Gyömbéres-zabpelyhes keksz
Hozzávalók:
- 17 dkg kókuszreszelék
- 17 dkg zabpehely
- 20 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 20 dkg barna cukor
- 3 ek. golden/nádcukor/szirup
- 1 ek. gyömbérpor
- 1 tk. szódabikarbóna
A keksz hozzávalóit alaposan összekeverjük. Hűtőben legalább 2 órán át dermesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral. A kekszből pingponglabda nagyságú golyókat formázunk, majd lelapítjuk, és a sütőpapírra tesszük. Nem kell megijednünk, ha túl törékenynek találjuk a tésztát, biztosan egyben fog maradni. 10-12 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, dobozba téve hónapokig eláll.
Zöldséges metélt
Hozzávalók:
- 25 dkg széles metélt
- 1 szál sárgarépa
- 15 cm póréhagyma
- 1/6 fejes káposzta
- 2 fej lila hagyma
- 1 csokor koriander
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 cm friss gyömbérgumó
- 2 ek. olaj
A mártáshoz:
- 3 ek. sós szójaszósz
- 1 ek. szezámolaj
- 1 ek. méz
- ½ dl víz
A zöldségeket vékony metéltre vágjuk. A mártás hozzávalóit összekeverjük. Egy wokot felforrósítunk, beleöntjük az olajat, és a póré kivételével rátesszük a zöldségeket. Hirtelen nagy lángon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pórét is. Rögtön utána ráöntjük a mártást, és összeforraljuk. Közben – úgy időzítve, hogy nagyjából egyszerre készüljön a zöldséggel – sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, és öblítés nélkül a zöldségekhez adjuk. Jól összeforgatjuk, és friss korianderrel megszórva tálaljuk.
Gyömbéres kacsa
Hozzávalók:
- 4 db kacsacomb
- 1 ek. gyömbérpor
- 2 ek. édes szójaszósz
- 1 tk. tengeri só
- 2 db friss chili
- 1 ek. szezámolaj
- 4 ek. étolaj
- 1 db zöld citrom
- 4 gerezd fokhagyma
A fokhagymát karikára vágjuk, a zöld citrom héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk, a chilit felkarikázzuk. Az olajakkal, a sóval és a gyömbérporral összekeverjük. A megtisztított kacsacombokat beleforgatjuk a pácba, és egy napra a hűtőbe tesszük. Másnap betesszük egy lábosba, ráöntjük az összes páclevet, 2 dl vizet öntünk alá, és fedő alatt egészen kis lángon puhára pároljuk. Kb. 2 óra. Sült zöldségekkel és gyümölcsökkel, esetleg pirított tésztával is kínálhatjuk.
TIPP: természetesen másfajta tésztával (durum) is készülhet.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Soma – „Cigány lányokat tanítok meditálni”
- Minden sikeres don mögött áll egy donna?
- Jelmezbál lesz nálunk!
- A spiritualitás dicsérete
- Neveljen orchideát!
- A színek hatása
- Tamással sülve-főve
- Dr. Vekerdy Tamás rovata
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!