Sütőtöksaláta
Hozzávalók:
- 60 dkg sütőtök,
- 2 narancs,
- 5 dkg tökmag,
- fél dl tökmagolaj,
- 1 dl olívaolaj,
- fél dl fehérbor ecet, só,
- 20 dkg salátakeverék
A sütőtököt kockára vágjuk és forró serpenyőben, kevés olívaolajon, inkább több részletben megpirítjuk. A narancsot meghámozzuk, gerezdekre szedjük, majd félbe, esetleg háromba vágjuk őket. A tökmagot száraz serpenyőben szintén megpirítjuk. A salátát megmossuk és lecsepegtetjük. A tökmagolajat, a sót, az ecetet és fél dl olívaolajat egy kis befőttesüvegben összerázzuk. Miután a tök kihűlt, összekeverjük a többi hozzávalóval és meglocsoljuk a dresszinggel.
Hozzávalók:
- egy kisebb sütőtök félbevágva,
- 1 bögre jázminrizs,
- 2 kis fej lila hagyma,
- fél rúd fahéj,
- 5 szegfűszeg,
- 1 marék mazsola,
- só, olívaolaj, kevés rozmaring
A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magjait kikaparjuk, és
forró sütőben megsütjük. A hagymát szeletekre vágjuk, és a rizzsel együtt olívaolajon megpirítjuk. Felöntjük egy és háromnegyed bögre vízzel. Megsózzuk és beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a mazsolát. Lefedve, kis lángon megpároljuk. Miután a tök megsült, a húsát egy kanállal kissé a széléhez nyomjuk, hogy minél nagyobb hely legyen a rizsnek. Legvégül a forró rizsből kiszedjük a fűszereket, villával összekeverjük és beletöltjük a tök belsejébe.
A tetejét megszórjuk apróra vágott rozmaringlevelekkel.
Kitűnő egytálétel, szárnyas húsok mellé illik köretnek.
Hozzávalók:
- 2 nagy csomag réteslap,
- 1 kg sütőtök,
- 30 dkg darált dió,
- 20 dkg méz,
- 20 dkg Rama sütőmargarin
A sütőtököt félbevágjuk, és meleg sütőben puhára sütjük. Kikaparjuk a húsát, és a méz felével összepürésítjük. (Jól kenhető sütőtökkrémet kapunk.) A Rama margarint felolvasztjuk és összekeverjük a maradék mézzel. Egy magasabb tepsi aljára legalább öt réteslapot teszünk úgy, hogy közben mindegyiket megkenjük mézes Rama margarinnal (praktikus ecsettel végezni). Rákenjük a sütőtökkrémet, megszórjuk dióval, majd újabb két lap következik, Rama margarinos mézzel megkenve. Majd újabb sütőtökkrém és dió.
Ezt addig ismételjük, míg az összes hozzávaló elfogy.
A tetejére legalább 6-8 réteslap kerüljön, szintén megkenve Rama margarinos mézzel. Finoman összepréseljük, és még sütés előtt, a tepsiben felszeleteljük. Először négyszögekre, majd azokat átlósan félbevágva, három-szögekre vágjuk.
180 fokra előmelegített sütőben jó egy óra alatt megsütjük.
A RECEPTET A RAMA TÁMOGATTA.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Zséda – A várakozás is ünnep
- Dr. Zacher Gábor: „A feleségem a fék”
- Nőnek lenni – nem mindenütt jó
- Salzburg, puncs, csoki
- Domján Edit (1932–1972)
- Énekszó vagy háttérzene?
- Anya, Anya, most mi leszünk a Jézuskák!
- Tamással sülve-főve
- Dr. Vekerdy Tamás válaszol
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!