Aktuális

6 kérdés a potenciazavarról

A világhálón számos olyan fórum van, ahol a férfiak hosszú oldalakon át kizárólag a potenciaproblémáikat taglalják. A kék pirulát mint valami csodaszert emlegetik. De vajon mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?
6 kérdés a potenciazavarról

Azaz a merevedési zavarok vagy a gyógyszer?
Mekkora nyomás nehezedhet a teremtés koronáira, ha ennyire szenvednek ettől a problémától? Erről kérdeztük Bede Zsuzsanna szexuálpszichológust.

1. Több férfi szenved ma merevedési zavartól, mint száz évvel ezelőtt?

– Nehéz ezt megmondani. Az orvostudomány fejlődése elhitette velünk, hogy mindenre van gyógyszer, így erre a problémára is, ezért sokkal többen fordulnak vele orvoshoz, jobb esetben pszichológushoz. Ugyanakkor a kultúrtörténeti emlékekből tudjuk, hogy a férfierőt azelőtt is misztifikálták, a hatalom szimbólumának tekintették, és a férfiak mit nem adtak volna a mi kék pirulánkért.
A római katonák valószínűleg ugyanúgy húzták a strigulákat az asztallapba, ha újabb nőt sikerült elcsábítaniuk, és dicsekedtek egymásnak a szexuális bravúrjaikkal, mint a mai férfiak. A teremtés koronáinak teljesítménycentrikus szemlélete, mint tudjuk, zsigeri eredetű.

2.  A fórumokon azt írják, ha az urológus nem talál szervi bajt, szó nélkül felírja a gyógyszert. Valóban ez lenne a megoldás?

– A gyógyszer önmagában kevés. Nem vagyok ellene, mert valóban növeli a férfiak önbizalmát, biztonságot nyújt a szexuális életükhöz, és ez már fél gyógyulás. De mellette szükség lenne a lelki okok felkutatására is, mert különben a kezelés abbahagyása után ismét jelentkezik a tünet. Ne felejtsük el, hogy a merevedési zavarok hátterében többnyire nem szervi baj áll, hanem valamilyen pszichés vagy életmódból eredő probléma.
Kivéve persze az időskori tüneteket. Az orvosi neve is erre utal: funkciózavar, ami nehezen ugyan, de megszüntethető.

3. A legtöbb férfi túlhajszoltságra vagy szorongásra panaszkodik…

– Ezek a fő okok. Túl gyorsan akarunk élni, az emberi szervezet nem erre van berendezkedve. A másik fontos előidéző a túlzott megfelelési kényszer. Mostanában egyre több harmincas férfi keres fel, akik arra panaszkodnak, hogy otthon a feleségükkel minden rendben, de házon kívül nem működnek. Erre mondaná Lux Elvira, szakmánk nagyasszonya: „Uram, én az ön péniszének szuperegójával értek egyet.” Azaz önnek a hímvesszője okosabb, mint önmaga. Ezek a fiatal, jó állásban levő, potens férfiak ugyanis meg akarnak felelni a környezetükből eredő elvárásoknak, ezért belemennek a házon kívüli kalandokba. Van olyan státusz, ahol állítólag már nem is egy szerető a divat, hanem kettő! Csakhogy nem minden férfi alkalmas erre. Vagy a személyisége az akadály, mert valójában félénk, szorongós alkat, de az is lehet, hogy „csak” szereti a barátnőjét, feleségét, és ez tudat alatt gátolja. Egymillió oka lehet a kudarcnak.

4.  Például a nők túlhajtott igényei?

– Például. Múltkor egy tizenkilenc éves srác jött hozzám terápiára, aki már attól begörcsölt, ha egy női magazin címlapján azt olvasta: „Három tuti tipp, amelyek segítségével orgazmushoz juttathatod magad.” A férfiak ugyanis manapság újabb elvárást állítottak maguk elé. Az a legmenőbb közülük, aki többször tudja kielégíteni a partnerét. Ebben nyilván nagy szerepet játszik a nők szexuális felszabadulása, az, hogy ma már nekik is igényük van arra, hogy az ágyban „elmenjenek”. Ez aztán időnként túlságosan is stresszeli a férfiakat. De vissza is üthet, hiszen ma már egy nőnek nem csak joga van az orgazmushoz, hanem el is várják tőle, hogy kielégüljön. Különben könnyen megkaphatja, hogy frigid. Ez persze a férfi részéről mindig hárítás, a lelke mélyén ő is frusztrált attól, ha a barátnőjét nem tudja kielégíteni. Innen már csak egy lépés a merevedési zavar. Nem könnyű ezeket a dolgokat kibogozni.

5. Mit tehet a barátnő vagy feleség, ha a partnerének ilyen problémái lesznek?

– Legyen nagyon türelmes, és semmiképpen ne szégyenítse meg a férfit! A hosszú, mély beszélgetések többet használnak, mint a hímvessző masszírozása. A baj ugyanis a fejben van. Merjük a félelmeinket, gondolatainkat kimondani a szexszel kapcsolatban, próbáljuk meg áttörni a társadalomban még nagyon is élő tabukat, legalább a magunk érdekében.
S ha semmiképpen nem javul a helyzet, forduljunk szakemberhez! A nőnek arra is nagyon kell ügyelnie,
hogy a saját gyanakvását, rossz érzését elaltassa. Ne gyötörje a partnerét olyan kérdésekkel, van-e mellette barátnője, vagy hogy miért is nem kívánja őt. A merevedési zavarnak ugyanis ebben az esetben semmi köze a vágyhoz. A probléma éppen az, hogy a férfi meg akar felelni, ki szeretné elégíteni a nőt, csak fizikailag momentán képtelen rá.

6. Sok férfinak az a gondja, hogy már csak ritkábban tud szeretkezni, mint annak előtte. Mi a normális gyakoriság az életkor függvényében?

Bede Zsuzsa
Bede Zsuzsa

– Nincs olyan, hogy normális. Amit ki lehet jelenteni, az az, hogy aki edzésben van, az tovább fogja bírni, azaz később fogja tapasztalni a potencia gyengülését. De a teljesítmény az életkor előrehaladtával mindenképpen csökkenni fog. Egy negyvenes évei végén járó férfitól már nem lehet
ugyanazt elvárni, amit egy harmincévestől. Egyes férfiak nehezen tudnak ebbe belenyugodni. Ez ugyanaz a jelenség, mint a nőknél a fiatalító kúrák vagy az arcplasztika. Régen ezt sokkal természetesebben kezelték. Mi iszonyúan félünk az öregedéstől, pedig a heti egyszeri-kétszeri szeretkezést
egy hatvanéves férfi is könnyen tarthatja, ha jó karban van és kiegyensúlyozott életet él. Egy állandó partner sokat segíthet ebben. Ha a férfinak nem kell folyton bizonyítania az ágyban, az jó hatással van az egójára és a teljesítményére is. A hosszú párkapcsolatoknál inkább a rutin, a monotónia a veszély forrása. Szexuális életünk felpezsdítésének azonban nem a potencianövelő gyógyszer a módja. Ajánlom helyette a fantáziát és a változatosságra való törekvést.

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

6 kérdés a potenciazavarról

  • Meryl Streep: Lady vasból, a szíve aranyból
  • Vajon ő az igazi?
  • Hidegterápiával a fájdalom ellen
  • Lenyúlhatja a páromat?
  • Valentin-vacsora a sztárbloggertől
  • A lánykérés itt van a levegőben
  • 6 kérdés a potenciazavarról
  • Varró Dani: Misi és a fegyelem
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata: Segítség! Akaratos az unokám!

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top