Aktuális

Börtönbe kerülhet a valóságshow-sztár

Drogügyek miatt leültethetik azt a mindössze 21 éves amerikai lányt, aki kamerák előtt élte végig a terhességét. Peller Mariann különvéleménye.

PELLER

A hír: Öt év börtön vár a Tini mamik című, a Music Television csatorna által sugárzott valóságshow egykori szereplőjére. A műsor teherbe esett tinédzserek sorsát követi. Amber Portwoodról kiderült, hogy tizenhárom éves kora óta droghasználó, ami miatt kétes ügyekbe is belekeveredett.

Peller Mariann véleménye: Tizenéves koromtól egészen a húszas éveim közepéig volt egy visszatérő rémálmom. Amelyben rendszerint kiderült, hogy babát várok – akaratom ellenére. Sőt néha tudtomon kívül: álmomban egyszer csak lenéztem a pocakomra, és nagy volt, félreérthetetlenül bizonyítva, hogy valaki növekszik bennem. Tudom, hogy sokaknak ez nem rémálom, sokkal inkább Az Álom. De hát tiniként az ember lánya ezt még nem fogja fel, nem tudja igazán értékelni az anyasággal járó örömöket és kihívásokat – amelyeknek ilyen idős korban a legtöbben még egyáltalán nem tudunk megfelelni.

Ha ugyanis mindezekkel tisztában lennének a tizenéves lányok, biztosan elkövetnének mindent, hogy nehogy idő előtt kelljen gyereket vállalniuk. Az egyik zenecsatorna sugároz egy realitysorozatot, Tini mamik címmel. A műsor bemutatja, hogy mi mindenen kell keresztülmenniük a fiatal lányoknak, akik tinédzserként teherbe esnek. Láthatjuk, ki hogyan dolgozza fel a hírt, hogyan dönti el, hogy megtartja a születendő babát; hogyan fogadják az ismerősök, rokonok; miként folytatja az iskolát nagy pocakkal, miközben készül a szülésre. Láthatunk olyan esetet, amikor úgy dönt a főszereplő, hogy örökbe adja a gyermekét. Szívszorító végignézni, ahogy el kell válnia attól, akit kilenc hónapon át a testében hordott, akinek érezte minden rezdülését, és akit végül mégis legszívesebben maga nevelne fel, de nem teheti, mert nincs rá lehetősége.

Nemegyszer ragadtam a képernyő előtt, pedig nem akartam végignézni ezt az igen komoly témát feszegető valóságshow-t. Sokkal több fájdalommal és végtelenül nehezen meghozható döntéssel jár egy-egy ilyen eset, mint azt valaha képzeltem volna. De szerencsére ezek között sok a happy enddel végződő történet is.

Azonban a legutóbbi hír, ami napvilágot látott ezzel a sorozattal kapcsolatban, épp az egyik legszomorúbb. Az egyik tini mamiról kiderült, hogy 5 év börtön várhat rá, mert 13 éves kora óta kábítószerezik. Az ő esetében nyilvánvaló, hogy a tévés szereplés nem terelte a legjobb irányba az életét. Ugyanakkor nem gondolom, hogy nem került volna ugyanilyen helyzetbe, ha kimarad az életéből a műsor. 

Egy biztos, ha most tizenéves gyerekeim lennének, legalább egy ilyen adás elé odaültetném őket, hogy megértsék azt, ami elmondva feleannyira sem tűnik ijesztőnek, kiábrándítónak és szomorúnak, mint amilyen a valóságban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top