Aktuális

Miből lehet pénzt csinálni?

Mostanában sokan érzik úgy, hogy kiszolgáltatottak a külső körülményeknek és megpróbálják bebiztosítani magukat anyagilag. Hogyan érdemes?

 Félretennék - mibe fektessek?

Akinek kis pénze van, annak még fontosabb, hogy jól fektesse be. Ha havonta megmarad valamennyi, a legjobb megoldást kell megtalálni, hogy több legyen belőle. A bankok rengeteg megtakarítási formát kínálnak – legtöbben olyat keresünk, ami jól hoz, de mégsem kell magunkat örökké elköteleznünk. Lássuk, melyik befektetési forma kinek való!

Megtakarítási számla
Ez egy forintban vagy devizában nyitható számla. Szabadon rendelkezhetsz az itt elhelyezett pénz felett, nincs lekötési idő, a számlán lévő összeg után a bank kamatot fizet.
Neked való, ha rendszeresen félretennél annyit, amennyit éppen tudsz, de még nem tudod, milyen gyakran sikerül majd. A pénzed gyűlik, és bármikor hozzáférhetsz.
Nem való neked, ha látványosabban szeretnéd gyarapítani a pénzed, illetve ha az a típus vagy, aki korlátozás nélkül könnyen hozzányúlna ahhoz, amit félretett.

Félretennék - mibe fektessek?Önkéntes nyugdíjpénztár
Hosszú távú, államilag támogatott megtakarítás. Az a jó benne, hogy te is befizetsz, és a pénztár is gyarapítja a pénzed a hozamokkal. Eredetileg arra találták ki, hogy ki lehessen majd pótolni vele a nyugdíjat, de nem lehetetlen, hogy hozzáférjünk még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt.
Neked való, ha aggódsz a várható nyugdíjad miatt.
Nem való neked, ha
rugalmasan szeretnél hozzájutni a pénzedhez, és inkább a közeli tervekre koncentrálsz.

 

Bankbetét
Itt az elhelyezett pénzösszegért a bank kamatot ír jóvá. A számlán lévő megtakarításhoz a lejárati időn belül (általában 1–12 hónap) csak úgy férhetsz hozzá, ha vállalod, hogy a kamatot elbukod. Ezért a kötöttségért cserébe viszont a bank magasabb kamattal „jutalmazza”, ha türelmes vagy.
Neked való, ha rövid távú és biztonságos megoldást keresel. A nyereség kiszámítható lesz, de nem kiugró.
Nem való neked, ha közép- vagy hosszú távú, esetleg konkrét tervekre gyűjtesz – ehhez félő, hogy kevés, amit ennél a formánál elérhetsz.

Tartós befektetési számla
Ha van legalább 25 000 forintod, ez lehet a te utad. Ez esetben hosszú távú megtakarításról van szó. Csak az első évben fizethetsz be, a harmadikban azonban már részösszegekhez juthatsz. Mindez értékpapír-befektetési lehetőségként működik, vagyis sokat nyerhetsz az üzleten, viszont az sem kizárt, hogy veszteséggel zársz.
Neked való, ha  középhosszú távban gondolkozol és számít, hogy mentesülsz a kamat- és árfolyamnyereség terhe alól.
Nem való neked, ha megnyugtató és kiszámítható eredményekre vágysz, és fontos számodra, hogy gyorsan és veszteség nélkül fel tudd venni a pénzed, ha úgy alakul.

Félretennék - mibe fektessek?Lakáskassza
Hosszú távú megtakarítási forma kifejezetten arra, ha lakást vennél vagy felújítanál. Ha később hitelt kérnél, ez önerőként is beszámítható és állami támogatást is kérhetsz rá, a futamideje viszont legalább négy év, ezalatt a díjat rendszeresen kell fizetni.
Neked való, ha előbb-utóbb lakást vennél akár magadnak, akár gyermekednek, és szükséged van a kiszámíthatóságra és a kapható támogatásra.
Nem való neked, ha nem tudod vállalni, hogy éveken át folyamatosan fizetsz, vagy még nem vagy biztos benne, hogy amit gyűjtesz, azt feltétlenül lakásra költenéd.
 

Unit-linked biztosítás
Egyszeri vagy folyamatos díjfizetésű, hosszú távú életbiztosítás, de mellette befektetés is. Így nemcsak akkor fizet, ha valami baj történne, de lejáratkor is. A befektetések megválaszthatók és folyamatosan nyomon követhetők, részösszegeket a lejárat előtt is felvehetsz, de ennek magas költségei lehetnek.
Neked való, ha gyarapítani szeretnéd a megtakarított pénzed, és ennek érdekében hajlandó vagy hosszú távon akár kockázatot is vállalni, és fontos, hogy biztosítási elemekkel is védd magad.
Nem való neked, ha könnyen hozzáférhető vagy rövid távú megtakarítást szeretnél, és idegesítenek a bonyolult konstrukciók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top