Aktuális

A Sárkány évére “rendelik” a gyerekeket

Sárkány éve kezdődött a kínai horoszkóp szerint. A Távol-Keleten úgy tartják, hogy az ilyenkor születettek (vagyis a sárkánybébik) erősebbek, okosabbak és gazdagabbak lesznek társaiknál, ezért rengeteg kínai család erre az évre tervezte be a gyerekvállalást. Okozhat-e demográfiai katasztrófát az ázsiai szülésdivat?

A Sárkány Évére – Majd jön a baba, ha jönnie kell! – sok fiatal pár így gondolkodik. Ők azok, akik hisznek a sorsban, és a gyermek születését misztikus, ugyanakkor természetes folyamatnak tartják. Legtöbbünknek furcsa az, ha ebbe a folyamatba kívülről beavatkoznak, csak hogy valamilyen szempontból kedvezőbb időpontban jöjjön világra az utód.

Catherine Mok egy modern, dolgozó kínai nő, aki a most elkezdődött és jövő február 9-én végződő Sárkány évére tervezte be gyermeke születését: „A Sárkány jegy különleges. Természetesen nem vártam volna tíz-tizenkét évet csak azért, hogy a babám a Sárkány évében szülessen, de egy évre el tudtam emiatt halasztani a gyerekvállalást” – mondja. Catherine annak ellenére is kitartott a döntése mellett, hogy a költségei várhatóan sokkal magasabbak lesznek, mint előző gyermekénél, aki a kevésbé népszerű Patkány évében jött világra. Mások is így vannak ezzel. „Olyan bátor lesz, mint egy szamuráj” – mondja a 34 éves Quiao Chen, aki egyike lesz az első olyan New York-i kínaiaknak (félmilliós közösségük van az amerikai metropolisban), akiknek a gyereke a most kezdődő kínai holdújévben születik. „Jó néhány olyan anyukával találkoztunk, akik arra kértek minket, hogy valahogy toljuk ki a szülésüket néhány nappal vagy héttel a holdújév miatt. Most még vihar előtti csend van, de az idei év valószínűleg szülési rekordot fog dönteni az osztályunkon. Mintegy 25 százalékos születésiszám-növekedést várunk a tavalyi évhez képest” – meséli a New York belvárosában található szülészeti osztály egy munkatársa.

Miért fontos a Sárkány éve?

Nem azért, mert a kínaiak gyerekkorukban túl sok Bruce Lee-filmet néztek, hanem azért, mert sok-sok évszázadon át a sárkány volt a kínai uralkodók szimbóluma. Ők a bölcsességet, a gazdagságot, a bátorságot, a szerencsét, az erőt és az ügyességet testesítették meg a nép szemében. A holdújév január 23-án köszöntött be és 2013. február 9-én ér véget. Mindig a Nyúl évét követi, és tizenkét évente kerül rá sor. Ázsiában a holdújévet (ami egyben tavaszünnepnek is számít) nemcsak Kínában, hanem Tajvanon, Malajziában, Japánban, Vietnamban és Szingapúrban is megünneplik, de minden olyan országban, ahol jelentősebb kínai kisebbség található, fontos a Sárkány éve (vagyis jelenleg a világ népességének körülbelül a negyedét érinti).

A Sárkány Évére Hogy a szülésidőzítés igen elterjedt szokás, jelzi, hogy Hongkongban a szakértők azt várják, idén 5 százalékkal több baba fog születni, mint egy évvel korábban, a legtöbb kínai nagyvárosban pedig átlagosan 10 százalékos növekedéssel számolnak. Van mire alapozniuk. Utoljára 2000-ben és 1988-ban volt Sárkány-év, és ezekben az esztendőkben nemcsak a szülések száma nőtt körülbelül 10 százalékkal, hanem a házasságkötéseké is 12-vel.

Robbanó bababiznisz

Ha valaki azt szeretné, hogy gyermeke még a Sárkány évében szülessen, legkésőbb május elejéig gondoskodnia kell a fogantatásáról. A hagyományos módszer hívei mellett sokan vannak, akik nem bízzák a dolgot a véletlenre. Hihetetlen, de képesek inkább a lombikmódszert választani, csak hogy jól „időzítsék” a babát. Mivel a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó kínai kórházakban gyakorlatilag lehetetlen időpontot foglalni, sok család hajlandó akár Angliáig vagy az USA-ig repülni ezért. Csakhogy a klinikák forgalma ott is jelentősen nőtt, klinikánként legalább 30 százalékkal, de volt olyan amerikai kórház is, ahol egyenesen 250 százalékos növekedésről számoltak be.

A herendi sárkányra is harapnak
A kínai exportra szakosodott luxuscikkgyártók komoly forgalmat remélnek az idei évre bevezetett sárkánymotívummal díszített termékeiktől. Ebben a sorba csatlakozott be a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. is, melynek porcelánsárkány figuráját a legjobb ajándéktippek közé válogatta be a neves Vogue magazin. A társaság impozáns: a magyar cég a Vertu luxus-mobiltelefonjai, a sárkánymotívumos ékszerekkel és arannyal díszített Versace-táskák és a speciális, külön a Sárkány évére dizájnolt Rolls Royce modell mellett kapott helyet a lapban.

A szülésekből mindig is számos iparág élt meg – ez még Magyarországon is így van, ahol nem hisznek tömegek a kínai horoszkópban. De nemcsak ez, a házasságkötések fellendülése is jót tesz a gazdaságnak. Mivel a házasulók általában közös lakásban gondolkodnak, ezért a szakértők idén az ingatlanpiac szárnyalását várják. Minden olyan cég, ami babákhoz kapcsolódó termékek gyártásával foglalkozik, jó évnek néz elébe. A bébipapit, babakocsit, babaruhákat és tejport gyártó vállalatok mind nagy növekedést várnak a Sárkány évétől. A kórházak és klinikák szülészeti osztályain (ahol a szolgáltatások ára idén 20 százalékkal ugrik meg, ráadásul a legtöbb helyen a kórházi ágyak már augusztusig le vannak foglalva) dolgozókon kívül a dadák is jó évre számíthatnak. Egy dada idén 15–25 százalékkal többet kérhet el Kínában a munkájáért, mint egy évvel ezelőtt.

Okozhat-e katasztrófát a bababumm?

Nálunk nagyon is jót tenne egy efféle „Sárkány-év”, ám Kínában kevésbé örülnek neki a szigorú népességszabályozás miatt. A világ lakosságának növekedési motorja ma már elsősorban nem Kína, de azért a bababumm így is érzékelhető lesz. Mivel a holdújévet nemcsak Kínában, hanem néhány szomszédos országban, Szingapúrban és Tajvanon is megünneplik, így olyan országok népességnövekedésében segíthet, ahol már elindult a lakosság elöregedése. A tajvani hivatalnokok bizakodók: a legutóbbi Sárkány-évben, 2000-ben Tajvanon körülbelül kétszázezerrel több gyerek született.

 Hírességek, akik a Sárkány évében születtek:

Bruce Lee, Bill Clinton, Al Pacino, John Lennon, Keanu Reeves, Liam Neeson, Reese Witherspoon, Salvador Dalí, Nicolas Cage, Sandra Bullock, Russell Crowe, Raquel Welch, Calista Flockhart

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top