekünk embereknek nagyon fontos átélni a közösség, az összetartozás érzését. Azt, hogy bizonyos szempontok szerint egyek vagyunk, egy alomba tartozunk. Ennek az egyik legegyszerűbb csoportja lehet a nemek szerinti felosztás. De ugyanígy szeretnek az emberek egy csoportba tömörülni vallás, zenei stílus, életszemlélet, látásmód, politikai nézet és egyebek szerint is.
Tehát az, amikor az ember eleve úgy megy el egy koncertre, hogy csak a nőtársaim (vagy férfiak esetében csak a férfitársaim) lesznek jelen, abban már van valami összekacsintási lehetőség. (Jó esetben, ha működik a szeretet, ha nyitottak az emberek.) Csajbuli, kanbuli, ahogy szokták nevezni.

Emellett ez a nemekre bontott koncert egy igazán izgalmas kísérlet is a nemek természetéről. Vajon hogyan reagálnak ugyanarra (vagy feltehetően ugyanarra, erről ugye nincsenek információk), és vajon hogy éli meg a zenekar a férfi, illetve a női közönség visszajelzéseit? Melyikőjük fog vehemensebben bulizni? Melyikőjük mit vált ki a zenészekből, a zenekarból?
Melyik közönségnél lesznek dominánsabbak az érzelmek, melyiknél a ritmus? Egyáltalán: mi fogja jellemezni a férfi és női koncertet úgy a közönség, mint a zenekar megélése részéről (ami nyilván összefügg)? Nagyon izgalmas kísérlet…

Én harmadik éve direkt csak nőknek tartom a lelki wellnesseimet. Egészen más az együttlétnek az a minősége, ahol csak azonos neműek vannak jelen, mint a koedukált verzió. És mielőtt bárki is azt gondolná, hogy ennyi nőt összeengedni, az rázós lehet, el kell hogy mondjam, akár az is lehet, de én nem ezt tapasztaltam. Én a saját női köreimben épp az elfogadás, együttérzés, a támogató női erő jelenlétét élem meg, amit igen táplálónak találok. (Elisabeth Davis a Női lét 13 archetípusa című könyvében azt írja, minden nőnek meg kellene tapasztalnia, milyen a „vértestvéri” asszonyi közösség ereje.) Mi a saját barátnői körünkben úgy hívjuk magunkat, hogy „bővérek”. Tizenkét nőt hoztam be a körbe (magamon kívül) és rendszeresen összejövünk úgy, hogy férfi oda nem teheti be a lábát. (Ez benne foglaltatik a „Bővérek 12 alapszabályában”. ) Így még tisztábban, erősebben érezhetjük, mit jelent nőnek lenni.
Ha szeretném a Die Ärzte zenekart (és itt lennének a közelben), biztos nem hagytam volna ki ezt a bulit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top