nlc.hu
Aktuális
Minden sikeres don mögött áll egy donna?

Minden sikeres don mögött áll egy donna?

Nők, akik megsértették az omertát, azaz a maffia hallgatásra vonatkozó törvényét, csak hogy elmesélhessék, milyen az élet egy bűnöző oldalán.
Minden sikeres Don mögött áll egy Donna?

A lányok vonzódnak a rosszfiúkhoz. Az önző, veszélyes, hűtlen férfiak levesznek minket a lábunkról, mert ezeket a vonásokat a férfiassággal azonosítjuk. Az Investigation Discovery csatorna I Married a Mobster (Maffiózóhoz mentem feleségül) című nyolcrészes dokumentumfilm-sorozata azonban nagy valószínűséggel egy életre elvette a kedvét a rosszfiúktól azoknak a nőknek, akik hajlamosak a Keresztapa-trilógia vagy a Maffiózók sorozat által táplált hamis bűnözőkultusz csapdájába esni.

Linda Scarpa, a Kaszás lánya
Linda Scarpa, a Kaszás lánya

Apám, a „Kaszás”

Azt hisszük, pontos elképzelésünk van arról, hogyan néznek ki és milyenek valójában azok a nők, akik a szervezett bűnözéssel kötnek házasságot: gyönyörűek és vékonyak, nyersek és harsányak, odavannak az olcsó csillogásért, és nincsenek különösebb aggályaik amiatt, hogy az őket körülvevő ízléstelen pompa milyen bűncselekmények révén került a birtokukba. Amikor a férjük vagy a szerelmük börtönben ül vagy vád alá kerül, ők akkor is a manikűrösnél töltik az idejüket, a hajukat melíroztatják vagy a butikokat járják leopárdmintás tűsarkúikban, és semmi gondjuk a világon.  
Ehhez képest a valóság az, hogy aki a maffiához köti az életét – főleg ma, amikor ez az intézmény már rég túl van a hőskorán, és jó ideje leszálló ágba került –, annak ennél sokkal göröngyösebb út jut osztályrészül, ez az út ugyanis végeredményben magányhoz, életveszélyhez és nyomorhoz vezet. Kérdezzék csak meg például Linda Schirót, a hírhedt New York-i Columbo klán legendásan kegyetlen kápójának, a Kaszásnak becézett Gregory Scarpának az özvegyét. Scarpa leginkább arról volt ismert, hogy nem adta ki a gyilkosságokat másnak, inkább maga intézte őket. És ahogy mondják, imádta a munkáját.

Linda Schiro, a Kaszás élettársa
Linda Schiro, a Kaszás élettársa

Sehol nem érhetők tetten olyan nyilvánvalóan a szervezett bűnözéssel való kapcsolat káros mellékhatásai, mint a hatvanöt éves Linda Schiro és lánya, a negyvenkét éves Linda Scarpa arckifejezésén. „Az életem minden, csak nem csillogó tündérmese. Inkább a pokolhoz hasonlít” – hangsúlyozza Schiro, akit mindenki csak „Nagy Lindának” nevez, míg a lányát „Kis Lindának”. Nagy Linda napjai nagy részét ma egy gyéren bútorozott Staten Island-i bérelt lakás konyhapultjánál tölti, nem pedig olyan büféasztaloknál, amelyeket lopott gyémántokkal és arannyal megrakott nők zsonganak körül, mint harminc éven át, amíg Scarpával élt. Az apró  lakás bérleti díját Kis Linda teremti elő hasonlóan parányi jövedelmével, amit sörértékesítéssel keres. Hogy hová tűntek apja, Greg Scarpa dollármilliói, azt még azoknak a szövetségi nyomozóknak sem sikerült kideríteni, akik 1992-ben letartóztatták gyilkosságért és zsarolásért.
A két Lindának ma nincs semmije: elúszott a háromszintes ház, a floridai nyaraló, a New York-i luxusapartman, a gyors kocsik. Ehelyett Kis Linda négy gyereke pénzt kunyerál, hogy elmehessenek a Burger Kingbe, Nagy Lindának pedig a pszichiátriai intézetekben töltött idő óta nincs hová máshova mennie, csak a lányához.
Linda Schiro még tinédzser volt, amikor egy életre beleszeretett Greg Scarpába, és bár sosem házasodtak össze, harminc éven át, egészen Scarpa haláláig társa volt jóban-rosszban, végigszenvedte vele a bandaháborúkat ugyanúgy, mint a fiuk elvesztését. És Linda még ma is azt állítja, hogy kegyetlen foglalkozása ellenére Scarpa, aki 1994-ben AIDS-ben halt meg, gondoskodó és odaadó férj volt, és jó azokkal, akiket szeretett.

Elvakította a csillogás

Nagy Linda szívesen mesél előző életéről: „Először Greggel ültem repülőgépen, és amikor elmentünk bevásárolni, egy egész ruhatárnyi ruhát vett nekem.” A lánya, Kis Linda elhúzza a száját, amiért az anyját el lehetett csábítani ilyen földi hívságokkal. „Ne felejtsd el, mama, hogy embereket ölt.” A kislány mint klasszikus maffiózó-hercegnő nőtt fel, és tinédzserkorában kezdte csak érezni, hogy valami nagyon nincs rendben.
Persze Greg Scarpa lányának lenni megvoltak a maga előnyei: fix asztal a legjobb vendéglőkben, az üzletekben az eladók anélkül adtak neki ruhákat, hogy fizetnie kellett volna értük, és a srácok az utcán tisztelettudóan elhallgattak, ha ő haladt el mellettük. De amint akár csak egy apró kis nézeteltérése is támadt valakivel – egy fiújával vagy egy pincérrel a klubban –, az illető vagy eltűnt, vagy csúnyán megverve került elő. Egy idő után már félt közel kerülni bárkihez is. „Imádtam az apámat, ő jelentett számomra mindent, de ezt nem vette be a gyomrom.”

Az anyjának nem voltak hasonló fenntartásai. Nagy Linda nagyon szegény családból származott, Scarpával tizenhét éves korában találkozott. Scarpa ekkor már meglett, nős férfi volt négy gyerekkel, de az idők folyamán annyira közel kerültek egymáshoz, hogy mindenbe beavatta a lányt: tudott a rablásokról, gyilkosságokról és arról is, hogy a férfi az FBI besúgója. Nagy Linda a lányával már akkor sem jött ki jól, amikor Greg Scarpa még élt. Most azonban össze vannak zárva egy lakásba, úgy tűnik, örök életükre. Kisebbik Linda sokáig visszautasította az interjúajánlatokat, s még ma is nehezére esik beszélni. „Amikor azokra gondolok, akiknek a gyerekeit az apám megölte, csak az jut eszembe, hogyan nevezhetném én magamat áldozatnak?” Nagy Linda egy számítógép mellett tölti a napjait, és vagy a meggyilkolt fia, Joey tiszteletére létrehozott weblapot gondozza, vagy olyan szülőkkel beszélget, akiknek szintén megölték a gyerekét. A lánya négy gyerekére csak fél szívvel figyel oda, valójában a múltban él, és az elvesztett életét siratja. Kicsit olyan, mint az egész maffia. Ma gyakorlatilag minden jelentős amerikai maffiózó rács mögött van, s bár a szervezet még nem halott, de a végnapjait éli. Nem csoda, hogy Tony Soprano, a Maffiózók sorozat hőse is depresszióba esett: hiába, már a donok élete sem a régi.  

Túl sokat tud?

Angela Calvancante
Angela Calvancante

Azoknak a nőknek, akik egy maffiacsaládba születnek bele, sokszor szinte esélyük sincs, hogy kiszabaduljanak a bűnszövetkezet szorításából. Angela Calvancante például Sal Boninába szeretett bele, aki a Lucchese maffiacsalád egyik fontos emberének fia volt. Sal Boninának alkohol- és kábítószer-problémái voltak, a Lucchese családhoz való kötődése miatt viszont Angela csak nagy nehézségek árán tudta elhagyni őt. A maffia omerta szabálya, vagyis a hallgatás törvénye rá is vonatkozott: féltek, hogy túl sokat tud, és ha lelép, beszélni kezd. Végül sikerült elválnia, a férje pedig hajléktalan drogfüggőként halt meg.

Cheryl Caruso
Cheryl Caruso

Nem tudta, hogy bűnöző a férje

Cheryl Caruso, a szőke bombázó Long Islandről meggyőződéssel hajtogatja: neki fogalma nem volt róla, hogy a férje érintett a szervezett bűnözésben. Ő úgy tudta, a férfi nyomdaipari cége virágzik olyannyira, hogy megengedhetik maguknak a fényűző életstílust. Cheryl mesevilága azonban hirtelen szilánkjaira hullott, amikor Phil Caruso zsarolás és drogkereskedelem vádjával került bíróság elé. Az asszony ott maradt egyedül, pénz nélkül a két lányával.

A New York Postnak adott nyilatkozatában meséli: „Emlékszem rá, amint hallom, hogy a bíró azt mondja: Bűnös, a büntetése tizenöt évtől életfogytiglanig terjedő fegyház. Azt sem tudtam, mit csináljak. Csak ezt a pár szót értettem meg az egész szövegből. Ezek jelentették a tündérmesém végét.”

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Minden sikeres Don mögött áll egy Donna?A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Soma – „Cigány lányokat tanítok meditálni”
  • Minden sikeres don mögött áll egy donna?
  • Jelmezbál lesz nálunk!
  • A spiritualitás dicsérete
  • Neveljen orchideát!
  • A színek hatása
  • Tamással sülve-főve
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top