Aktuális

“Tombolok munka közben, mert én érzelemből tervezek”

Kiosztották a 2011-es Országos Fiatal Vállalkozói Díjakat – egy 28 éves divattervező lett Magyarország legsikeresebb vállalkozónője. Illéssy Lenke szenvedéllyel dolgozik.
Illéssy Lenke
Illéssy Lenke

„Ha ilyen a szakma, akkor nem kérek belőle” – mondta pár éve az akkor harmadik évfolyamra járó Illéssy Lenke egy iskolai divatbemutató után, de szerencsére nem hagyta ott a divattervező szakot. Most makacsul a maga útját járja.

„Már másodévesen azt mondták a tanáraim, hogy önfejű vagyok, harmadikban pedig majdnem otthagytam a szakmát – akkor úgy éreztem, hogy a kortárs divattervezők ruháinak jó része csak az öncélú magakelletésről szól” – mondja a most 28 éves iparművész, aki a rajz- és vizuáliskultúra-tanári diplomát is megszerezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

Előbb kismamaruhákkal kísérletezett

Az Illéssy-féle makacsság kreativitással és friss ötletekkel társulva aztán nemcsak hogy visszatartotta a meghátrálástól, de új utakra is terelte a fiatal tervezőnőt: egy 2006-os finnországi ösztöndíj után elhatározta, hogy a Magyarországon még kevéssé kiaknázott területen, a formabontó kismamaruhák tervezésében próbálja ki magát. „Már akkor tudtam, hogy nem akarok azokkal versengeni, akik a főáramlattal úsznak, és közben remekül eladják magukat. Helyette megteremtem a saját versenypályámat és ott leszek sikeres.”
Ha a hazai piacon felszínesen körültekintünk, könnyen hihetjük, hogy napjaink trendi divattervezői kizárólag a 38-as mérettű üzletasszonyokra vagy az excentrikus művészekre gondolnak munka közben, úgyhogy ennek fényében tényleg szokatlan húzás volt a kismamaruhák irányába nyitni. Sajnos a piac nem igazolta vissza az iparművész optimizmusát: a felvásárlópartnerek zöme csődbe ment, és a gazdasági válság az egyedileg tervezett kismamaruhák piacát is jelentősen leszűkítette, úgyhogy a tervezőnek váltania kellett.

Az idén először kiosztott Országos Női Fiatal Vállalkozói Díjat azok kapják, akik fiatal koruk ellenére máris sikereket tudnak felmutatni. A jelöltek elbírálása során nemcsak az általuk vezetett cég sikerét, de a díjazott személyes indítékait és vállalkozásának társadalmi hasznosságát is figyelembe veszik.

Ízlésre nevelne

„Most egy Magyarországon teljesen ismeretlen ruhavásárlási módszert szeretnék meghonosítani a kabátvásárlás terén: én elkészítem a különböző kabátmodellek egyes elemeit, a gombokat, törzset, ujjakat, zsebeket és így tovább, a vásárló pedig az interneten összeállíthatja magának a kész darabot, amit mi aztán elkészítünk számára. Így egyszerre lesz egyedi, mégis relatíve olcsó a kész ruhadarab” – mondja a tervező, aki azt is hozzáteszi, hogy azt reméli, kezdeményezése szemléletformáló hatású lesz, elvégre „ha autót veszünk, elemenként megválaszthatjuk, milyen extrákat kérünk bele – nem igazság, hogy a boltokban csak készruhákat kaphatunk!”.

 

Nézd meg galériánkban Illéssy Lenke kabátjait! Klikk!
Nézd meg galériánkban Illéssy Lenke kabátjait! Klikk!

 
A siker ezúttal nem maradt el, amit a rangos elismerés is jelez: „Azért ítéltük Lenkének az Országos Női Fiatal Vállalkozói Díjat, mert nemcsak az általa tervezett ruhák képviselnek magas kulturális értéket, de hazánkban egyedülállóan invenciózusnak számít az az internetes ruhatervező szoftver, amit a fiatal iparművész weboldalán találhatunk” – mondta Vatamány Bella, a Fiatal Vállalkozók Hete rendezvény idei főszervezője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top