Aktuális

A Tiszát már jég borítja, befagyhat a Duna is

Vastag jég borítja a Balatont, a Velencei-tavat és a Tiszát – a hétvégi hidegrekordok nyomán befagyhat a Duna is.

A Balatonon és a Velencei-tavon már hétvégén is lehetett korcsolyázni
A Balatonon és a Velencei-tavon már hétvégén
is lehetett korcsolyázni

A Balatonon és a Velencei-tavon már hétvégén is lehetett korcsolyázni, ám mostanra olyan alacsonyra csökkent a hőmérséklet, hogy folyóink is befagyhatnak. A Tiszán már megállt a jégzajlás: úgynevezett állójég alakult ki, és mint az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, a Dunán is „a jégképződés kritikus határára csökkent a vízhőmérséklet”; a folyó teljes hosszában közepes zajlás kezdődött – a jégtörő hajók már készenlétben.

A Tiszán kialakult állójég vastagsága 10–20 centiméter, végig hó borítja, a mellékfolyókon is masszív a páncélzat. A Balatonnál a part mentén mindenütt 10-12 centi vastag a jég, a Velencei-tavon hasonló a helyzet.

Nem csoda, hogy folyóink is befagynak, hiszen több mint ötvenéves nappali hidegrekordok dőltek meg a hétvégén. Mint Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: február 4-én, szombaton az 1950-es nyíregyházinál (–12,5 Celsius-fok) is alacsonyabb hőfokot: –13,2-t mértek, február 5-én pedig a legalacsonyabb maximumrekord mostanáig mínusz 9,8 fok volt (1956, Orosháza), ám Nyíregyháza aznap is győzedelmeskedett –11,3 Celsius-fokos hőmérsékletével.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top