Aktuális

“Halló, rendőrség? Lelőhetem a betörőket?”

Csak a vonal másik végén lévő diszpécserre és magára számíthatott az a fiatal nő, akire bűnözők törték rá az ajtót. A karácsonykor megözvegyült kismama inkább lőtt, de megvédte kisfiát.

Csak bátorságának és lélekjelenlétének köszönheti a mindössze 18 éves anyuka, Sarah Dawn McKinley, hogy ő és három hónapos kisfia ép bőrrel megúszták két betörő támadását. Az eset szilveszter éjjel történt Oklahoma államban, Blanchard városában: a kismama hallotta meg, hogy éppen idegenek próbálnak bejutni a lakásába. Csak magára számíthatott, mert nem sokkal előtte, karácsonykor veszítette el férjét, aki rákos beteg volt.

Karácsonykor veszítette el a férjét
Egyedül marad kisbabájával

A bátor nő a rendőrségnek tett vallomása szerint először a bejárati ajtó elé tolta a kanapét, cumit tett a baba szájába, hogy csendben legyen, majd tárcsázta a rendőrséget. A bejelentkező diszpécsertől egy az egyben megkérdezte, lelőheti-e a betolakodókat: „Két fegyver van a kezemben. Megtehetem, hogy rálövök a férfira, ha bejön az ajtón?”

A vonal másik végén lévő diszpécser – szintén egy nő – erre azt válaszolta: „Mindent, amit tud, meg kell tennie, hogy megvédje magát. Azt nem mondhatom, hogy lelőheti, de tegye, amit tennie kell, hogy megvédje a gyermekét.”

A fiatal édesanya végül egy 12-es kaliberű vadászpuskával lesben állt, és azonnal lőtt, amint az egyik betörő, a 24 éves Justin Shane Martin belépett a lakásba. A másik férfi a lövés hallatán elmenekült.

„Választanom kellett”

Az illetékes hatóságok beszámolója szerint Martin azonnal meghalt. A kerületi ügyészség képviselője azt nyilatkozta, hogy a nő jogos önvédelemből lőtt, ezért nem is emelnek vádat ellene: „Jogunk van megvédeni magunkat, a családunkat és a tulajdonunkat” – tette hozzá.

„Választanom kellett közte és a fiam között. Én a fiamat választottam. Amikor betörte az ajtót, valami fényeset láttam a kezében. Először azt hittem, egy pisztoly van nála, de később kiderült, hogy egy 30 centis kés volt. De addig nem láttam, amíg le nem lőttem” – nyilatkozta az anyuka, aki nem bánja tettét. „Egészen máshogy alakulhatott volna, ha nem teszem meg” – jegyezte meg.

A rendőrség szerint az operátor is helyesen tájékoztatta a segítséget kérő nőt, hiszen hasonló esetben az a legfontosabb, hogy a bajban lévő telefonálót megpróbálják megnyugtatni és támogatni. A diszpécsernő később elmondta, nehéz helyzet volt, mert nem tanácsolhatja más lelövését, de ő anyaként is úgy gondolta, hogy mindenáron meg kell védeni a gyerekét.

Elcsípték a lelőtt rabló társát is

A rendőrség szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy nem véletlenül az egyedül maradt anyukánál próbálkoztak, Martin és 29 éves társa ismerhették a családot. Állítólag fájdalomcsillapítókat és más gyógyszereket is el akartak vinni, bár a nő elhunyt férjének szerei már nem voltak a lakásban. A tettesek valószínűleg már egy ideje készültek a betörésre, hiszen Martin nemrég fel is kereste a nőt a lakásán, hogy bemutatkozzon, azt állította, az ingatlan tulajdonosának dolgozik.

Azóta a másik férfit is őrizetbe vették, az ügyész szerint vádat fognak emelni ellene.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top