Aktuális

A sikeres munkahelyi beilleszkedés titkai

Eddig minden rendben, megkaptad az állást, a jövő héten már kezdhetsz is. De mit kell ahhoz tenned, hogy az első napokban elnyerd főnökeid rokonszenvét és jó kapcsolatokat alakíts ki a munkatársakkal?

Első benyomás csak egyszer van, nincsen második lehetőség a javításra. Vagy ha egy kis szerencsével mégis adódik, akkor keményen meg kell küzdeni a már fennálló előítéletekkel.

kerüld a pletykát!
Kerüld a pletykát!

„A munkatársaid annyira vesznek komolyan, amennyire te komolyan veszed saját magadat” – tartja a mondás.

Az első napokban lehetőséged lesz találkozni azokkal az emberekkel, akik segíthetik, de adott esetben blokkolhatják is a karriered. Az első benyomás az öltözködés, a megjelenés, a pontosság alapján sok mindenre kihathat. Az első napokban senki nem várja, hogy alakítsd át magad, vagy nagy horderejű döntéseket hozz, tisztában vannak vele, hogy minden új munkatárs egy tanulási folyamaton megy keresztül, így az első időszakban inkább az ismerkedésre, a céges kultúra, információk megtanulására és a munka kapcsolatok kialakítására kerül a hangsúly.

Néhány tipp, mely a beilleszkedést segíti

Pozitív hozzáállás

Ne csak szavakkal, hanem metakommunikációval is fejezd ki örömöd, hogy részese lehetsz a csapatnak, mosolyogj, légy barátságos, közvetítsd azt az üzenetet az új kollégáid felé, hogy boldog vagy, mert velük dolgozhatsz. Akár így van, akár nem, mindenki szívesebben dolgozik egy kedves, kiegyensúlyozott kollégával, mint egy Savanyú Jóskával.

Öltözködés

Az első napokban öltözködj üzletiesebben, mert soha nem lehet tudni, mikor kell bemutatkozni a nagyfőnöknek, vagy mikor kell kimenni egy fontos ügyfélhez. A belépés előtt, különösen, ha a cégnél voltak az interjúk, érdemes körbenézni, hogy milyen öltözködés a megengedett, javasolt az új helyen. Az interjú során gyorsan felmérheted az ott dolgozók öltözködését. Érdemes az első napon már rákérdezni, hogy van-e öltözködési szabályzat (dress code) a cégnél, lehet-e pénteken lazítani (jeans day).

Nevek

Senki sem várja, hogy az első nap végére emlékezz minden új munkatárs nevére, de a lehetőségekhez képest próbálj minél több nevet memorizálni! Ha elfelejted valakinek a nevét, ne körülményeskedj, egyszerűen kérdezd meg újból.

Kérdések

Az első időszakban nem kell megváltani a világot, inkább figyelj, szemlélődj, értsd meg a folyamatokat, összefüggéseket. „Az első héten még nincsenek rossz kérdések” – ilyenkor még nem kellemetlen kérdezni, hiszen nem is tudhatod, hogyan működnek a folyamatok, gépek, milyen szokásai vannak a közösségnek. Inkább ilyenkor kérdezz és tanulj, mert ha csak néhány hét elteltével derül ki, hogy valamivel nem vagy tisztában még mindig, akkor könnyen kialakulhat a kép, hogy érdektelen és felületes, noha csak elmulasztottál egy-két dolgot az elejét tisztázni.

Kezdeményezés

Kérj nyugodtan feladatot már az első napon! Jobb, ha hamar belefolysz a munka menetébe, mintha azt látják, hogy csak ülsz unottan. Általában az első néhány nap az ismerkedésé, ilyenkor kevesebb feladatot adnak. Ha unatkozol, nyugodtan légy proaktív, és kérdezd meg, hogy kinek tudsz segíteni és miben. Persze az a legjobb, ha a közvetlen főnöködhöz fordulsz.

Információgyűjtés

Ameddig nem árasztanak el a feladatok, gyűjts információt a vállalatról, szervezetről, ismerkedj a folyamatokkal, céges irányelvekkel, célokkal és a stratégiával. Intranetről (ha van), céges kézikönyvekből, szabályzatok, utasítások elolvasásából sok-sok információ nyerhető a cégről, amelyeknek később még a hasznát veheted.

Először figyelj, utána beszélj!

Az első időben érdemes a hangsúlyt a megfigyelésre helyezni, beszélgess, hallgasd meg mások véleményét, figyelj! Ez most az információgyűjtés időszaka.

Érkezz korán, maradj tovább!

Az első időben érdemes korán érkezni és egy kicsivel tovább maradni, elsősorban azért, hogy minden munkát korrekten be tudj fejezni, illetve így is megmutatni, hogy mennyire komolyan veszed a feladataidat. Ha már kialakult egy pozitív kép és látják, hogy elkötelezetten és keményen dolgozol, néha tarthatsz hosszabb ebédidőt, vagy elmehetsz korábban, hogy valamit elintézz – előbb azonban le kell tenni valamit az asztalra.

A legfrissebb állásokért kattints ide!
A legfrissebb állásokért
kattints ide!

Pletyka

A munkahelyi pletykáktól és furkálódásoktól igyekezz távol tartani magad. Ne menj bele kicsinyes szurkapiszkákba, ezzel csak a saját életed mérgezed. Egy megosztott munkatársi közösségben kínos játszmák alakulhatnak ki, hogy kinek az oldalára álljon a friss munkavállaló. Ezekből inkább diplomatikusan maradj ki.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top