nlc.hu
Aktuális
11 dolog, aminek nincs világnapja, de lehetne

11 dolog, aminek nincs világnapja, de lehetne

Nem mintha nem lenne épp elegendő világnap mindenre már így is, de ha van a kézmosásnak világnapja és vörösmókus-csodálási ünnep, akkor azért lehetne még 11, ami belefér a naptárba.
11 dolog, aminek nincs világnapja, de lehetne

 

1. Tyúk vagy tojás világnap
Ez lehetne az a nap, amikor egyszer s mindenkorra valahogyan állást foglalunk a dilemmában, és még olyan pólót is viselnénk, amin vagy tyúk van, vagy tojás; erre talán nem menne rá annyi barátság és házasság, mint mondjuk a választásokra.

2. Egyszerűsítési világnap
Milyen jó lenne néha pont annyi információt adni embertársainknak, mint amennyi szükséges az adott kérdésben való továbblépéshez. Ezen a napon azt mondanánk arra a kérdésre, hogy „jössz moziba?”, hogy „nem”. Vagy azt, hogy „nincs kedvem”, nem pedig azt, hogy „jaj, ne haragudj, de ma nagyon fáradt vagyok, és fáj a hajam, és árpa nőtt a szememre, és különben is dolgoznom kell”.

3. Félrelépési világnap
Magyarországon évente mintegy huszonötezer házasságot bontanak fel; az okok között első helyen a félrelépés áll, de még több az olyan kapcsolat, amelyben a megcsalás ki sem derül vagy nem vezet szakításhoz. Nemcsak az örök hűség esküjére kellene tehát évente emlékezni, hanem a kihagyott lehetőségekre, illetve az elkövetett bűnökre is; persze szigorúan baráti körben.

4. A nátha világnapja
Minden komoly betegségnek van világnapja, külön a ritka betegségeknek is. A megfázás okozta gyötrelmekről azonban megfeledkezünk nemzetközi szinten, holott mindent összevetve a legtöbb napot talán az eldugult orr és a torokfájás miatt szenvedünk életünk során.

5. Korrupciós világnap
Korrupcióellenes világnap már van, fontos is, hogy figyelmet kapjon a gondolat. Ám a megvesztegetésre/megvesztegethetőségre való hajlam mindannyiunkban ott lapul. A korrupció világnapján nyugodtan küldhetnénk egy láda pezsgőt a főnökünknek, és elfogadhatnánk egy ajándékkosarat a beosztottunktól; nem lenne belőle semmi gond.

6. „Visszaszívom” világnap
Ugye mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor kiszalad valami a szánkon, és azonnal érezzük, hogy itt most nagyon nagy baj lesz és sehogy sem lehet meg nem történtté tenni a dolgot, pedig a teljes ruhatárunkat, lemezgyűjteményünket és az összes készpénzünket odaadnánk, ha vissza tudnánk szívni, amit mondtunk. Ha lenne rá világnap, akkor talán megbocsátanák nekünk a kis gonoszságainkat, ha szépen, formálisan könyörögnénk érte.

7. Átnevezési világnap
Nem szép dolog, hogy az embereket úgy kell szólítani, ahogyan a szüleik elnevezték őket. Ha a barátnőnk a lelke mélyén egy Ági, akkor nyugodtan hívjuk úgy, nehogy már az legyen a mérvadó, hogy a szülők egy Orsit véltek látni a szülőszobában. A szomszéd nénit pedig nyugodtan hívjuk Piroskának, ha egyszer az.

8. Paradicsom világnap
Igazán megünnepelhetnénk ezt a sokoldalú növényt. Az ateisták vitatkozhatnának rajta, hogy a paradicsom zöldség-e vagy gyümölcs, a vallásosak pedig kapnának egy olyan ünnepet, ahol nem az utat, hanem a célt dicsőítik.

9. A rossz ízlés világnapja
Egységes ízlésességi fokmérőnk nincsen, de azért nagyjából tudjuk, mit nem merünk használni, mert „azért kicsit ciki”. Jó lenne azonban, ha egyszer egy évben nyugodtan felkaphatnánk a Hello Kitty-s táskánkat, meghallgathatnánk egy Scooter-lemezt és öntapadós műanyag halakkal díszíthetnénk ki a fürdőszobánkat.

10. Balekok világnapja
Sokféle hátrányos helyzetű rétegnek jár a világnap, nem úgy a balekoknak. A balekok mindenféle látható fogyatékosság hiányának ellenére a legszerencsétlenebbek. Aki nem tud megfőzni úgy egy teát, hogy ne forrázza le magát, vagy nem tud úgy bemenni egy ajtón, hogy ne csapja arcon magát vele, az igenis megérdemel egy napot, amikor az ilyen hátrányos helyzetek elfogadásán dolgozunk.

11. Elmulasztott kötelezettségek világnapja
Mi sem lehetne hasznosabb, mint egy olyan nap, amikor befizetnénk a BKV-csekkjeinket, meglátogatnánk a nagynénit, valamint végre megöntöznénk halódó szobanövényeinket. Ha az ilyen feladatokra kapnánk egy munkaszüneti napot, biztosan sokkal olajozottabban forogna a világ. Kérdés, hogy fentiekkel töltenénk-e, vagy a „heverészés világnapját” alapoznánk meg.

Aminek már van napja a hónapban:

November 3. – A magyar tudomány napja
November 5. – Európai kereskedelmi nap
November 6. – Nemzetközi nap a háború és fegyveres konfliktus során történő kifosztások megelőzéséért
November 9. – Feltalálók napja
November 11. – A katonai felderítők napja
November 12. – Minőségügyi világnap
November 14. – A cukorbetegek világnapja
November 16. – A tolerancia nemzetközi napja   
November 17. – Budapest ünnepnapja, nemzetközi diáknap
November 18. – A filozófia napja
November harmadik csütörtöke – „Ne gyújts rá” világnap
November 19. – A WC világnapja
November 20. – A gyermekek jogainak világnapja, ifjú zenebarátok világnapja
November 21. – A televíziózás nemzetközi napja
November 22. – A magyar közoktatás napja
November 25. – A magyar labdarúgás napja, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja
November 27. – Véradók napja

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top