Vidékre utazva viszont még mindig sok birset látok a fa alatt, pedig ha tudnák a tulajdonosok, hogy hatszáz forint kilója a szupermarketben, valószínűleg összeszednék.
Én minden évben főzök be birsalmát, készül belőle pár üveg lekvár és pár üveg chutney is. A chutney tökéletes kiegészítője a kacsának és a libának, úgyhogy Márton-napon biztosan felbontunk egyet, de hideg napokon is kellemes, fűszeres, amolyan igazai lélekmelengető leves készülhet belőle. A szülőknek csípősen, a gyerekeknek édesen.
Hozzávalók 3-4 kis üveghez:
- 6 db nagy birsalma,
- 0,5 rúd fahéj,
- 1 ek. cukor,
- 10 dkg vaj,
- 2 közepes vöröshagyma,
- 2 dl méz,
- 2 narancs reszelt héja és 1 leve,
- 1 dl fehérborecet,
- 2 kk. só,
- 1 kk. őrölt fahéj,
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk, majd a fahéjrúddal és a cukorral annyi vízben, ami éppen ellepi, félpuhára főzzük, végül leszűrjük. Közben a hagymát felkockázzuk és megfonnyasztjuk a vajon. Belecsurgatjuk a mézet, majd belenyomjuk a narancs levét, és hozzáreszeljük a héját is. Hozzáadjuk a birsalmát, az ecetet, a fűszereket, és alacsony lángon addig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik.
A chutney tulajdonképpen készen van, de jó, ha hagyjuk állni pár napot, amíg az ízek összeérnek.
Hozzávalók négy tányér leveshez:
- 2 dl birsalma-chutney,
- 1 kk. currypor,
- 1 kk. őrölt koriandermag,
- kis darab gyömbér lereszelve,
- 1 chili kimagozva és vékony szeletekre vágva,
- 0,5 l kókusztej,
- 0,5 l átszűrt húsleves,
- só ízlés szerint.
Minden hozzávalót tegyük egy lábosba, és forraljuk össze. Turmixoljuk és szűrjük is le, hogy igazán selymes legyen. Forrón és hidegen is nagyon finom.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Milyen az élet a tévé után?
- Hogy él a nő Dubaiban?
- Anya főz
- Mit tegyek, ha féltékenyek egymásra a gyerekeim?
- A boldogság hányadosa
- Nagy változás kis átalakítással
- Dr. Vekerdy Tamás rovata
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!