(Az árnyalat természetesen passzol az ünnepi asztalon használt szalvéta színéhez.)
Valentin-napkor (és máskor sem) valamiért nem ebben hiszek, hanem a gyorsan, akár előre is elkészíthető, könnyed, látványos fogásokban. Most is olyan menüt állítottam össze, melynek elemei – a csirkesütés kivételével – mind-mind elkészíthetők előre is, így tényleg nyerünk egy kis időt arra a szuper sminkre, és talán még a lábköröm lakkozása is belefér. Utóbbit nyugodtan elhagyhatjuk, de a csirkesütés idejével nem érdemes fukarkodni: az alacsonyabb hőfokon történő, hosszú sütéstől a csirkehús szinte magától omlik le a csontról. Ezzel párunkat akkor is levesszük a lábáról, ha esetleg morgolódna, hogy miért csak gyümölcs a főétel körete. Különben is, elnehezített gyomorral az este további része nem lenne túl romantikus, ugye?
Lila hagymás-túrós réteskosár paradicsomsalátával
Hozzávalók 6 kosárkához:
- 1 fej lila hagyma
- olívaolaj
- 25 dkg túró
- 1 dl tejszín
- 1 egész tojás
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 1 csokor friss bazsalikom
- 3 dkg vaj olvasztva
- 5 lap kész réteslap (35×35 cm)
- 3-4 szem paradicsom
A megtisztított lila hagymát kockázzuk fel, kevés olívaolajon lassan dinszteljük édesre. A túrót törjük át, keverjük el a tejszínnel, a dinsztelt lila hagymával és a tojással. Sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a bazsalikom felét, felaprítva. A réteslapokat vágjuk 4 részre (négyzet alakban), majd olvasztott vajjal megkenve, helyezzünk egymásra 3-3 lapot, egymáshoz képest 45 fokban elforgatva. Helyezzük a réteslapokat muffinformába, majd mindegyikbe kanalazzunk 3-4 evőkanál túrós tölteléket. Toljuk 180 fokos sütőbe, és süssük 20 percet. Hagyjuk a formában kihűlni, majd óvatosan
vegyük ki. A paradicsomsalátát frissen készítsük, tálalás előtt: kockázzuk fel a paradicsomot, a maradék bazsalikomot csíkozzuk fel, keverjük el a paradicsommal, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg kevés tengeri sóval. Kínálhatunk mellé zöldsalátát is.
Lassan sült gyümölcsös-rozmaringos csirke
Hozzávalók:
- 1 egész tanyasi csirke
- 5 dkg vaj
- só, frissen őrölt bors
- 7-8 ág friss rozmaring
- 2 alma
- 2 körte
- 2 narancs
- 3 dl száraz vörösbor
- 1 evőkanál cukor
- szegfűszeg
- fahéj
- 1 darab gránátalma
Vajjal kenjünk ki egy sütőtálat. A csirkét mossuk, szárítsuk meg, kenjük be a bőrét vajjal. Sózzuk, borsozzuk, tegyük mellé a rozmaringágakat, egyet-kettőt a csirke belsejébe, fél-fél naranccsal, almával és körtével együtt. Fedjük le alufóliával, és süssük 160 fokon 60 percig.
Vegyük le a fóliát, süssük további 50-60 percet, még mindig 160 fokon.
Közben a maradék körtét, almát és narancsot vágjuk cikkekre, és főzzük 15 percet a 2 dl vízzel hígított borban, amibe beleszórjuk a cukrot, és fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük.
Növeljük a sütő hőfokát 230 fokra, pirítsuk meg a csirkét kb. 20-25 perc alatt. Szedjük köré a borban főtt gyümölcsöket, szórjuk meg gránátalmaszemekkel, és tálaljuk.
Narancsos tiramisu fahéjas mézes lappal
Hozzávalók:
A mézes laphoz:
- 17 dkg liszt
- 1-1 teáskanál őrölt gyömbér és fahéj
- csipet só
- csipet szódabikarbóna
- 6 dkg vaj
- 10 dkg méz (kb. 1 dl)
- 1 tojássárgája felverve
A krémhez:
- 50 dkg mascarpone
- 1,5-2 dl tej
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dl frissen facsart narancslé
- 0,5 dl limoncello (olasz citromlikőr)
- étcsokoládé
- és reszelt narancshéj a díszítéshez
Két vagy akár három nappal korábban készítsük el a tésztát: keverjük el a lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával. Morzsoljuk el vele a vajat, adjuk hozzá a mézet és a tojássárgáját, dolgozzuk össze, formáljunk belőle cipót. Tegyük legalább 30 percre a hűtőbe. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc
alatt süssük készre.
Tálalás előtti nap állítsuk össze a desszertet: a mascarponét keverjük simára a tejjel, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A narancslevet keverjük el a citromlikőrrel. A mézes lap felével béleljünk ki egy
mélyebb tálat, locsoljuk meg egyenletesen a likőrrel kevert narancslé felével. Kenjük rá a mascarpone felét. Helyezzünk rá újabb réteg mézes tésztalapot, locsoljuk meg a narancslé másik felével, kenjük rá
a maradék mascarponekrémet.
Tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Tálaláskor szórjuk meg reszelt narancshéjjal és étcsokoládé-forgáccsal.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Meryl Streep: Lady vasból, a szíve aranyból
- Vajon ő az igazi?
- Hidegterápiával a fájdalom ellen
- Lenyúlhatja a páromat?
- Valentin vacsora a sztárbloggertől
- A lánykérés itt van a levegőben
- 6 kérdés a potenciazavarról
- Varró Dani: Misi és a fegyelem
- Dr. Vekerdy Tamás rovata: Segítség! Akaratos az unokám!
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!