Aktuális

“Nem a gyorshajtási biztosítás a legerkölcstelenebb”

A jó erkölcsbe ütközik a gyorshajtási bírság elleni biztosítás tervezete a pénzügyi felügyelet szerint. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Legkésőbb év végéig át kell dolgoznia a gyorshajtási bírság elleni biztosítását a Közlekedési Biztosító Egyesületnek (KÖBE), mivel az a jó erkölcsbe ütközik – közölte határozatát a PSZÁF és arra kötelezte a KÖBE-t, hogy december 31-ig dolgozza át „Lassíts!” elnevezésű biztosítási konstrukcióját.
 
WINKLER Winkler Nóra véleménye: Jó erkölcsbe ütközik. Remélem, mindenki felkapja a fejét! Nyugodt, kiegyensúlyozott hétköznapjaink unalmas menetét megszakítja egy kedélyborzoló tény. Itt, a szemünk láttára, az orrunk előtt valami beleütközött a jó erkölcsbe. Valaki vagy valakik önös pénzszerzésből, üzleti hasznot remélve olyan lépésre szánnák magukat, ami a többségnek nem jó? Hallatlan. De mire felvennénk a télikabátunkat, hogy utcai tüntetéseken kérjük ki magunknak az orcátlanságot, a felügyelet már közbe is avatkozik és megszünteti az etikátlan szituációt. Szerencsére visszatérhetünk nyugodalmas, makulátlan erkölcsű mindennapjainkhoz, visszaállt a rend. Az Azori-szigetekről hazatért megyei vezetők már meg is találták a rászoruló szervezeteket, akiknek fejenként kétszázezret befizetettek, az adófizetők pénzén fenntartott hírműsorokban pedig – kiderült –, csak véletlenül takarták ki a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét. Szóval hátradőlhetünk, rend van és jó erkölcs.

Nézzük ezt a megszüntetett biztosítási konstrukciót. Első, lényegi olvasata, hogy egy biztosítással csökkenthető a sebességtúllépési bírság. Rögtön megjelennek szemünk előtt az M7-esen kettőnegyvennel szakító svájci rendszámú Maseratik. És ha erről lenne szó, hát persze hogy mind támogatjuk a konstrukció megszüntetését, hiszen burkoltan arra biztat, nyugodtan hagyd figyelmen kívül a szabályokat, ha van pénzed biztosítást kötni, felőlünk háromszázzal is nyomhatod. Sőt, próbáld ki iskolák, óvodák környékén!

De figyelmesebben olvasva erről a „Lassíts!” dologról, inkább tűnik olyan esetekre vonatkozónak, ahol azért kapunk bírságot, mert lakott területen, ahol ötvennel szabad menni, volt egy három és fél méteres szakasz, ahol csak harminccal, és igaz, hogy csak fél napja került ki a tábla, de ha belecsúszol, azért sokat fizetsz. Eleve csak az köthetett volna ilyen biztosítást, aki részt vesz egy közlekedésbiztonsági tréningen, és csak azokra az esetekre volna érvényes, ahol maximum harmincezres a büntetési tétel. Nem mentenék fel senkit, semmilyen figyelmetlenség alól – a vezetés veszélyes üzem – felelős viselkedést és körültekintést kell gyakoroljon, aki kormányhoz ül. De figyelembe véve az etikai környezetet, amiben mindennapjainkat töltjük, rengeteg más jelenség előz be a Felháborító, Etikátlan Ügyek Hosszú Listáján, a „Lassíts!”-ügy nem jut be a top 10-be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top