Aktuális

“Mintha időzített bomba ketyegne a testemben”

Pánikban vannak a mellnagyobbításon átesett nők a gyanús PIP implantátumokkal kapcsolatos nemzetközi hírek nyomán – különösen, hogy legtöbben nem is tudják, milyen anyagot ültettek be nekik. Három nővel beszéltünk, aki már most ügyvédhez fordult.

Hogyha eddig nem riogatták volna még eleget a szépülés nem épp természetes módját választó nőket, most valódi sokkterápia jut nekik a szilikonimplantátumok körül kialakult botránnyal. Pontosabban egy bizonyos, a mellplasztikáknál alkalmazott PIP implantátumokat övező nemzetközi botránnyal. Ráadásul a nők egy jó része – Magyarországon legalábbis – azt sem tudja pontosan, milyen szilikont ültettek be neki. Így a riadalom szinte teljes körű a mellplasztikán átesett nők körében. Magyarországon valójában mintegy ötezren érintettek, többen közülük már ügyvéddel is felvették fel a kapcsolatot.

Hétszázezer garancia nélkül

„Teljes pánikban vagyok – mondja Anna, a 34 éves, kétgyermekes anyuka. – Ráadásul nekem az egész már eddig is kész tortúra volt. Eszter, az első kislányom születése után, biztos a hormonális változások meg nyilván a sok szoptatás miatt megereszkedtek a melleim. 2007-ben csinálták a műtétet, de nem sikerült. Ugyan már nem lógott a cicim, viszont felemás lett a kettő. Rá egy évre az orvos kicserélte, aztán be is gyulladt, nagyon nehezen kezdett rendbe jönni. Azóta végre úgy éltem, hogy nincs több gondom vele, egy éve született Vanda, most meg itt ez a botrány. Mivel nekem PIP implantátumot ültettek be, mindenképpen ki szeretném cseréltetni. Visszamentem a klinikára, de nekik eszük ágában sincs felelősséget vállalni, szerintük ez nem az ő hibájuk. Hétszázezer forintot fizettem, és ezért nem jár semmilyen garancia? Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Vanda miatt még egy fél évig nem is lehet elvégezni a műtétet, úgyhogy most minden napom kész rettegés, nem okoz-e gondot az anyag.”

A 26 éves Zitának két éve volt a műtétje. Nehezen szánta rá magát, de megfogalmazása szerint iszonyú kicsi volt a melle, soha nem érezte magát igazi nőnek. „Összeszedtem minden bátorságom meg a félretett pénzemet, és belevágtam – meséli. – Aztán jöttek a hírek, én meg teljesen bepánikoltam. Korábban is hallottam rémtörténeteket kiszakadt implantátumokról meg arról, hogy mit okozhat a szervezetbe kerülő szilikon, de azt gondoltam, most, a 21. században a technika már ott tart, hogy ilyen biztosan nem fordulhat elő velem. Most meg egészen testközelbe került az egész, azonnal ki akarom cseréltetni. Kerestem persze az orvosom, a rendelőjében viszont a legnyugodtabb hangon közölték, ne aggódjak, nincs semmi baj. Ha vizsgálatot akarok kérni, örömmel megcsinálják, jöjjek csak be, most úgyis akciós az ultrahang, 4900 forint… Azt hittem, rosszul hallok. Most komolyan, itt ennyit foglalkoztak ezzel az egészségre veszélyes üggyel!”

„Nincsen újabb egymillióm az új szilikonra”

A 45 éves Margó férje nyomására vágott bele a dologba, de már bánja: „Évek óta azt hallgattam otthon, miért nem csináltatok már magamnak szép, dögös »cickókat«, a férjem folyton nyúzott, hogy a kedvéért igazán megtehetném. Biztos nagyon bután hangzik és sokan kinevetnek, de idővel eljutottam odáig, hogy aggódni kezdtem, nehogy emiatt veszítsem el őt. Persze nemcsak az elhatározásra, hanem sok-sok pénzre is szükségem volt, hogy teljesítsem a vágyát. Majd hanyatt estem, amikor megtudtam, mibe is kerül egy ilyen beavatkozás. Hitelt is föl kellett vennem, de cserébe valóban gyönyörű mellet kaptam. Szégyen ide, szégyen oda, annyira tetszett, hogy már melltartót sem hordtam mindig. Úgyhogy egészen idáig tökéletesen elégedett voltam, most viszont válaszút elé kerültem. Elmentem megvizsgáltatni, ugyan csak ultrahangot fizettem, az MRI, ami sokkal nagyobb biztonsággal mutatja a mell állapotát, az 80 ezer forint lett volna, de egyelőre nincs szakadás az implantátumon. Azt hittem, megnyugszom majd, de nem. Nincs azóta egy nyugodt pillanatom sem, hogy a híreket hallottam, olyan, mintha időzített bomba ketyegne a testemben: amíg ki nem cserélik, félek. Csakhogy nincsen újabb egymillióm az új szilikonra, egyedül nevelem most már a két gyerekem, a rendelőben meg persze hallani sem akarnak arról, hogy garanciálisan végezzék el a műtétet.”

Szétrobbant a testében a szilikon

Pongrácz Krisztina ügyvéd
Pongrácz Krisztina ügyvéd

A három asszony más-más élethelyzetben és anyagi háttérrel, de ugyanazzal a problémával kereste meg Pongrácz Krisztina ügyvédet. Még időben, hiszen hármójuknál még nem történt dráma, nem úgy Krisztina korábbi ügyfelénél, akinek esete már a bíróság előtt van és akinek ügye bizonyítja: nem mesterségesen keltett pánikról van szó. Vélhetően ez az asszony volt a PIP implantátumok első magyar áldozata. Ő már végigélte mindazt, amitől sorstársnői annyira rettegnek, a kártérítés viszont nála sem biztos. Jóllehet a nála használt PIP-ről már akkor kiderült, hogy az implantátumokba betöltött anyag nem felelt meg az előírásoknak, a felhasznált szilikongélre nem volt egészségügyi felhasználási engedély, ezért már a gyártásból is visszavonták. Andrea most a bíróságon keresi az igazát, a műtét árának megtérítését, illetve a kálváriája, kiesett munkaideje miatt nem vagyoni kártalanítását is kéri. „Én már a műtét után egy hónappal mondtam az orvosnak, hogy nem erre számítottam – mondja. – Az egyik mellem egészen másként állt, az amúgy is túl nagy mellbimbóim pedig még nagyobbak lettek. Ő csak annyit mondott, ez ilyen, ezzel nem tud mit csinálni. Sok mindent nem tudtam tenni, elfogadtam, hogy belőlem ezt lehet kihozni. Csakhogy egy-két év után a mellem kezdett újból megereszkedni, de nem is akárhogyan. Teljesen eldeformálódott, az eredmény még csúnyább lett, mint a műtétet megelőzően. Elmentem egy másik orvoshoz, itt azonban gyorsan kiderült: nemcsak esztétikai hiba van, hanem más baj is, ami pontosan csak az újabb műtétnél derült ki. Az orvos teljesen le volt döbbenve, azt mondta, ilyet még nem látott. Az implantátum valósággal szétrobbant, a szilikon egy része pedig kifolyt. Ez a beavatkozás már sokkal több kellemetlenséggel járt. Felvarrás és új implantátum… az egyik seb ráadásul szinte eltályogosodott. Decemberben volt a műtét, én még februárban is kötözésre jártam, dolgozni, de még vezetni sem tudtam” – meséli kálváriáját Andrea.

A felelősség nem kérdéses, még akkor sem, ha a beavatkozás idején az orvosok jóhiszeműen használták a szilikont, amiről csak később derült ki, hogy hibás. Az azonban, hogy a pácienst ezért megilleti a kártalanítás, az ügyvédnő szerint nem vitatható. Hihetetlen, hogy mégis pereskednie kell. „Jogos, hogy az érintett nők meg szeretnének szabadulni ezektől az implantátumoktól, még ha ma még nem is tisztázott, pontosan milyen anyagok vannak bennük” – véli a konzultáns plasztikai sebész, aki szerint önmagában az a tény, hogy ezek könnyen kiszakadnak, már komoly kockázatot jelent. A szilikon ugyanis a szervezetben megtámadja a nyirokmirigyeket, s pillanatok alatt szétterjed, ami gyulladásokat és más problémákat okozhat.    

Biztonságos?

Ugyanakkor a PIP implantátumok körül kialakult nemzetközi botrány a szakemberek szerint nem kérdőjelezheti meg a szilikonimplantátumok létjogosultságát általában. Továbbra is érvényben van az az 1998-as szakmai állásfoglalás, miszerint a szilikonimplantátum beültetése nem rejt magában különösebb veszélyt (természetesen ez a megállapítás a kontrollált technikával és az arra alkalmas, ellenőrzött anyagok felhasználásával készült implantátumokra vonatkozik). Az implantátum burkának sérülése, szakadása nélkül nem kerülhet ki a szilikon a környező szövetekbe, és így nem is lehet annak egészségkárosító hatása – nincs okuk aggódniuk tehát azoknak, akik másfajta anyagot viselnek, akik pedig a gyanúsból kaptak, jó ha tudják, hogy az implantátum szakadását, repedését az emberi szervezet jelzi, gyulladás, fájdalom, duzzanat, melltorzulás formájában – ezt persze senkinek nem kellene megvárnia. Kérdés, hogy meddig hárítják még a felelősséget az érintett klinikák.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top