Aktuális

Állást keresel? – Ötletek, hogy téged válasszanak

Nehéz megtalálni az álomállást, és mostanában úgy tűnik, kevesebb is van belőle: nagyobb a verseny. Egyszerű és gyakorlatias ötleteket szedtünk össze, hogy te légy a befutó.

 Állást keresel? – Ötletek, hogy téged válasszanak

Önéletrajz
Az önéletrajzod olyan, mint egy személyleírás a vakrandi előtt: itt dől el, hogy a másik ember kíváncsi lesz-e rád. Úgy készítsd el, hogy ez lesz majd az útleveled az érkezéshez!
Tedd: Írj áttekinthető, szellős önéletrajzot. Ne csak felsorold, hogy korábban hol dolgoztál, hanem írd is le néhány szóban, mi volt ott a feladatod. Hangsúlyozd ezek közül azokat, amelyek a megpályázott állásnál fontosak lehetnek! Ha az önéletrajzot dátummal látod el, akkor mindig frissítsd! Kínos novemberben augusztusi anyagot olvasni…
Ne tedd: A kisregényeket mindenki csak átlapozza, a szűkszavú és rövidítésekkel tűzdelt önéletrajzokról pedig (joggal) feltételezi a HR-es, hogy fél kézzel csaptad össze és te magad sem veszed komolyan.
 
Fénykép
A munkaadók azért várnak fényképes jelentkezést, hogy a kisugárzásodról kapjanak első benyomást – nem pedig azért, mert idegesíti őket, hogy üres a CV-d jobb felső sarka. Válassz okosan!
Tedd: A hangsúly azon van, mit üzensz magadról, nem pedig azon, hogy tökéletesen áll-e a hajad. Küldj olyan fotót, ami alapján majd személyesen is rád ismernek, amin mosolygós vagy és magabiztos. Az lesz a megfelelő kép, ami alapján te is leülnél magaddal beszélgetni.
Ne tedd: Ne válassz ezeréves érettségi képet, de fagyos igazolványképet sem. Bármennyire is szeretnéd hangsúlyozni, hogy aktív társasági életet élsz, azért lehetőleg egyedül szerepelj a fotón, és mindenképpen legyen rajtad ruha (igen, tényleg vannak, akik bikinifelsős nyári fotót választanak)!
 

Felejtsd el a sablonmondatokat
Felejtsd el a sablonmondatokat

Motivációs levél
Nem várnak el mindenhol kísérőlevelet, de ahol igen, ott tiszteld meg a munkaadót azzal, hogy küldesz neki. Érthető, hogy kíváncsi, miért is szeretnénk éppen nála dolgozni, a motivációs levél jó lehetőség rá, hogy elkezdd meggyőzni őt.
Tedd: Mondd el, miért jelentkezel a pozícióra, mitől gondolod jó jelöltnek magad, és mit várhatnak tőled. Sorolj fel minden olyan tapasztalatot, ami észérvekkel az álláshoz kapcsolható. Például nyugodtan említsd meg, hogy egy amatőr színjátszó csoport tagja vagy, ha olyan állásra pályázol, ahol gyakran kell majd emberek előtt szerepelned.
Ne tedd: Ne kínozd többoldalas kiadvánnyal a hirdetőt (azt úgysem olvassa el). Felejtsd el a sablonmondatokat: a munkaadó az önálló gondolataidra kíváncsi, nem pedig arra, hogy mit tudtál letölteni a netről. És attól sem kapott meg még senki állást, hogy jó helyre illesztett be Coelho-idézetet, pedig ez a jelenség egyre gyakoribb.

Kerüld a kézroppantós és a nyirkoscsiga-módszert is.
Kerüld a kézroppantós és a
nyirkoscsiga-módszert is.

A találkozás
Ahogy a magánéletben, itt is rengeteg dolog az első pillanatokban dől el. Ha az első tíz percben magaddal ragadod az interjúztatót, akkor már az állás küszöbén állsz.
Tedd: Ma már lazábbak az interjúk, nem kell kosztümben feszengened, de fontos a visszafogottság és elegancia. Érkezz pontosan, és ha úgy látod, hogy mégis késni fogsz, inkább telefonálj időben.
Ne tedd: A sportcipő edzésre, a köldökig dekoltált póló buliba (vagy még oda sem) való. Hiába vagy ékszermániás, ne csörömpöljön tíz karkötő rajtad egész interjú alatt. Ne érkezz fél órával korábban a kelleténél, mert a pályáztatónak is megvan a maga időbeosztása, amiben megzavarhatod. Ha szükséges, inkább gyakorold a kézfogást, de mindenképpen kerüld a kézroppantós és a nyirkoscsiga-módszert is, mert végig ez az emlék kering majd az interjúztató agyában a beszélgetés alatt.
 
Bemutatkozás
A beszélgetés során célzott kérdésekkel is találkozhatsz, de az is lehet, hogy egyszerűen csak megkérnek, mesélj magadról. Szeretnének megismerni, legyél benne együttműködő partner, hogy növeld az esélyeidet.
Tedd: Legyél kedves és közvetlen, ők is emberek, akik valószínűleg már fáradtak a sok interjú után, és biztosan örülnek neki, ha a pókerarcú jelöltek között akad valaki, aki természetesen viselkedik velük. Ha izgulsz, nyugodtan említsd meg nekik, hogy zavarban vagy, így tudni fogják, miért akadt már kétszer össze a nyelved. Meg fogják érteni és meg fognak nyugtatni.
Ne tedd: Felejtsd el a panaszkodást. Ha minden mondatodban a volt főnöködet és a körülményeket szidod, azt fogják gondolni, hogy hárítod a felelősséget (még akkor is, ha jogos a sérelmed). Ne kelljen harapófogóval kihúzni belőled a mondatokat: ők nem ellenségek, hanem a lehetséges jövőbeni munkatársaid.

Tájékozódás
Az interjún nemcsak te vagy, aki vizsgázik, hanem a cég is, méghozzá előtted. A későbbi közös munka akkor lesz eredményes, ha kölcsönösen elégedettek vagytok a választással. Fontos, hogy mindketten tisztán lássátok egymást és a következő lépéseket.
Tedd: Kérdezz bátran a cégről és a pozícióról. A munkaadók el is várják az ilyen kérdéseket, mert ez mutatja, hogy komoly az érdeklődésed. Tisztázd, mit várhatsz a beszélgetés után, mikor és milyen módon számíthatsz értesítésre. Értékelni fogják, hogy egyenes és összeszedett vagy, ráadásul neked sem lesz már kedden gyomorgörcsöd, ha csak péntekre ígértek választ.
Ne tedd: Ne terheld túl az interjúztatókat azzal, mennyi minden múlik neked ezen az álláson. Az őszinteség kapukat nyithat meg, de ne önts rájuk túlzott érzelmeket, mert csak egy dolgon fog járni az eszük: menekülni a helyzetből.

Állást keresel? – Ötletek, hogy téged válasszanak

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top