Aktuális

Mikor jön az IGAZI első hó?

Bár a budapestiek és a borsodiak többsége ma már arra ébredt, hogy határozottan fehérlik a táj, ez még nem az a bizonyos Első Hó. Vajon mikor jön a mindent beborító, sűrűn hulló, szánkózható? Különböző tudományterületek képviselőit kértük, tippeljék meg!
Mikor jön az IGAZI első hó?

 

Meteorológus: december 6.

„Évről évre hótippversenyt rendezünk egymás közt – mondja az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Pátkai Zsolt –, amikor arra kötünk fogadást, hogy mikor lesz az év első sík vidéki hóesése.
Bár idén már többször voltak kisebb, lokális havazások, én mégis a december 6-ára tippelnék: 5-e táján ugyanis erős lehűlést okozó front érkezik hazánkba és megnő a hózápor kialakulásának esélye. Úgyhogy szerintem egy kis havazást biztosan hoz a Mikulás!

Asztrológus: december 12.

„Síelés? Csak jövőre – mondja Székelyhídi Ágnes asztrológus. – Leghamarabb Luca napjának környékén, december 12-én számíthatunk országos havazásra, akkor lesz olyan a bolygók együttállása, hogy a hideg és a csapadék is egyszerre érkezik meg, de ez még nem hoz vastag hótakarót.
Decemberben még két havasabb időszakot látok a Luca-napin kívül. Az egyik 24-én, szenteste lesz, naplemente után: ekkor az újhold a Bakban lesz, az újhold pedig csapadékot jelez, míg a Bak a leghidegebb jegy – a kettő együtt igencsak havazásgyanús konstelláció. A másik a szilveszter előtti időszak, december 29–30. környéke: ekkor a Hold a Halak jegyébe ér, a Halak pedig víz jegy, ami bőséges csapadékot jelez, ugyanakkor még érvényesülni fog a Bak hatása. A csillagok szerint azonban csak januárban lesznek kiadósabb havazások, úgyhogy aki síelni menne, annak várnia kell még legalább egy hónapot.”

Néprajzos: december 24.

Egy kis havazást biztosan hoz a Mikulás!
Egy kis havazást biztosan hoz a Mikulás!

Az időjárás kiismerése mindig is húsba vágóan fontos volt az egyszerű szántóvetőknek: ha nem jól mérték föl, mikor jön eső, hó vagy szárazság, az olyan végzetes hibának számított, amit kegyetlen éhínségek követhettek. Ezért aztán népi hagyományok egész sora alakult ki a havazás megjósolására.
„Előre szólok: óra-perces pontosságú előrejelzéssel nem szolgálhatok – mondja nevetve Halák Emese, néprajzkutató –, ilyet a népi hagyományok sem ígértek soha. Viszont arra tippelek, vagyis inkább azt szeretném, hogy december 24-én essen a hó és szép, havas szentesténk legyen.”

Azért pár fogódzót megtudtunk arról, hogy milyen jelek alapján tájékozódhatunk: „Például ha nagy, fehér udvara van a Holdnak, akkor havazásra számíthatunk, mint ahogy az is erről árulkodik, ha a feljön a víz a folyón úszó jégtáblák tetejére. Az állatok is súghatnak: amikor kárognak a varjak, akkor másnap havazni fog – hiszik a népek.”

Aki pedig extra felkészült akar lenni, az már most decemberben megtippelheti, hogy mi lesz jövőre: készítsen hagymakalendáriumot: Luca napján egy fej hagymát vágjon négybe, aztán szedje ízekre a darabokat. Válasszon ki 12 lemezt és tegye egymás mellé őket – ezek jelképezik a hónapokat. Mindegyikre szórjon egy csipet sót, aztán újév első napján nézze meg, melyiken olvadt el a só, és melyiken nem. Amelyiken elolvadt, az a hónap csapadékos lesz: talán a hó is megérkezik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top