Hozzávalók:
- 50 dkg feketekagyló,
- 3 db paradicsom,
- 2 szál újhagyma,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 csokor petrezselyem,
- 5 dkg vaj,
- 2 szál angol zeller,
- só, citrom
1 liter vizet felforralunk, beletesszük a kagylókat, és fedő alatt 5 percig főzzük. Leszűrjük, a levét felfogjuk és félretesszük. A kagylóhéjból kiszedjük a húsát, de egy-egy darabot félreteszünk héjastul, díszíteni a levest. A vajat felolvasztjuk, rátesszük az apróra vágott sárgarépát és angol zellert. Miután lepirítottuk, felöntjük a kagyló levével, és beletesszük a kagylókat. Amint felforrt, hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát és petrezselymet, valamint a hámozott, kockára vágott paradicsomot is. Ízesítjük sóval és pár csepp citromlével.
Tipp: Pirított bagettel tálaljuk.
Hozzávalók:
- 8 szelet bőrös malackaraj,
- 3 szál friss rozmaring,
- 6 gerezd fokhagyma,
- só,
- 1 dl olívaolaj,
- 3 dl sör
A salátához:
- 30 dkg Juliska bab,
- 15 dkg koktélparadicsom,
- 3 szál újhagyma,
- 10 dkg tökmag, dió, napraforgómag vegyesen,
- 1 dl extra szűz olívaolaj,
- fél dl fehér balzsamecet,
- só, babérlevél
A babot előző este beáztatjuk. Másnap friss hideg vízben, kevés babérlevéllel és sóval puhára főzzük. Lecsepegtetjük és megvárjuk, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát és a paradicsomot, a durvára vágott pirított magokat, valamint az ecetet és az olajat. Legalább két órán át hagyjuk összeérni az ízeket.
A malackarajt besózzuk, megszórjuk rozmaringlevelekkel, és a fokhagymával együtt egy tepsibe fektetjük. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal és sörrel. Fóliával letakarva, 160 ºC-ra előmelegített sütőben, nagyjából egy óra alatt puhára pároljuk, majd levesszük róla a fóliát, 200 ºC-ra felmelegítjük a sütőt, és ropogósra sütjük. A babsalátával együtt tálaljuk.
Hozzávalók:
- 1 liter tejszín,
- 2 rúd fahéj,
- 10 szem szegfűszeg,
- 1 narancs héja vékonyan lehámozva,
- 3 csillagánizs,
- 2 cm friss gyömbér,
- 5 lapzselatin,
- 18 dkg kristálycukor
A tejszínt a fűszerekkel, a narancshéjjal és a cukorral együtt gyöngyözve 5 percig főzzük, majd fedővel lefedve 20 percig hagyjuk állni. Ezután leszűrjük, újra felmelegítjük és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Egy őzgerincformát kibélelünk frissentartó fóliával, beleöntjük a tejszínt, megvárjuk, míg kihűl, majd legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük.
Hozzávalók:
- 7,5 dl fehérbor,
- 3 cm friss gyömbér hámozva, karikára vágva,
- 10 dkg barna cukor,
- 6 szem csillagánizs,
- 1 narancs cikkekre vágva
A bort a fűszerekkel, a cukorral és 1 dl vízzel felmelegítjük, kb. 70 ºC-ra. Lehúzzuk a tűzről és 10 percig fedő alatt hagyjuk. Poharakba szűrjük, majd mindegyikbe pár narancsgerezdet teszünk.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Lola és a Mikulás zoknija
- Mindez világ örvendezzék!
- Mese a székely leányról, aki hitt az álmainak
- Hol az öröm télen?
- Gyerekek mondják…
- A mikulásvirág
- Milyen az ajándékozási stílusa?
- Tamással sülve-főve
- Dr. Vekerdy Tamás rovata
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!