Aktuális

Hogy él a nő Dubajban?

Dubajban a nők keresik az újdonságokat, tanulhatnak, vezető állásba kerülhetnek, és ma már nemigen mennének hozzá olyan férfihoz, aki "bezárja" őket, aki nem támogatja őket a pályájukon, és aki nem segít be időnként a házimunkába. Az abaja, vagyis a fekete köpeny alatt szűk farmer, tűsarkú cipő, karcsúsított blúz bújik meg – de azt csak kevesen láthatják.

Megkérdezhetem, mit viselnek az abaja alatt?

Hogy él a nő Dubaiban?Dubaj legnagyobb bevásárlóközpontjának mosdójában álltam a csillogó kézmosóknál néhány abaját – vagyis sötét köpenyt – viselő fiatal nővel, és bátortalanul feltettem nekik ezt a kérdést angolul. Tartottam tőle, hogy válaszra sem méltatnak, vagy hogy udvariatlannak tartanak. De nem így történt.
A nők tekintete felcsillant. Egy magas lány, aki abaját és vékony fátylat is viselt, felhajtotta a leplet. Végigsiklott az alakján a tekintetem. Tűsarok, szűk farmernadrág, hosszú ujjú, karcsúsított, csíkos blúz volt rajta – teljesen „európai” viselet, egy csinos, formás nő divatos holmijai.

Nevetve a többiek is fellebbentették a fátylukat. Divatos szoknyák, tűsarkú cipők, szűk felsők villantak elő a sötét lepel alól. Rájöttem, hogy büszkék is arra, hogy most egy idegennek megmutathatják, mennyire szeretik a divatot. Sőt a márkákat is, hiszen sorolni kezdték: Jimmy Choo cipő, Manolo Blahnik szandál, Armani farmer, csak úgy röpködtek a márkanevek. Persze hosszabb interjút nem tudtam készíteni a vécé előterében, de a hatból négyen azt mondták, jó állásban dolgoznak, és csak ketten felelték azt, hogy nincs munkahelyük, a meleg családi háttér megteremtése a feladatuk.

Egyikük közbeszólt: ő sosem ment volna férjhez olyasvalakihez, aki nem engedné dolgozni… Egy tizenéves lány egyetértően bólogatott. Percekkel később már nevetgéltek, okostelefonjaikon fotókat mutattak a családról, a tengerre néző apartmanokról, volt, aki egy építési cég honlapját dugta az orrom elé, és kikereste fotón a saját irodáját.
– Annak a Dubajban született nőnek, aki tanulni szeretne és jó állásra vágyik, nem „csupán” családra, ma már megvalósulhat az álma… – mondta egyikük. Az arab világnak olyan részére érkeztem, ahol a lepel alatt ott lapulnak a nagy márkák, ahol a nők vezetnek (kocsit és céget egyaránt), és ahol a nők többnyire elég erős befolyással rendelkeznek a családban. 3D-ben tévéznek, 3D-s technológiával mosnak, nyitottak minden fejlesztésre és újdonságra – miközben büszkén őrzik a hagyományaikat. Azt is hallottam egyiküktől, hogy erős túlzás, amit a „nagytermészetű” arab férfiakról mondanak. Állítólag Dubajban hűségesek a férjek, de ezért a hűségért a feleségek is sokat tesznek: például csak előttük mutatkoznak meg abaja nélkül. A mosdóbeli villáminterjúból azt is megtudtam, hogy a „könnyűvérű” orosz, magyar és szláv lányokra inkább a nőtlen helyi férfiak tartanak igényt. Akiket a legkönnyebb megkapni, azok már az öltözékükkel is jelzik ezt: minisortot, miniszoknyát viselnek, amit Dubajban – egy-két rosszul tájékozott turistán kívül – jobbára csak azok hordanak, akik kaphatóak a fizetett kalandokra. A turisták számára nem olyan szigorúak az öltözködési szabályok, mint más arab országokban, de a városközpontban elvárják, hogy a férfiak hosszúnadrágot, a nők pedig legalább térdig érő szoknyát viseljenek, és lehetőség szerint ne csupán topot hordjanak. Van olyan bevásárlóközpont, ahová miniszoknyás-topos nőket nem is engednek be.

 
Hogy él a nő Dubaiban?
 
Hogy él a nő Dubaiban?

Eszembe sem jutna a négy fal közé zárni a feleségemet

Az Egyesült Arab Emirátusokban már nem ritka a női karrier. Nemcsak a mosdóban kialakult beszélgetés utalt erre, hanem később, amikor Dubaj egyik szállodájában részt vettem az Ariel új mosóporának bemutatóján, találkozhattam fiatal, sikeres, vezető pozícióban lévő helyi nőkkel is. Kiváltságnak tartják, hogy tanulhatnak, és olyan pályán is dolgozhatnak, amire régebben csakis férfiak mehettek. Egyikük mesélte, hogy a nővére orvosnak készült, de a család eleinte ellenezte, mert „előfordulhat, hogy idegen férfiakat kell majd megérintenie”, ám a testvére kitartott az elhatározása mellett, és végül a környezete, a családja is elfogadta a tervét – ma pedig már belgyógyászként dolgozik az egyik klinikán.
Egy helyi, negyvenes férfi is csatlakozott a beszélgetéshez:
– Az apámnak még furcsa, hogy itt a nők ma már keményen dolgoznak, azt mondja, ez „megalázó” a férfiak számára. Apámék generációja szerint egy nő elveszítheti a családját, ha fáradt a mindennapi munkától, és nem jut elég energiája a gyerekekre, a férjre, a háztartásra. Apám el sem tudja képzelni, hogy mi, férfiak bármilyen otthoni terhet is levehetünk a nők válláról. A mi generációnk viszont már megtanult felnézni a dolgozó nőkre, bár talán valóban szokatlan, hogy egy-egy pozícióért nemcsak férfiakkal, hanem nőkkel is meg kell küzdenünk.
– Eszembe sem jutna a négy fal közé zárni a feleségemet, örülök, hogy két évvel ezelőtt megtalálta a hivatását asszisztensként egy cégnél, és bármilyen furcsa is, én is besegítek otthon a háztartásba – mesélte és még hozzátette: az ő egyik főnöke is Dubaj szülötte, nő… és némi hezitálás után hozzátette: a főnöknő „általában nagyon jó döntéseket hoz”.

Hogy él a nő Dubaiban?

Fitnesztermek és kozmetikák

Fontos, hogy a lehetőségeidhez képest a legjobb formádat hozd! – ezt hallottam a Jumeirah beachen egy kozmetikustól. Bizony, az ott élő nők számára – fedje akár csador őket – a test karbantartása rendkívül fontos. Rengeteg fitneszterem áll rendelkezésükre, sok-sok (részben európai) fitneszedzővel, de nem ritka, hogy évente egyszer néhány hétre szépségfarmra vonulnak, ahol különböző kezelésekkel karcsúsodnak.

Arany, gyöngy, olaj

Az Egyesült Arab Emírségeknek hét emirátusa van, ezek közül Dubaj a második legnagyobb. Körülbelül hetven kilométeres a tengerpartja, a leghíresebb partszakasz a Jumeirah beach, ahol Dubaj mai jelképe, a hatcsillagos Burj Al Arab nevű szálloda is található. Dubaj – a közhiedelemmel ellentétben – már az olajkincsének felfedezése, vagyis 1966 előtt is kereskedelmi centrum volt, köszönhetően a dubaji gyöngynek és aranynak.

Hogy él a nő Dubaiban?

3D – a fürdőszobában

Az Ariel egyik kutatása szerint a magyar nők keresik a háztartási újításokat, szeretnék megkönnyíteni a mindennapi házimunkát. Dubajban a nők egy picit talán előttünk is járnak ezzel az igénnyel: ez volt az egyik ok, amiért a cég idei újításának, a háromdimenziós folteltávolító mosópornak premierjére éppen Dubajt választották. Nők százai álltak sorban a Dubai Mall tágas halljában, hogy az elsők között ismerkedhessenek meg azzal a mosószerrel, amely a 3D technológiának köszönhetően a legmakacsabb foltokat is képes eltávolítani a ruhákból.

Szülés után is szép lehetsz!

Virágoznak Dubajban a plasztikai sebészeti klinikák.  Divatos a „szülés utáni helyreállítás”, amelynek során műtéti eljárással feszesítik a has bőrét. A legmeghökkentőbb:  „egésztest-feszesítést” is lehet kérni, amelynek során a has, a mell és a popsi mellett a kart, a combot, sőt akár még a vádli környékét is feszesítik.

Mesterséges szárazföld

Miután „elfogyott” a szárazföldi terület, újfajta „bővítést” találtak ki Dubajban: pálma alakú mesterséges félszigetet alakítottak ki, ahová luxushoteleket és lakóingatlanokat építettek. Számos híresség vásárolt itt méregdrágán apartmant, ahol elbújhatnak a nézelődők szeme elől.

Hogy él a nő Dubaiban?

Állampolgárság

Az emirátusi állampolgársággal rendelkezők számos kiváltságban, anyagi juttatásban részesülnek, ezért rendkívül nehéz külföldieknek ezt a státust megszerezni. Nem jelent automatikusan lehetőséget az állampolgárság elnyerésére, ha egy külföldi tősgyökeres dubajival köt házasságot.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: Hogy él a nő Dubaiban?

  • Milyen az élet a tévé után?
  • Hogy él a nő Dubajban?
  • Anya főz
  • Mit tegyek, ha féltékenyek egymásra a gyerekeim?
  • A boldogság hányadosa
  • Nagy változás kis átalakítással
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top