Aktuális

Ajándékálmok a nagyvilágból

Ahogy közelegnek az ünnepek, egy névnap, születésnap vagy a karácsony, minden kisgyerek álmodozni kezd. Sokszor elmondja, megrajzolja, akár meg is mutatja szüleinek, nagyszüleinek, mit szeretne kapni. Van-e különbség a Földön élő gyerekek kívánságai között, vagy mindenki ugyanazt szeretné?

A még járni sem tudó, de felfedezésre vágyó korosztály játékai között is gyakran fordulnak elő a család felnőtt tagjainak eszközei. Egy gyógytornász nyilatkozta egyszer, ha mászásra akarjuk buzdítani őket, már nem elég egy tésztaszűrőt vagy egy lábost eléjük tenni, az áhított zsákmány ma a mobilunk, a tévé távirányítója, esetleg a laptop. Ezekkel lát minket leggyakrabban a gyerek, ezeket akarja ő is kipróbálni. Ne csodálkozzunk hát, ha gyermekeink játékai és a hozzájuk fűződő szokások némiképp megváltoznak.

Cs örgő helyett zenélő ketyerék A fejlett nyugati országokban és nálunk is általános jelenség, hogy már a pici babák sem olyan egyszerű dolgokkal játszanak, mint például a csörgő vagy a színes kendők
Csörgő helyett zenélő
ketyerék 

Van még ellenpélda!

Szerencsére az elektronikai eszközök népszerűségével a különböző kreativitást igénylő játékok még mindig versenyben vannak. Amíg a kisfiúk továbbra is szeretnek építeni, vonatozni, a lányok babázni, addig nincs nagy probléma. A gyurma, a szappanbuborék-fújó, a különböző rajzeszközök is igen kedveltek, igaz, a 3D formátumúak megint egy új korszak kezdetét jelzik.
A gyöngy, a ragasztható matricák, a puzzle-ok is a gyerekvágyak tárgyai.
Egészen mást tapasztalhatunk természetesen a kevésbé gazdag országokban, ahová ritkábban jutnak el a tömeggyártású játékszerek. Mexikó szegényebb, vidéki területeken élők álmodni sem mernek Thomas mozdonyról vagy a verdás autókról. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincsenek játékszereik, és egész nap unatkoznának. Sőt! A mexikói gyerekek elsősorban természetes anyagokból: textilből, bőrből, bádogból, papírmaséból készült babákkal, állatfigurákkal játszanak. A kislányoknak van miniatűr teáskészletük, amit a helyi fazekas készít, a fiúk pedig fából faragott vagy fémből készült játék katonákkal háborúznak, ezek szintén a helyi mesterek műhelyeiből kerülnek ki. A baba náluk is a toplista élén szerepel, ám ruhácskáikat nem a boltból szerzik be, hanem az anyukák varrják meg számukra, és legtöbbször népviseletbe öltöztetik a babákat.
Érdekes azonban, hogy a plüssállatok Mexikóban nem népszerűek. Miért is lennének? Hisz ott vannak
az élő kiscsirkék, cicák, báránykák.
Az afrikai gyerekek még nehezebb helyzetben vannak, bár mondhatnánk, hogy nekik van a legnagyobb homokozójuk, de víz híján nem sok mindent csinálhatnak, építhetnek ebben a természetes homokozóban. Rossz autógumikból készül a hintájuk, drótokból, madzagból, rongyokból, kiürült dobozokból a játékaik, még a focilabda is.

Társasjáték

Videojátékok Egy angliai felmérés szerint a technikai eszközök (mobil, táblagép) vezetik a kiskamaszok „vágylistáját”. A tízes skála közepe felé kerül elő a PlayStation és az X-box. Utolsó helyre szor
Videojátékok: Egy angliai felmérés szerint a
technikai eszközök (mobil, táblagép) vezetik a
kiskamaszok „vágylistáját”

Nem említettük még a társasjátékokat, melyekből számtalan változat létezik. Az arab gyerekek nem honfoglalóznak vagy rizikóznak, hanem a Sawab Quest nevű kvízjátékot játsszák, melynek ingyenesen letölthető számítógépes formája is létezik, és a gyerekek iszlám vallásismeretét teszteli. A másik kedvenc az Iszlám kert elnevezésű. A Mekkából
Medinába stratégiai társasjáték a nyolcéves korosztálynak készült, ahogy a valóságban, a játékban is a két szent város közötti utat kell megtenni.
Egyet azonban ne felejtsünk el, minden játék csak akkor élvezhető igazán, ha nem egyedül kell vele játszani. Üljünk melléjük hát akkor is, ha társasozni vagy vonatozni van kedvük, játsszunk együtt! Így az igazi!

Videojátékok
Egy angliai felmérés szerint a technikai eszközök (mobil, táblagép) vezetik a kiskamaszok „vágylistáját”. A tízes skála közepe felé kerül elő a PlayStation és az X-box. Utolsó helyre szorultak a Barbie-k és a legó, azok is videojáték részeként.

Tiltott telefonok
A japán gyerekeknél a lányok ruhákat, a fiúk mobilt szeretnének. Mivel ezt az iskolákba tilos bevinni, ezért első a kívánságlistákon.

„MALL WORLD ” Dániában a kislányok többféle kreatív játékot imádnak, a fő kedvenc: gyöngyből formákat kirakni, majd vasalással rögzíteni. Andersen mesekönyveit felváltották azok a kiadványok, amelyekb
MALL WORLD: Dániában a kislányok többféle
kreatív játékot imádnak, a fő kedvenc: gyöngyből
formákat kirakni, majd vasalással rögzíteni.

MALL WORLD
Dániában a kislányok többféle kreatív játékot imádnak, a fő kedvenc: gyöngyből formákat kirakni, majd vasalással rögzíteni. Andersen mesekönyveit felváltották azok a kiadványok, amelyekben a szobákat tárgyakkal rendezhetik be, az embereket pedig felöltöztethetik.

Ezt az autót nem kell tankolni!
Amerikában a  kislányok szeretnek főzőcskézni, ezért szuper gyerekkonyhák kaphatók, a fiúknál viszont az elektromos autó a sláger. Nem is feltétlenül a kisebb változat. Vajon ezeket a szülők hogyan rejtik el a kandallónál lógó zoknikba?

A szamaras bölcs játékai Naszreddin Hodzsa történetei, akár könyvben, akár dvd-n – slágernek számítanak Törökországban. A fiúknál a sport kerül előtérbe. Éjszakai műfüves focipályákon késő este is rúg
A szamaras bölcs játékai

A szamaras bölcs játékai
Naszreddin Hodzsa történetei, akár könyvben, akár DVD-n – slágernek számítanak Törökországban. A fiúknál a sport kerül előtérbe. Éjszakai műfüves focipályákon késő este is rúgják a bőrt. A focilabda ezért a listák élén áll.

Játékokat is küldenek a segélyszervezetek

Afrikában sok játék érkezik segélyszervezetektől, az adományozók interneten is követhetik az ajándékok útját.
A gyerekek a körülöttük lévő világot utánozzák, ezért a helyi állatfigurákért, a zsiráfért, az oroszlánért, a majmokért vannak oda.

A kendős Barbie

Sok kislány álma a Barbie baba. A miniszoknya és a parányi top azonban nem az iszlám értékeket testesíti meg. Így született meg Razanna és Farah, a beszélő baba hijabbal (arab kendővel), a muzulmán kislányok örömére. Tizenegy iszlám mondást tud arabul, és angolul is elismétli. Mindkét baba különböző hajszínnel kapható.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Ajándékálmok a nagyvilágból A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Gombos Edina – „Végre nyugodtan várjuk a karácsonyt!”
  • Napi egy óra másokért
  • Ajándékálmok a nagyvilágból
  • Egyre több újszülött marad a kórházakban
  • Téli álom vagy mókuskerék
  • Anya főz
  • Dr. Vekerdy Tamás válaszol

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top