Aktuális

Már itthon is: “Férfiaknak tilos a belépés!”

Hogy a titokban fondorkodó feminista lobbinak vagy épp ellenkezőleg, a nőkből meggazdagodni vágyó dörzsölt vállalkozóknak köszönhetően, nem tudni, mindenesetre egyre több szolgáltatást kínálnak "csak nőknek" jelzéssel.

Már itthon is: „Férfiaknak tilos a belépés!”Pinkre mázolt taxi, benne tűsarkú cipőben ül a sofőr, az autó pedig kizárólag női utast szállít – egy cseppet furán hangzik, nem? Elsőre nem is könnyű eldönteni, hogy a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák cinikus karikatúrájáról vagy hasznos szolgáltatásról van-e szó. No és persze hol máshol találták volna ki ezt, ha nem Dubajban, a világ egyik legexcentrikusabb, kőgazdag és súlyosan férfiközpontú arab államában?

Azóta egy sor hasonló, csak nőknek szóló szolgáltatást találhatunk a világ más tájain is: Nepálban például több olyan túraszervező cég hirdeti magát, amiben a tulajdonostól a hegyi vezetőig mindenki szigorúan csak nő lehet, Indiában külön metrószerelvényt tartanak fenn a nőknek, Kínában testőrnőket képeznek az erre vágyó üzletasszonyoknak, Olaszországban pedig egyre több olyan hotel épül, amit kifejezetten nőknek szánnak.

Bármi is a helyzet más országokban, úgy tűnik, a feminin szolgáltatások tekintetében mi, magyarok csúnya lemaradásban vagyunk: ugyan volt próbálkozás kizárólagos wellness-szállodára, de jelenleg csak az edzéseinkből zárhatjuk ki a férfiakat.

Beszélgetve acélozzák a testüket

Már itthon is: „Férfiaknak tilos a belépés!”Úgy látszik, az izzadásban vagyunk a legszégyenlősebbek: nem szeretjük, ha esetleg mustrálnak minket, amikor kilóinkat szeretnénk ledolgozni – jobbára smink nélkül. Csak nőknek több fitnesztermet is nyitottak az elmúlt években, köztük olyat is, ahol nemcsak a vendégek közé, de a személyzet soraiba sem léphet férfi. „Hozzánk olyan nők járnak, akik gátlásosabbak annál, hogy kigyúrt macsók és bronzosra szolizott cicababák pásztázó tekintete előtt tornázzanak, és emiatt nem szeretnének hagyományos konditerembe járni – mondja Thomas Bernadette, a Curves hálózat magyarországi képviselője. – Itt nyitott, befogadó és oldott környezetben élvezhetik az önfeledt mozgást, és még akkor sem szólják meg őket, ha nem követik a legújabb edzőruha-trendet.”

A női fitneszteremben kör alakban helyezik el az edzőgépeket, középen a tréner figyeli az eseményeket, és segít, ha valaki elakad. Eközben a nők egymással beszélgetve, kellemes zenei aláfestésre formálódhatnak.

“Nem jobbra és balra kanyarodunk, hanem a piros és a kék szalag felé”

Nincsenek türelmetlen tanárok, lekezelő kiselőadások a kevés hazai női autósiskola egyikében. Ettől függetlenül adódik a kérdés, hogy vajon egy olyan egzakt dologban, mint a KRESZ-szabályok gyakorlati alkalmazása, vajon miben jelentkezik a nemek közti különbség.

“A nők agyműködése genetikailag más: csak hogy a legjellemzőbbeket kiemeljem: nagyobb szükségük van az empatikus kommunikációra, a türelemre és kissé máshogy érzékelik a teret, mint a férfiak – mondja Pető Attila, a Mosolyzóna suli vezetője. – Ezért a mi oktatóink sokkal türelmesebben, kedvesebben magyaráznak a tanulóknak, mint máshol.” Persze nem csak ebben áll a különbség: az oktatás módszertana is részben más: például piros és kék színek jelölik a jobb és bal oldalt az autóban, így azok sincsenek bajban, akik stresszhelyzetben annyira leblokkolnak, hogy azt sem tudják, merre van a bal és a jobb.

Vékonyka eredmények

Úgy tűnik, hazánkban még bőven van tennivalója a „girl power” aktivistáinak, hiszen a rózsaszín hotelek és taxik világától messze állunk, sebaj, addig is járunk a budapesti Rudas fürdő női napjára – ezt ugyanis mi, nők küzdöttük ki magunknak. 

Kedves olvasó, te honnan zárnád ki a férfiakat, ha lehetőséged lenne rá?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top