Főzni szerető barátnőnek, kolléganőnek nagyszerű ajándék lehet a saját készítésű fűszerkeverék. Tamás most két húsételhez és egy süteményhez kreált egyedi ízeket, plusztippeket.
A fűszer:
- 2 rúd vanília kikapart magja
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 1 kk őrölt fahéj
- ½ kk gyömbérpor
- 1 ek kristálycukor
- 1 kk reszelt narancshéj
Hozzávalók:
- 8 db (kb. 25 dkg) réteslap
- 50 dkg gesztenyepüré
- 6 ek méz
- 6 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 1 dl tejföl
A gesztenyét áttörjük, összekeverjük 1 evőkanálnyi fűszerkeverékkel,
a tejföllel, a tojássárgájával és a méz felével. A vajat a maradék mézzel felmelegítjük. Egy réteslapot vizes konyharuhára fektetünk, megkenünk vajas mézzel, majd újabb lap, újabb vajas méz. Mindezt négyszer megismételjük, elkenjük a töltelék felét, és szorosan feltekerjük. Elkészítjük a másik rudat is, tepsibe tesszük, tetejét is lekenjük mézes vajjal és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt barnára sütjük. Fahéjas, mézes, tejszínes mártást is készíthetünk mellé.
A fűszer:
- 1 kk majoranna
- 1 kk frissen reszelt szerecsendió
- 1 kk gyömbérpor
- 1 kk currypor
- ½ kk frissen őrölt fehér bors
- 1 kk tengeri só
Hozzávalók:
- 4 fél bőrös csirkemell
- 20 dkg hízott kacsamáj
- A körethez:
- 40 dkg sárgarépa
- 1 ek. sózott kapribogyó
- 2 ek. olívaolaj
A csirkemellet hosszában felszúrjuk. A kacsamájat apró kockára vágjuk és összekeverjük ízlés szerinti fűszerkeverékkel. Habzsákba töltjük és beletöltjük a csirkébe, amit kívülről bedörzsölünk a fűszerkeverékkel. A nyílást összetűzzük egy fogvájóval, és tepsibe tesszük.
180 °C-os sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Közben a répát megtisztítjuk, karikára vágjuk, majd az olívaolajon, fedő alatt megpároljuk. 10 perc alatt hozzáadjuk a kaprit, majd lehúzzuk a tűzről. A répa mellé még salátát is kínálhatunk köretnek.
Tipp: A fűszer felhasználásához: kacsacomb, kacsamell, pulykacomb, pulykamell
A fűszer:
- 1 kk mustármag
- 1 kk fehér bors
- 1 kk koriandermag
- 6 db pirított babérlevél
- 1 kk zöld bors
- 1 kk só
Hozzávalók:
- 4 db nyúlgerincfilé (50 dkg)
- 2 ek. olívaolaj
A körethez: - 50 dkg kelbimbó
- 4 ek olívaolaj
- 1 ek lenmag, só
A fűszereket mozsárban összetörjük, és a nyúlgerincet bedörzsöljük vele. A kelbimbót megmossuk és félbevágjuk.
Egy mély serpenyőben az olajat felmelegítjük, beletesszük a kelbimbót és a lenmagot. Kis lángon fedő alatt 6-7 percig, majd fedő nélkül nagy lángon 2 percig pirítjuk. Közben a nyulat forró serpenyőben, kevés olajon, egészben megsütjük. A nyúl olyan, mint a csirke, nagyon könnyen, hamar megsül, és puha, porhanyós a húsa. A nyulat felszeletelve kínáljuk a lenmagos kelbimbó mellé.
Tipp: a fűszer felhasználásához: szarvas, őz, vadnyúl
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- A belső iránytű keresése egy pesti kávéházban
- Városok ünnepi fényversenyben
- Olvasunk, de mást és máshogyan
- Ő a fiunk, örökbe fogadtuk…
- Adventi koszorú házilag
- Tamással sülve-főve
- Dr. Vekerdy Tamás válaszol
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!