Aktuális

Gyerekmunkásokat dolgoztat a világhírű fehérneműgyártó?

Egy amerikai lap szerint a Victoria’s Secret márka olyan gyapotot használ termékei gyártása során, melyet gyermekmunkások szüretelnek Afrikában.
Kép: bloomberg.com
Kép: bloomberg.com

A világ első számú fehérneműmárkájaként számon tartott Victoria’s Secret 2007 óta hivatalosan a „fair trade” vagyis a méltányos kereskedelem jegyében olyan organikus gyapotot vásárol, melyet a nyugat-afrikai Burkina Faso ültetvényein helyi, női farmerek termelnek és megkapják érte az őket megillető bevételt. Az amerikai Bloomberg Markets által közölt oknyomozó riport szerint azonban ezeken a gyapotültetvényeken valójában kizsákmányolt, fizikailag bántalmazott gyermekmunkások dolgoznak.

A fehérneműmárkát tulajdonló Limited Brands vállalat illetékesei a vádakra reagálva leszögezték, hogy a gyermekmunka ellentétben áll a cég által képviselt értékekkel, eddig azonban nem volt tudomásuk arról, hogy az érintett ültetvényeken gyerekeket dolgoztatnának. Ígérik, hogy a méltányos kereskedelem nemzetközi minősítő szervezetével együttműködve kivizsgálják az ügyet, és amennyiben bebizonyosodik, hogy igaz, amit a riport állít, úgy a Burkina Fasó-i ültetvények elveszíthetik a fair trade minősítést. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top