Aktuális

Növeld az esélyed video-önéletrajzzal!

A cég, ahova pályázunk, rossz esetben több száz önéletrajzot kap. Mivel lehet kitűnni a tömegből? A video-önéletrajz elég ütős lehet.

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik épp állást keresnek. Jelentkezőből mindig is több volt, mint álláshelyből, de ez mostanában még inkább igaz. A feladat adott: valamivel ki kell tűnni a tömegből. Már megtanultunk csodásan angolul, tudjuk, milyen a tökéletes önéletrajz, gyakoroltuk a gyakori kérdéseket (miért akar itt dolgozni, satöbbi), mi marad még? A legújabb divat a video-önéletrajz – papíron már csak a konzervatívak jelentkeznek. Nekiláttam hát, hogy elkészítsem saját mozgóképes ajánlatomat – a példa kedvéért mondjuk, hogy a Nők Lapja Café újságíró-gyakornoki állására jelentkezem. Minden előzetes ismeretszerzés híján így sikerült:

Kattints az amatőr video-CV-re!

 

 

Magamhoz képest elégedett voltam az eredménnyel, de azért ösztönösen éreztem, hogy ez azért nem a maximum, amit ki lehet hozni a dologból. Úgyhogy bejelentkeztem egy tanácsadó irodába, ahol főként álláskeresőkkel foglalkoznak.

– A video-CV egy körülbelül kétperces, videofelvétel-alapú önéletrajz, amelyben az álláskereső röviden elmondja, hogy ki ő és mi járatban van. Vagyis nem helyettesíti a rendes önéletrajzot, hanem kiegészíti, megerősíti azt – magyarázza Sófalvi Tímea, a Csoport-téka Egyesület munkatársa. – Meggyőzőbb lehet egy írásos önéletrajznál, mert azonnali, komplex képet nyújt a jelentkezőről – és sokkal szuggesztívebb benyomást kelthet. Elsősorban olyan munkák kereséséhez érdemes elkészíteni, ahol amúgy is számít a kommunikációs készség vagy reprezentálni kell.

Megmutattam saját készítésű videómat Tímeának, aki fegyelmezetten végignézte a művet, majd rövid értékelést adott: – A videókban nem elég csupán beállni egy kamera elé és ledarálni, hogy milyen iskolákba jártunk és hol dolgoztunk. Nem lehet általános önéletrajzot készíteni, amit mindenkinek el lehet küldeni, hanem specifikusan a keresett álláshoz kell igazítani. Ha nincs meg hozzá a technikai tudásunk, felkérhetünk erre specializálódott céget. – Én is ezt tettem.

Először alaposan kikérdeztek, hogy lássák, mit is kéne kiemelni az eddigi tapasztalataimból ahhoz, hogy sikeresen pályázzak. Igyekeztünk kiemelni, hogy nyitott vagyok, kommunikatív, és érdekelnek a nőket érintő kérdések. Miután ez megvolt, írtunk egy forgatókönyvet a most épp fiktív karakterhez. A tanácsadó azt ajánlotta, hogy a megpályázott munkától függően öltözzünk fel klasszikus stílusban, bohókásan vagy nőiesen, illetve hogy a szokásosnál kicsit erősebben sminkeljünk, mert a videón a megvilágítás miatt az jobban mutat.

A forgatás nagyjából egy órát vett igénybe. Ha kell, olvasni is lehet a szöveget, ha kell, kérdeznek, hogy minél természetesebb legyen a végeredmény. Mivel nem vagyok színész, többször is el kellett mondanom bizonyos bekezdéseket, mert elfelejtettem a szöveget vagy grimaszoltam, de azért nem volt vészes. Ehhez jött még néhány grafikai elem, a végeredmény pedig így néz ki:

Kattints a profi video-CV-re!

 

Egy ilyen videóból megvan az első benyomás: láthatjuk, hogyan néz ki, hogyan beszél a delikvens, ami jól jöhet, ha egy állásra sokan jelentkeznek nagyjából azonos végzettséggel és tapasztalatokkal. Érdemes video-CV-t készíteni azoknak is, akik valamilyen terméket állítanak elő: egy grafikus például a munkáit is megmutathatja a videóban, de a valós nyelvtudásunkat is egyszerűen igazolhatjuk. Persze nem minden szakmához illik a dolog; egy rendszergazda, bérszámfejtő vagy patológus nem sok hasznát venné a videós bemutatónak, mindenki másnak viszont már az első fizetés után megtérül az ára.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top